Bezoek Regionaal Archief Tilburg vwo-2

Op donderdag 3 november is klas B2L voor het vak academische vaardigheden naar het Regionaal Archief in Tilburg geweest om archiefstukken op te vragen voor het onderzoek waar de leerlingen mee bezig zijn.

Wetenschappelijk onderzoek

Het programma bestond uit twee delen. Eerst kregen de leerlingen een korte uitleg over wat het archief is en waarom dat het van belang is. Daarna mochten ze het ondergrondse archief bezoeken waarbij de leerlingen ook echt de kluis in zijn gegaan waar alle archiefstukken liggen opgeslagen. Tijdens deze rondleiding kregen de leerlingen een aantal bijzondere stukken te zien, zoals een schilderij gemaakt van mensenhaar en een dagboek van een Joods meisje tijdens haar gevangenschap in kamp Vught. Bij het tweede gedeelte mochten de leerlingen aan de slag met de opgevraagde archiefstukken voor hun eigen wetenschappelijk onderzoek. Sommige hadden blauwdrukken opgevraagd van de leerfabriek in Oisterwijk en andere hadden financiële papieren opgevraagd van hun sportclub. 

Aangesloten bij Stichting WON

Zelf onderzoek doen maakt deel uit van het reguliere vwo-programma op Durendael. Bij het vak academische vaardigheden krijgen de leerlingen les in het opzetten en uitvoeren van een wetenschappelijk onderzoek. Durendael is hiervoor aangesloten bij de stichting Wetenschapsoriëntatie Nederland (WON).

Meer weten over ons vwo?

Lees meer over ons vwo op de website.