Over racisme gesproken...

Op dinsdag 21 september was een gastspreker van de Golden Cage te gast bij 5 havo tto en 6 vwo tto om te spreken over racisme. Jeanneau uit Curaçao kwam op zijn 17e naar Nederland en vertelt nu aan leerlingen op middelbare scholen over zijn ervaringen met racisme in ons land. Door de Black Lives Matter beweging heeft racisme recent weer meer aandacht gekregen.

Herkenbaar

Ruby en Rik zitten in de tweetalige 6 vwo-klas. Bij het vak Engels plus is ruimte voor verdieping in de Engelse taal en cultuur. Vandaag stond de interactieve lezing over racisme op het programma. Aan de hand van een aantal stellingen gingen leerlingen met elkaar in gesprek over dit onderwerp.
Rik: 'Ik vond het verhaal van Jeanneau heel herkenbaar. Iedereen erkent dat racisme een groot probleem is, maar eigenlijk wil niemand er iets aan doen. Het is voor mij ook niet echt zichtbaar in mijn dagelijkse omgeving, daarom is het goed dat we deze verhalen hebben gehoord.''

Verrast

Ruby vult aan: "Ik was verrast hoe vaak racisme eigenlijk nog voorkomt en vond de verhalen echt schokkend, Jeanneau vertelde bijvoorbeeld over die keer dat hij als pianist op een feest was gevraagd en iedereen hem bij binnenkomst vreemd aankeek en vroeg wat hij daar te zoeken had. Of het verhaal over een zesjarig meisje op de basisschool aan wie niemand in de kring een hand wilde geven vanwege haar geloof."

Nadenken over eigen gedrag

Rik: "Ik vond het een hele goede lezing, waarbij we weer even met onze neus op de feiten werden gedrukt. Zoals bijvoorbeeld de haatmails die Jeanneau persoonlijk heeft ontvangen met opmerkingen  als "Go back to your own country, monkey!". We kwamen tot de conclusie dat we eigenlijk maar verrassend weinig met z'n allen doen om racisme tegen te gaan, ook al vindt iedereen het oneerlijk. Tegelijkertijd ben je je er ook niet altijd van bewust dat het gebeurt, omdat het je zelf niet overkomt."

Ruby: "Ik vond de lezing ook heel goed. Jeanneau stak heel positief in. Hij ging juist niet zielig doen, maar liet ons nadenken over ons eigen gedrag. Het leverde in ieder geval een hoop gespreksstof op."