Driften met je eigen elektrische voertuig

Naar de voltage

Op donderdag 30 november was het feest bij de Voltage voor de derdejaars leerlingen van het keuzevak Elektrische Voertuigen (EV). Zij mochten er hun zelfgebouwde elektrische drift trike testen. Een mooie beloning voor het harde werken tijdens de lessen op school.

Hulp uit het werkveld

Docent Steven Bruyninckx vindt het niet alleen belangrijk dat zijn leerlingen leren hoe elektrische aandrijvingen werken, maar ook dat leerlingen al vroeg kennismaken met het werkveld. Daarom schakelt hij regelmatig professionals uit het bedrijfsleven in om de leerlingen de fijne krneepjes van het vak bij te brengen. Zoals het ombouwen van een trike met trapaandrijving naar een elektrisch voertuig waarmee je kunt driften.

Onderdelen verzamelen

Steven: "We hebben op marktplaats een drift trike gekocht met het idee om deze elektrisch te maken. Het leuke was dat Mike van der Kruijs (eigenaar van der Kruijs tweewielers Oisterwijk) de school 3 elektrische scooters en veel onderdelen heeft geschonken. Door "reverse engineering" op de scooters toe te passen hebben de leerlingen geleerd hoe de onderdelen werkten en konden ze deze kennis toepassen op het project.

Ombouwen naar elektrisch voertuig

Daarnaast heeft de bedrijfsleider van Metalco, Wim Pijnappels, een aantal gastlessen gegeven over het construeren van een voorvork waar een elektrisch wiel in past. De leerlingen kregen van Wim lessen over het technisch tekenen van een nieuwe voorvork. Uiteindelijk mochten de leerlingen samen met medewerkers van Metalco de nieuwe voorvork maken. Hierna konden de leerlingen aan de slag met bedraden, het maken van voetsteunen, het maken van een accubox en nog veel andere onderdelen om de drift trike elektrisch te maken. Dat dit goed gelukt is kun je zien in de filmpjes."