Vmbo-basis

Britt, Sytse en Safae:

Britt: Mijn beste vriend nodigde me in groep 8 uit om naar de open dag op Durendael te komen. Ik ben toen samen met Safae gegaan. Wij komen allebei van basisschool Darwin in Oisterwijk.
Safae: Ik kende Durendael ook al een beetje via mijn vriendinnen van het turnen. 

Sytse: Techniek en beeldende vorming vind ik de leukste vakken, dan ben je lekker met je handen bezig. Ik vind het heel leuk dat we in het technieklokaal met allerlei gereedschappen mogen werken. Ik heb een pennenhouder van hout gemaakt. Daarvoor moest ik onder andere een boormachine en een zaagmachine gebruiken. 

Britt: Ik vind techniek en beeldende vorming ook heel leuk. Je werkt dan met verschillende materialen en technieken. We hebben bijvoorbeeld zelf een maquette van een droomkamer gemaakt.

Safae: Ik vind Engels een heel leuk vak. Dat komt doordat onze juf allemaal leuke opdrachten bedenkt. We hebben bijvoorbeeld een soort moordspel gedaan, waarbij we moesten uitzoeken wie de presidente had vermoord en waarom. Dan praten we de hele les Engels, daar leer je veel van. We krijgen ook vier uur in de week gym, dat is best veel. Ik vind gym leuk en ben er goed in.

Sytse: Alle eerstejaars vmbo krijgen vak verzorging. Dat is superhandig voor als je later voor jezelf moet zorgen. Je leert onder andere over voeding en kleding en krijgt voorlichting over roken, alcohol en drugs. Steeds werk je een aantal weken aan een bepaald thema. De opdrachten staan in een werkboek. Soms moet je ook dingen doen, zoals koken. We hebben bijvoorbeeld al macaroni en pizza gemaakt en cup cakes gebakken. 

Sytse: Tijdens de Durendaelweek gaan we kijken naar beroepen bij allerlei bedrijven.  Zelf ga ik naar Hoppenbrouwers Techniek, dat lijkt me heel interessant. Britt: We moeten dan overal foto’s van maken en aan het eind een verslag presenteren. 

Safae: Ik zou zeggen: Kom ook naar Durendael. Het is een hele leuke school en je kan er ook veel extra dingen doen. Je kunt lid worden van de BLACK, dat is de Buiten Les Activiteiten Commissie van Durendael, die allerlei feesten en acties voor de hele school organiseert, zoals de Kerstactie en het Open Podium. 

Britt: Ik heb het hier ook naar zin, we doen leuke dingen. Met drama gaan we bijvoorbeeld wel eens naar buiten om foto’s te maken en opdrachten uit te voeren. En tijdens de Durendaelweek mogen Safae en ik met onze mentor naar de McDonalds, omdat we bij de Open Dag hebben geholpen. Sytse heeft toen zelfs een kaartje voor de Efteling gewonnen.