Havo:

Samira, Vlasta, Sander, Tijn, Hala en Maartje:

Keuze voor Durendael

Samira: Ik heb de open dag en een snuffeldag van de havo bezocht. Vooral de tekenopdracht bij beeldende vorming vond ik heel leuk. En mijn broer en veel vrienden zitten hier ook op school.
Vlasta: Het is belangrijk dat je op een open dag gaat kijken of een meeloopdag volgt. Dat is echt een moment om de sfeer te proeven en te zien wie de docenten zijn. Durendael was niet mijn eerste keuze, maar ik werd uitgeloot bij twee andere scholen. Nu ik hier ben, vind ik het wel fijn dat we een relatief kort rooster hebben. Vooral in het eerste jaar ben je redelijk op tijd uit.
Sander: Durendael is voor mij lekker dichtbij. Op de snuffeldag mochten we bij het vak biologie met een microscoop werken, dat vond ik heel interessant. Tijdens de open dag krijg je ook informatie over de manier van werken. 
Tijn: Ik kom uit Udenhout, maar het is op de fiets goed te doen naar Oisterwijk. 
Hala: Ik kom van de vluchtelingenschool en ben nu twee jaar in Nederland. Voor mij is alles nieuw hier. Ik vind het heel leuk om de Nederlandse cultuur te leren kennen zoals bijvoorbeeld carnaval en huisdieren. Dat kende ik helemaal niet. En iedereen in de klas helpt mij heel goed.
Maartje: Ik heb ook op een andere school gekeken, maar die vond ik veel te groot. Hier is het kleiner en gezelliger.

De sfeer op school

Vlasta: Durendael is groot, maar na twee dagen weet je eigenlijk de weg al. Er zijn veel trappen en gangen, maar dat wijst zich vanzelf. En onderbouw en bovenbouw zitten apart. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je verdwaalt of te laat komt.  
Sander: Ik vind het fijn dat je hier lekker de ruimte hebt. Er zijn veel lokalen en er is een grote aula. Maar bijna niemand gaat in ‘de kuil’ (het midden) zitten. Waarom? Dat mag je zelf ontdekken! 
Tijn: In onze klas heb je wel bepaalde subgroepen. Sommige jongens doen bijvoorbeeld een beetje stoer, maar je hebt ook de meer relaxte gasten. Bij de meiden zie je ook aparte groepjes.

Werken op de laptop

Tijn: Bij het vak levensbeschouwing werken we alleen maar op de laptop. Bij andere vakken gebruiken we ook boeken. Soms mag je zelf kiezen. 
Sander: Op Durendael werk je bij sommige vakken op een laptop en bij andere gewoon uit een boek. En je zit bij de meeste lessen gewoon twee aan twee in de klas, een beetje zoals op de basisschool.

Vakken in de brugklas

Maartje: Ik vind wiskunde een heel leuk vak, omdat ik heel graag met cijfertjes werk. 
Samira: Beeldende vorming is een superleuk vak! Voor de droomkamer die we moesten ontwerpen heb ik zelfs een 10 gekregen! Onze docent was onder de indruk van de houten stoelen die we zelf gemaakt hebben.
Sander: Eerst vond ik techniek heel leuk, maar de tweede helft van het jaar krijgen we in plaats daarvan het vak dbs (digitaal burgerschap). Daarin leer je een heleboel over de mogelijkheden van je laptop en computer en je leert hoe je op een verantwoorde manier omgaat met sociaal media. 
Tijn: Een van de opdrachten was bijvoorbeeld om in kaart te brengen hoeveel apps je eigenlijk gebruikt en wie jouw gegevens allemaal kunnen zien. Ook leren we hoe je een sterk wachtwoord aanmaakt.
Vlasta: We zijn pas gestart met ‘ondernemende vaardigheden’. Bij marketing leren we hoe je iets moet verkopen. En bij communicatie hoe je campagnes kunt maken. Een van de opdrachten was bijvoorbeeld: Bedenk een campagne om de school te verbeteren.
Hala: Het gaat ook om creativiteit en je leert samenwerken en presenteren, dat zijn twee belangrijke zaken die ook bij andere vakken terugkomen.

Huiswerk en leren

Sander: Het huiswerk vind ik wel meevallen in de eerste klas. Meestal mag je het al in de klas maken tijdens het laatste deel van de les. Dan kun  je ook nog dingen vragen aan je docent.
Vlasta: Het is wel handig om je huiswerk goed te plannen, vooral voor een toetsweek. De mentor helpt je daarbij. In de mentorles krijg je ook goede tips over hoe je iets het best kunt leren. Voor woordjes leren bij Engels kun  je bijvoorbeeld het programma wrts op de computer gebruiken. Ook oefenen we veel met samenvatten, dan hoef je alleen de hoofdlijnen te onthouden. 
Hala: Het huiswerk staat in Magister, zo kun je het nooit vergeten. Soms zetten docenten hier ook een bijlage bij en geven ze tips hoe je het moet leren.
Maartje: Docenten helpen je altijd als je vraagt om extra uitleg. En je kunt ook elkaar helpen.

Wat wil je later worden?

Hala: Ik wil graag civiele techniek gaan studeren. Daarvoor heb ik een vwo-diploma nodig. De bedoeling is ook dat ik volgend jaar doorstoom naar het vwo.
Sander: Ik weet eigenlijk nog niet precies wat ik wil worden, misschien wel stuntman of uitvinder!
Samira: Ik zou later graag iets met dieren willen doen. Maar reisgids lijkt me ook wel leuk.
Tijn: Ik wil graag architect worden. Dat is een vrij technische opdeling waarbij je goed moet kunnen  rekenen.
Vlasta: Ik voel meer voor binnenhuisarchitect. Het lijkt me heel leuk om me bezig te houden met de inrichting en de styling van een huis.
Maartje: Ik wil graag via het hbo naar de universiteit. Misschien ga ik wel wiskunde studeren.