Minou: Ik heb de snuffeldag van tto gedaan en ik heb sowieso interesse in andere talen. Op de basisschool hebben we alleen Engels in groep 8 gehad. Maar ik vind het een belangrijke taal en je hebt het tegenwoordig ook steeds meer nodig. Daarom heb ik voor tto gekozen.
Simone: Ik verveelde me nogal op de basisschool en was op zoek naar een extra uitdaging. Vanaf groep 4 heb ik al Engels gehad. Toen ik in groep 6 zat ging ik met mijn broer mee naar de open dag van Durendael en sinds die tijd keek ik regelmatig in zijn boeken. Vooral geschiedenis had mijn interesse.
Minou: Je moet wel snel talen kunnen oppikken. Tot de herfstvakantie mag je ook nog Nederlands praten in de les, daarna alleen maar Engels. Dat was een hele omschakeling. Gelukkig mag je bij sommige vakken op de toets een woordenboek gebruiken.
Simone: We houden voor elk vak een PIF-lijst bij (Personal Idiom File). Dat is een soort woordenlijst waarin je Engelse woorden noteert die je niet kent met een omschrijving erbij en de vertaling. Vaak gaat het om specifieke termen die bij een bepaald vak horen, maar het kunnen ook algemene woorden zijn. Zo bouw je steeds een grotere woordenschat op.
Minou: Tijdens het vak GLC (Global Citizenship; wereldburgerschap) bereiden we ons voor op de presentaties voor de internationale avonden. De eerste keer moesten we bijvoorbeeld met een groepje een bepaald land presenteren aan onze ouders. Het is de bedoeling dat je zelf allerlei dingen gaat uitzoeken, zoals bijvoorbeeld het eten, gebruiken en tradities, kleding, uiterlijke symbolen enzovoort.
Simone: Bij Engels + richten we ons vooral op het toepassen van de Engelse taal. Zo moeten we bijvoorbeeld regelmatig een blog schrijven over activiteiten die we doen, zoals bijvoorbeeld de reis naar Liddington in Engeland. Je doet dan in het Engels verslag van alle opdrachten. Ook houden we in het programma Simulise een digitaal portfolio bij. Hierin verzamel je bewijzen van vaardigheden die je al beheerst en kun je zien waaraan je nog moet werken.
Minou: Ik gebruik mijn laptop op school elke dag. Bijvoorbeeld voor het maken van samenvattingen, maar ook voor onze PIF-lijsten en blogs. Bij het vak dbs (digitaal burgerschap) leer je met de laptop omgaan. Ook krijgen we les in mediawijsheid. Dus bijvoorbeeld hoe je een veilig wachtwoord aanmaakt of hoe je fake news herkent.
Simone: Voor sommige vakken gebruiken we een volledige digitale methode, waarbij je ook online kunt oefenen en voor andere vakken staat bijvoorbeeld alleen het lesboek online.
Simone: Leerlingen kunnen lid worden van de BLACK. Dat is de Buiten Les Activiteiten Commissie van Durendael. Je organiseert dan samen met een groep docenten allerlei schoolbrede evenementen, zoals de Kerstactie en het Open Podium. Maar BLACK regelt bijvoorbeeld ook de schoolfeesten. Zelf heb ik meegedaan aan de rozenactie op Valentijnsdag. Toen hebben we door de hele school rozen met een speciale boodschap bezorgd bij leerlingen en docenten.
Minou: Ik vond het Halloweenfeest heel erg leuk. Dat is een feest voor alle onderbouwklassen. Dan is er een speciale griezeltour door de school langs allemaal gangen en lokalen, de zogenaamde Ghost train of Haunted House. En iedereen is natuurlijk heel eng verkleed! Verder vond ik de introductiedagen en het brugklaskamp superleuk. Je leert elkaar goed kennen en je doet samen allerlei leuke dingen.
Minou en Simone: Wij zeggen: Bij twijfel gewoon proberen! Ook al vind je Engels moeilijk, het went best vlug. En als het echt niet lukt, kun je altijd nog terug naar havo-regulier. Het is hier gewoon heel gezellig en je leert snel Engels. Dat is ook goed voor je vervolgopleiding.
Tip 2: Schrijf je in voor een snuffeldag of de Masterclass Engels. Dat is een korte cursus Engels speciaal voor groep-8 leerlingen. Dan heb je alvast een indruk van het niveau en ga je op het laatst ook al iets in het Engels presenteren. Heel handig voor als je tto wilt doen.