Excursie Robotica bij JWM metaalservice  

Een van de populaire keuzevakken op Durendael is robotica. Maar hoe zetten bedrijven robots eigenlijk in? Docent Jochem Jonkers nam zijn leerlingen mee op excursie naar het Oisterwijkse bedrijf JWM metaalservice.

Jochem: "Dit bedrijf sluit perfect aan bij het keuzevak Robotica..JWM metaalservice heeft namelijk delen van het productieproces geautomatiseerd. De vakmensen in de metaalbewerking werken bijvoorbeeld samen met robotarmen, zogenaamde Cobots. Er wordt nog met de hand gelast, maar veel van het seriewerk wordt gedaan door lasrobots. Er zijn lasersnijders die met grote precisie platen uitsnijden in allerlei vormen. Een robotarm haalt vervolgens de onderdelen uit de machine en stapelt ze op."

Na de presentatie over het bedrijf kregen de leerlingen een uitgesneden vorm van metaal met hun naam erop. Vervolgens mochten ze die bewerken in de fabriek. Dit resulteerde in een persoonlijke telefoonhouder voor iedereen als aandenken. Het bedrijfsbezoek eindigde met een lasrobot die de leerlingen zelf mochten bedienen. Wat een perfecte kans om robotica in de praktijk te ervaren! 

Jochem: "Het was ook fijn om te horen dat er veel werk is in de techniek. De ontwikkelingen gaan heel snel. Een paar leerlingen mochten zelfs al solliciteren voor een bijbaantje. Wij danken JWM- metaalservice dan ook hartelijk voor deze mooie kans en dit leerzame bezoek."