‘Na 3 jaar zit je al op het niveau van het eindexamen Engels’

Ida zit in klas 4 van vwo-tto op Durendael. Hieronder vertelt ze over haar ervaringen met tweetalig onderwijs op Durendael:

Engels Plus en Global Perspectives

*Tto op Durendael leidt je op tot wereldburger en dat is veel breder dan alleen goed Engels leren. Dan kun je net zo goed Cambridge doen. Het leuke van tto zijn juist alle extra’s: we gaan op reis, logeren bij gastgezinnen, presenteren in het Engels, bezoeken voorstellingen en staan ook zelf op de planken. Typische tto-vakken zijn Engels Plus en Global Perspectives (GLP). Bij Engels Plus besteden we veel aandacht aan de Engelse cultuur en literatuur en bij GLP verdiepen we ons in andere landen en culturen.

Het Anglia-examen in leerjaar 3

Bij tto word je echt ondergedompeld in de Engelse taal. Je leert het door te doen. Vijf dagen per week circa zes uur per dag spreek je Engels. Daar leer je heel veel van. Op den duur weet je niet beter en gaat het helemaal vanzelf. In de derde klas maak je het Anglia-examen. Dat is qua niveau vergelijkbaar met het centraal schriftelijk examen Engels (dat je normaal pas in havo-5 of vwo-6 doet). Het bestaat uit verschillende onderdelen, zoals spreken, luisteren, schrijven en lezen. Maar het valt heel erg mee. Het gaat erom dat je kunt zeggen wat je wilt zeggen en hoeft niet perfect te zijn.

Niet bang zijn om fouten  te maken

Voor tto moet je vooral durven spreken en niet bang zijn om fouten te maken, daar leer je alleen maar van. En je moet openstaan voor andere culturen. Zelf ben ik in de derde klas bijvoorbeeld op uitwisseling naar Duitsland geweest. Toen heb ik naast Engels ook veel Duits gesproken. Wat ik ook heel leuk vond is de voorstelling van Phileas Fogg in de eerste. Dan speel je met de hele klas smee in een Engelstalig toneelstuk. Het ging over de industriële revolutie in Engeland in de 19de eeuw. Iedereen heeft dan bijvoorbeeld één of twee zinnetjes die uit je hoofd leert.

Engelstalige literatuur in de bovenbouw

Ik zit nu in de vierde klas vwo-tto en ben doorgegaan met het IB-programma in de bovenbouw. Daarbij ligt de focus op Engelstalige literatuur. Als opdracht voor ckv, oftewel cat (cultural artistic training) hebben we bij de uitreiking van het junior certificate een toneelstukje opgevoerd over Engelse literatuur. Dat was echt heel grappig. Met het junior certificate bewijs je dat je alle onderdelen van tto in klas 1, 2 en 3 goed hebt afgerond.

Goede voorbereiding op de toekomst

Als je later voor je werk naar het buitenland wilt, is tto een heel goede voorbereiding. Tegen leerlingen met een havo- of vwo-advies die nu in groep 7 of 8 zitten en nog moeten beslissen wat ze hierna gaan doen, zou ik zeggen: Als je geïnteresseerd bent in Engels, het leuk vindt om reisjes te maken, iets wil leren over andere culturen en niet bent niet bang om te spreken, probeer dan zeker tto! Het is gewoon heel belangrijk voor je ontwikkeling en je leert er ontzettend veel van. Doen hé?

* Tweetalig 0nderwijs (tto) op Durendael kun je zowel op vwo- als op havo-niveau volgen.