Jelte

Ik heb voor vwo-tto op Durendael gekozen omdat ik zoek was naar een extra uitdaging. Engels is een belangrijke taal, die ik graag goed wil beheersen. Veel kinderen van mijn school (de Molenhoek in Oisterwijk) gingen ook naar Durendael en ik had goede verhalen gehoord over de school.
 
Tijdens de open dag en de snuffeldag vertelden de docenten over het vak Engels+, waarin je leert in het Engels te presenteren en het vak GLC (Global Citizenship oftewel wereldburgerschap). Daarin ga je je verdiepen in andere landen en culturen en moet je ook zelf op onderzoek uit. Dat leek me heel erg interessant omdat ik erg leergierig ben.

De vakken in het eerste jaar die ik heel leuk vind, zijn geschiedenis, wiskunde en Engels. Je volgt veel van de lessen in het Engels. Ik heb op de basisschool weinig Engels gehad, maar dat is geen probleem op tto. De docenten helpen je heel goed en als je iets niet weet leggen ze het nog een keer uit. Tot aan de herfstvakantie mag je ook nog af en toe Nederlands praten in de les, daarna gaat alles in het Engels. De docent probeert een bepaald begrip dan in zo eenvoudig mogelijk Engels toe te lichten. Zo leer je het vanzelf. Maar het is goed te doen.

Bij het vak Engels+ ligt het accent op spreekvaardigheid; we oefenen veel met uitspraak en moeten ook vaak iets in het Engels presenteren. Dat doen we twee uur per week. Daarnaast hebben we ook nog drie uur gewoon Engels, met grammatica en woordjes leren en zo.

Bij tto krijg je veel extra activiteiten, die ook allemaal in het Engels zijn. Bij de eerste Internationale Avond moesten we in groepen een presentatie over een bepaald land houden. Ook heb ik meegespeeld in ‘Little Victorians’. Dat is een toneelstuk over de negentiende eeuw in Engeland. Er komen dan twee Engelse acteurs van een theatergroep waarmee je het toneelstuk op school instudeert. Daarna ga je het meteen met de hele klas opvoeren voor je ouders. Binnenkort gaan we ook met de hele klas naar Engeland. Daar verblijven we op een soort park en gaan we samen allerlei activiteiten doen en steden bezoeken. Dat lijkt me heel erg leuk.  

Binnen tto werk je in Houses. Dat zijn gemengde groepen met leerlingen uit klas 1, 2 en 3-tto. Ieder House heeft zijn eigen vlag en kleur. Ik zit bij the House of Dragonlore, dat is de rode groep. De bedoeling is dat we door allerlei opdrachten te doen en door zoveel mogelijk Engels te praten, muntjes verzamelen voor ons team. Het winnende House met de meeste muntjes mag aan het eind van het jaar met de hele groep naar Jump XL. Het is dus echt een wedstrijd.

Later wil ik graag advocaat worden. Ik denk dat tto mij daarbij een meerwaarde biedt, omdat ik dan gewend ben met allerlei culturen om te gaan en ook makkelijker een internationale carrière kan nastreven.