Uitwisseling met Tsjechië 2024

Deze projectweek staat in het teken van uitvliegen: op stage, op reis of op uitwisseling. Bijvoorbeeld naar Trutnov in Tsjechië. Mevrouw Kroot en mevrouw Van Herk gingen mee en doen verslag.

Zeventien leerlingen van 4 havo en 5 vwo brachten vorige week een bezoek aan Trutnov, de stad in het noorden van Tsjechië waar mevrouw Kroot geboren en getogen is. We logeerden bij leerlingen van Gymnazium Trutnov en deden een week lang samen met hen allerlei activiteiten rond het thema ‘Equality in the past, the present and the future’. Zowel op school als daarbuiten ontdekten we hoe ongelijkheid in een samenleving kan ontstaan, wat de vreselijke gevolgen kunnen zijn, maar ook hoe je je ertegen kunt verzetten.

Gastlessen en volleyballen

Het begon maandag met een les over slavernij, racisme en de burgerrechtenbeweging in de VS door een Amerikaanse gastdocent, gevolgd door een creatieve les waarin we het thema ‘equality’ op een persoonlijke manier moesten vormgeven. Na een rondwandeling in en rond Trutnov, die eindigde met een stevige klim, hadden de Tsjechische leerlingen ’s avonds ook nog een onderlinge volleybalwedstrijd georganiseerd. Goed voor het groepsgevoel!

Schatzoeken en rodelen

Op dinsdag gingen we met de trein naar een bergdorpje dat na de oorlog helemaal vervallen was geraakt, omdat de Duitsers die er generaties lang gewoond hadden, na de Tweede Wereldoorlog werden verjaagd. Door vragen te beantwoorden, kregen de groepjes een gps-code die leidde naar een verborgen schat. Maar het hoogtepunt van de dag was toch wel de rodelbaan, waar we een uur lang vanaf mochten racen.

Bezoek aan Praag en synagoge

Op woensdag gingen we met de bus naar Praag. We bezochten de burcht, een kleine kopie van de Eiffeltoren en een spiegeldoolhof, en waren onder de indruk van een oude synagoge, waar de holocaust herdacht werd met de duizenden namen van alle omgekomen Tsjechische joden. Er hingen bovendien kindertekeningen uit het concentratiekamp Theresienstadt, wat de horror van de oorlog heel dichtbij bracht.

Bezoek glasfabriek en natuurdierentuin

Op donderdag gingen we naar een kerstballenfabriek. We zagen het hele proces, van het glasblazen tot en met het verzilveren, beschilderen en inpakken van de decoraties en we mochten ook onze eigen kerstballen versieren. Het was heel interessant, maar eerlijk gezegd zou geen van ons graag in deze fabriek gaan werken. Daarna gingen we naar de dierentuin van Dvorská, waar de dieren zoveel mogelijk in natuurlijke omstandigheden worden gehouden. 

Tot ziens in Oisterwijk

Aan het einde van de week sloten we de uitwisseling af met een potje bowling en hamburgers en friet. Michal en Siem hielden allebei een mooie slotspeech. Het kwam erop neer dat ze veel plezier hadden gehad, veel hadden geleerd en hoopten dat we elkaar eind september weer zouden ontmoeten in Oisterwijk.