Techniek op Durendael: Myla wil fietsenmaker worden

Myla van der Bruggen is het eerste meisje dat deelnam aan het programma Fietstechniek op 2College Durendael. Zij sloot dit examenonderdeel af met een uitstekend resultaat. Daarom mocht zij namens de school een cadeau uitkiezen. Op maandag 8 november ontving zij haar prijs uit handen van Claus van Teeffelen (teamleider vmbo basis/kader bovenbouw). Myla wil later fietsenmaker worden en had maar één grote cadeauwens: een opknapfiets!

Samenwerking met regionale partners

Fietstechniek is een van de keuzevakken in het beroepsgerichte programma in de bovenbouw van het vmbo. Het programma is ontwikkeld en opgezet in samenwerking met Bike Totaal Rene van Linden. Claus: ‘Zo laten we zien dat we echt samenwerken met het regionale bedrijfsleven. Daarbij snijdt het mes aan twee kanten, want wij kunnen op onze beurt weer bijdragen aan voldoende techneuten in de regio Oisterwijk die straks op de arbeidsmarkt komen.’ Ook is de school een samenwerking met het mbo Koning Willem 1 Tweewielertechniek gestart.

Investeren in techniek

Sinds enkele jaren investeert Durendael in Techniek. Claus: ‘Techniek is een groeiende sector, waarin we onze leerlingen graag willen bedienen. Daarom ontwikkelen we nieuwe uitdagende technische programma’s, waarbij de doorlopende leerlijn van primair onderwijs- voortgezet onderwijs- mbo centraal staat. Zo nemen we bijvoorbeeld samen met het basisonderwijs jaarlijks deel aan de Drone cup race en the First Lego League.  

Doorlopende leerlijn po-vmbo-mbo

Om de doorlopende leerlijn te waarborgen zijn technische expeditieprogramma’s voor de onderbouw (leerjaar 1 en 2) ontwikkeld en uitgevoerd. Vanuit deze ervaringen kunnen leerlingen vmbo-basis, -kader en -gt nu in de bovenbouw examenprogramma’s volgen als Fietstechniek, Interieurontwerp en -design, Game-design, 3d-Vormgeving en -realisatie. Momenteel wordt ook het beroepsgerichte examenprogramma Elektrische Voertuigen ontwikkeld.