De Ouderraad (OR) van 2 College Durendael bestaat uit ouders die actief hun bijdrage leven aan de kwaliteit van het onderwijs van hun kind(eren). Een aantal OR-leden zijn afgelopen schooljaar samen met hun geslaagde dochter/zoon afgezwaaid en wij zijn nu hard op zoek naar vijf nieuwe, enthousiaste leden!

Ben jij nieuwsgierig naar hoe het is om in het Engels les te krijgen? Heb je een voorlopig havo en/of vwo-advies? En wil je alvast lessen volgen op de middelbare school? Dan is dit je kans!
Meld je aan voor de Masterclass Engels op Durendael: speciaal voor groep-8 leerlingen die nieuwsgierig zijn naar havo-tto of vwo-tto op de leukste school in Oisterwijk.
Let op: Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij!

In december 2020 vindt onze jaarlijkse Kerstactie plaats; een echte traditie op Durendael! Dit lijkt nog erg ver weg, maar BLACK is al gestart met de voorbereidingen. 

Laat ons voor vrijdag 5 juni weten welke goede doelen u wilt steunen!

Leerlingen interviewen elkaar

Op woensdag 23 en donderdag 24 september stond voor klas 2 van het vmbo het onderwijsproject Globaland op het programma. Globaland is een simulatiespel, waarin leerlingen in groepjes twee dagen lang een land besturen. In dat land is van alles mis. Er is bijvoorbeeld slecht onderwijs, er zijn geen goede wegen en het milieu is vervuild. De groepjes voeren allerlei opdrachten uit, waarmee ze geld verdienen om hun land te verbeteren. Met het spel zijn leuke prijzen te winnen voor de leerlingen. Het groepje dat eerste wordt, mag naar een Escaperoom en de nummer 2 gaat midgetgolfen.

Onze scholen voldoen qua ventilatie aan het vigerende Bouwbesluit. Klik hier voor een uitgebreide toelichting.

Aanmelden schooljaar 2021-2022

Om je in te schrijven voor het nieuwe schooljaar op 2College Durendael kun je op 1, 2, 3 of 4 maart 2021 bij ons terecht. Wij heten je van harte welkom tussen 17.00 en 20.30 uur. Door de aangescherpte maatregelen i.v.m. het coronavirus is het dit jaar extra belangrijk om te komen op de juiste dag. Helaas mag je maar met twee personen komen: jijzelf als leerling en één ouder/verzorger.

Wij hanteren de volgende indeling tijdens de aanmelddagen:

Maandag 01-03: achternamen die beginnen met de letters A t/m F
Dinsdag 02-03: achternamen die beginnen met de letters G t/m M
Woensdag 03-03: achternamen die beginnen met de letters N t/m S
Donderdag 04-03: achternamen die beginnen met de letters T t/m Z

Reserveer alvast een tijdstip

We geven je de mogelijkheid om alvast een tijdstip te reserveren waarop we jou met één van jouw ouders/verzorgers mogen verwelkomen. 
Klik hier voor meer informatie en de mogelijkheid om een reservering te maken!

Foto: links: Lars de Haas (piano), midden: Benthe van Bilsen (ukelele)

Op dinsdag 8 maart bezocht het NUFFIC (de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs) de tto-afdeling van Durendael. Na afloop van de visitatie kreeg Durendael het certificaat ‘senior tto-school’. Daarmee is de doorlopende leerlijn van het tweetalig onderwijs op havo en vwo officieel gewaarborgd.

'Kers op de taart'
Dit is de kers op de taart voor Durendael’ zegt Iain Watt, coördinator tto op Durendael. Natuurlijk voldoet ons tweetalig onderwijs al langer aan de standaarden voor tto, maar het is erg fijn dat we nu ook vanuit het NUFFIC hiervoor de erkenning en waardering krijgen. Ik ben supertrots op alle collega’s en uiteraard op de leerlingen. Met z’n allen hebben we deze stap kunnen realiseren.’  

Wat betekent dit voor leerlingen?
Leerlingen die in de bovenbouw het IB-programma volgen, ontvangen bij het verlaten van de school voortaan het senior tto-certificaat. Samen met het junior certificate (na drie jaar tweetalig onderwijs in de onderbouw) vormt dit het bewijs dat zij hun hele schoolloopbaan binnen een internationale context hebt doorlopen. Daarmee hebben zij in principe hun toegangsticket tot alle internationale universiteiten in Angelsaksisch gebied in handen.

Taalvaardigheid, Wereldburgerschap en Persoonsontwikkeling
Tweetalig onderwijs is gebaseerd op drie pijlers: Taalvaardigheid, Wereldburgerschap en Persoonsontwikkeling. Aan het eind van leerjaar 5 (havo) of 6 (vwo) mogen tto-leerlingen zich (near) native speaker noemen volgens de kwaliteitsstandaarden van het ERK (Europees Referentiekader). Daarnaast ontwikkelen zij door deelname aan allerlei internationale activiteiten zoals reizen, uitwisselingen, (toneel)voorstellingen hun eigen brede kijk op de wereld. 

Levensecht leren
Iain: ‘Het stimuleren van het sociaal cultureel bewustzijn van leerlingen vinden we erg belangrijk. Bij tto worden leerlingen echt ondergedompeld in een andere taal en cultuur. Het vormt de spil van de opleiding. Er is veel aandacht voor persoonsontwikkeling. Leerlingen leggen hun verworven vaardigheden vast in een digitaal portfolio (plusdocument). Tto past in dit opzicht dan ook uitstekend binnen het levensecht leren op Durendael.’

Hier zie je goed het verschil. Links de oude situatie en rechts het huidge schoolplein.

In de week van 19 september mochten de vierdejaars 'tto' eindelijk hun uitgestelde reis naar Londen maken. We vroegen aan Camil en Sophie hoe zij deze week ervaren hebben.

‘Maandagochtend om half acht moesten we verzamelen op school. Het begin van een lange reis;’ vertelt Camil. ‘Op de dag dat Queen Elizabeth begraven werd, stond onze overtocht van Calais naar Dover gepland. Eerst stonden we al een hele tijd met de bus in de rij voor de douane. Daarna werd vanwege de twee minuten stilte de boottocht nog een paar uur uitgesteld. Dit gooide het hele programma door de war. Canterbury hebben we gemist, maar we hebben nu wel de white cliffs of Dover gezien en ook het kasteel. Echt heel mooi!'
 
Sophie vervolgt: ‘Eenmaal aangekomen in Maidstone, werden we verwelkomd door onze gastgezinnen. Iedereen zat met ongeveer vier leerlingen in een gastgezin, dus we konden ook op elkaar terugvallen. Voor mij was dit de eerste keer sinds Liddington dat ik met tto op reis ben geweest. Ik vind het super dat we deze Londenreis alsnog hebben kunnen maken. ‘Ik ben vorig jaar wel mee op uitwisseling naar Duitsland geweest,‘ vult Camil aan, ‘maar nu hebben we ook echt heel veel Engels kunnen praten. Zowel met het gastgezin als tijdens de opdrachten.
 
Zo moesten we bijvoorbeeld mensen op straat interviewen. We hadden helaas weinig tijd omdat er zoveel activiteiten op het programma stonden. De tour door Cambridge, bezoek aan de university, de kerk, de metro speurtocht door Londen, de Tower Bridge, Piccadilly Circus, the London Eye, Dungeon Museum en het National History and Science museum.’ Het meest indrukwekkende vonden Camil en Sophie toch wel het bezoek op donderdag aan Buckingham Palace en de bloemenzee in the Royal Garden. Sophie: ‘Het was superdruk daar en heel heftig om te zien hoe de Engelsen reageerden. Ik vond het echt iets groots om mee te maken.’

Basismaatregelen t.a.v. hygiëne en gezondheid, zoals die samenlevings-breed gelden:

  • Handen wassen
  • Hoesten en niezen in de elleboog
  • Blijf thuis bij klachten en doe een zelftest

In deze fase heeft de school extra focus op goede ventilatie.

De fase komt voort uit het "Sectorplan Corona primair en voortgezet onderwijs". Zie hier website Rijksoverheid.

Cultuur met een hoofdletter C!

Donderdag 9 februari konden de leerlingen van 4 havo en 4 vwo met ckv/cat in hun pakket zich creatief uitleven tijdens de ckv- dag. Zij volgden workshops cello, urban dance, ableton, architectuur, Word of art en keramiek bij Tiliander en het EKWC in Oisterwijk, waar ze ook een rondleiding kregen. Wij bedanken alle professionals die onze leerlingen deze dag begeleid hebben.

Wat doet de ouderraad?

We worden betrokken bij het beleid en de dagelijkse gang van zaken op Durendael. Gevraagd en ongevraagd bespreken we onderwerpen met de directie die van belang zijn voor leerlingen en/of hun ouders. We geven advies en al dan niet onze instemming wanneer deze van ons gevraagd wordt, over een bepaald onderwerp of voorstel.
Ook organiseren we ieder jaar een thema-avond over een pakkend onderwerp.

Wat ga je doen?

Tijdens de masterclass Engels volg je acht weken lang op woensdagmiddag tussen 13.45u en 15.00u Engelse lessen die jou voorbereiden op het eerste jaar tto op Durendael. Je gaat samen met mede-groep 8-leerlingen oefenen met Engels praten in de klas. Stap voor stap raak je vetrouwd met deze taal. Onze docenten helpen jou daarbij. Aan het eind van deze acht weken ben jij startklaar voor tto!.

Voorwaarden

  • Het moet gaan om een specifiek doel, dus we willen weten waar het geld aan uitgegeven wordt. Het mag niet op een ‘grote hoop’ gestort worden. We willen namelijk graag dat het geld dat jullie verzamelen ook echt goed besteed wordt.
  • Het moet minimaal het ANBI of CBF keurmerk hebben en moet bovendien een goedgekeurde jaarrekening over de laatste drie jaar kunnen overleggen.

‘Kijk, dit is nou multidisciplinair competentiegericht levensecht onderwijs,’ glundert Claus van Teeffelen, teamleider vmbo basis/kader op 2College Durendael. Een hele mond vol, maar daar hebben Sellina, Parmida, Stacey en Lotte uit 2-basis geen boodschap aan. Zij mochten onder schooltijd even lekker naar buiten om de gemeente te helpen bij het plaatsen van de nieuwe verkeersborden bij het fietspad aan de Baerdijk. 

Ter hoogte van de kruising met het Stroomdalpad pronken sinds do0nderdag 1 oktober vier gloednieuwe borden die automobilisten en fietsers bewust moeten maken van de verkeersveiligheid. ‘Auto’s moeten hier stoppen’, wijst Rob van de gemeente naar het stopbord, maar doen ze dat ook? Het is belangrijk dat je als fietser altijd oogcontact maakt en checkt of de auto jou ook gezien heeft. Pas dan is het veilig om over te steken. Hopelijk helpen deze borden daar bij.’

Daar kunnen de dames over meepraten. Sellina vertelt: ‘Je moet altijd zelf goed opletten in het verkeer. Toen ik laatst naar de bakker fietste bij de rotonde, had ik voorrang op het fietspad. Toch kijk ik daar altijd eerst voor ik oversteek, want sommige auto’s komen echt hard aanrijden en dan weet ik niet zeker of ze op tijd gaan stoppen.’‘Ja, rotondes zijn echt gevaarlijk,’ vindt ook Lotte. Daar moet je surpergoed uitkijken, want niet iedereen houdt zich aan de verkeersregels.’ Parmida vult aan: ‘Dat geldt ook voor voetgangers. Ik ga met de bus naar school. Bij de oversteek naar de bushalte in de Groenstraat gebeurt het regelmatig dat auto’s gewoon doorrijden.’

Sellina, Stacey en Lotte komen op de fiets naar school, net als honderden andere Durendaelers. De kruising Stroomdalpad-Baerdijk ligt voor veel leerlingen  op de route naar school. ‘Een beruchte kruising waar vaak ongelukken gebeuren.’ vertelt Anke Heesemans, communicatiemedewerker bij de gemeente. “Daarom zijn we nu ook bezig met deze bewustwordingscampagne. Die hadden we eigenlijk aan het begin van dit schooljaar willen uitvoeren, maar door de coronacrisis en de gemeentelijke herindeling hadden we onze handen vol aan andere werkzaamheden. Het is echt superfijn dat we nu zulke goede hulp krijgen van deze leerlingen van Durendael.’ 

Gewapend met ladder, borden, zogenaamde slangenklemmen en ringsteeksleutels gaan de dames aan het werk. Lotte en Parmida hangen de eerste borden aan de palen. Daarna is het de beurt aan Stacey en Sellina. Eerst bevestigen ze het bord aan een paal die nog op de grond ligt. Daarna tillen de dames met z’n vieren alle benodigdheden naar het gat waar de paal in komt te staan. Claus complimenteert hen met de goede samenwerking: ‘Jullie zijn echt toppers! Je hebt nu ervaren dat je elkaar nodig hebt om deze klus te klaren. Maar ook dat je rekening moet houden met andere mensen, want het verkeer rijdt hier intussen gewoon langs, dus die mogen we natuurlijk niet hinderen.’  

‘Dat gat hebben we gemaakt met de grondboor.’ legt Rob uit. ‘Weten jullie ook  waarom je die paal nu het best in een hoek van dit gat kunt  plaatsen? Dan hoeft je maar een klein stukje van deze stoeptegel af te slaan, zodat ie weer past. Anders zou je een gat in het midden van de tegel moeten maken.’ Maar de dames leren nog veel meer van de gemeentewerkers: Hoe je een waterpas afleest, waar je de borden het beste kunt plaatsen, en hoe je ze, staand op een ladder, stevig kunt bevestigen, zonder te vallen of het bord te beschadigen.

Claus is blij met de vraag van de gemeente. ‘Dit is voor leerlingen een unieke kans op levensecht onderwijs. Eigenlijk zie je dat alle vakken die ze op school krijgen hier samenkomen in de praktijk. Ik denk aan Mens en Maatschappij, Techniek, maar ook bijvoorbeeld Nederlands. ‘Deze dames kunnen uitstekend hun woordje doen en ze hebben ook echt nagedacht over hun eigen verkeersveiligheid. En ze hebben ook meteen een goede work-out gehad met het sjouw- en graafwerk. Dus gym kunnen we ook afstrepen hè dames?’ knipoogt hij. Maar dat feest gaat niet door, want de dames worden alsnog verwacht in de gymles. Een beetje vermoeid, maar een schat aan ervaring rijker!

Hoeveel tijd kost deelname in de ouderraad?

De vergaderingen vinden plaats van 19.45 tot 22.00 uur. De zes avonden waarop we vergaderen worden aan het begin van het schooljaar in overleg met elkaar vastgelegd. We verwachten dat je bij deze zes vergaderingen Durendael aanwezig bent en je hierop voorbereidt. Dit kost je gemiddeld maximaal anderhalf uur per vergadering.

Praktische informatie

Lessen: 28 oktober t/m 16 december.
Contactpersoon: Iain Watt.

Voor meer info over tweetalig onderwijs op Durendael, check onze website!

Aandragen goede doelen

    Het aandragen van een goed doel kan tot en met 5 juni via dit formulier

    Wij kijken uit naar uw inzending en zijn erg benieuwd wat de goede doelen voor de komende Kerstactie gaan zijn!
    De twee gekozen doelen zullen aan de start van het nieuwe schooljaar bekend gemaakt worden.

    Leerlingen over Globaland

    Interesse?

    In oktober is onze volgende vergadering. Je bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn 
    Meld je aan via ons mailadres: ouderraad.durendael@verwijder-dit.2college.nl

    Aanmelden

    Om  je aan te melden voor de Masterclass, stuur je een mail naar Iain Watt: watt.i@2college.nl. 
    Vermeld daarin je naam, adres, basisschool, in welke groep je zit en je (voorlopig) schooladvies.

    Maroin en Remée zijn twee van de leerlingen die deelnemen aan Globaland. Wij vroegen hen naar hun ervaringen. 

    ‘Ons land heet Pretzel. Met de opdrachten die we doen, verdienen we munten (Globa’s) waarmee we ons land beter kunnen maken. We staan nu op de achtste plaats van alle landen die meedoen, dus dat wordt nog spannend!' vertelt Maroin. 'We leren veel over derdewereldlanden, hoe slecht ze het daar soms hebben. Maar ook hoe je het geld binnen je land kan verdelen, om te zorgen dat het goed gaat met bijvoorbeeld de natuur, het onderwijs, politie en leger en nog veel meer.’ 

    Remée vervolgt: ‘Wat me het meest is bijgebleven, is dat ze in arme landen baby’tjes bij het grof vuil gooien als ze er niet voor kunnen zorgen. Of vanwege de schande, omdat ze niet getrouwd zijn. Het is daar normaal dat volwassen mannen jonge meisjes van bijvoorbeeld 13 jaar zwanger maken. Ik ben zelf nu 14 en moet er niet aan denken! Het is een interessant project waarin je leert door te doen, dat spreekt mij aan.’ ‘En het is belangrijk dat we niet vergeten hoe het in andere landen gaat’, vult Maroin aan.

     

    Meer informatie

    Meer informatie over de actviteten van de Ouderraad vind je op deze website.

    Beste leerlingen en ouders/verzorgers,

    Vandaag sta ik in deze update stil bij de problemen die sommigen van jullie misschien ervaren bij het deelnemen aan ons onderwijs op afstand en daarnaast noem ik een aantal ongewone, bijzondere ontwikkelingen die ook plaatsvinden in onze school.

    Dat het Coronavirus iedereen raakt, is wel duidelijk. In opdracht van mevrouw Jaszewski, bedachten de leerlingen tijdens het online mentoruur een creatieve manier om de zorg te bedanken. Bekijk hier het resultaat. 

    Bekijk het filmpje

    Beste leerlingen en ouders/verzorgers,
    In deze update sta ik stil bij een paar zaken die vooral te maken hebben met ons onderwijs op afstand en de onzekerheid met betrekking tot de duur van deze aanpak.

    Beste leerling,

     

    Groeten van alle medewerkers van Durendael, we missen je!

    Beste leerlingen en ouders/verzorgers.

    Vandaag herstarten we de schoolexamentoetsen. Daarbij nemen wij uiteraard alle voorzorgsmaatregelen in acht. Wij wensen al onze examenkandidaten heel veel succes met het afronden van de laatste toetsen en opdrachten. Zet 'm op!

    Veiligheid voorop

    Het spreekt voor zich dat wij alles in werk stellen om de afname van de toetsen zo goed en veilig mogelijk te laten plaatsvinden. In dit filmpje zie je hoe we dat doen. Bekijk deze video-instructie goed en weet wat we van je verwachten.

    Namens het hele Durendaelteam wensen wij de leerlingen die aan de slag gaan met de schoolexamentoetsen heel veel succes!!!!

    Nu de Coronacrisis nog wel even voortduurt, begint het gemis aan contact ons op te spelen. Docenten missen leerlingen, leerlingen missen elkaar en de klas (ja soms zelfs de docenten!). Eigenlijk missen we allemaal een school vol bedrijvigheid.

    Docent Geert van der Mijden bracht dit gemis op treffende wijze in beeld.

    Een film over gemis en verbondenheid, een lege school, lessen op afstand en de hoop op betere tijden! 

    Voor het vak Nederlands schreven de leerlingen uit klas b1m en b1j een gedicht over vrijheid. Eerst lazen ze een tekst over 4 en 5 mei en daarna mochten ze in de digitale les van mevrouw Slenders een gedicht schrijven rondom het thema vrijheid en 75 jaar bevrijding.

    Een bloemlezing van de mooiste gedichten:

    Vrijheid

    Een wandeling op het strand
    twee mannen hand in hand
    met vrienden chillen op het plein
    waar zal dit jaar onze vakantie zijn?

    Eigen computer, Iphone en tv
    naar de Efteling, ga je mee?

    Gedachten en gevoelens mogen uiten 
    in de tuin liggen als de vogels fluiten
    een terrasje pakken in de stad
    zojuist nieuwe kleding gehad.

    ’s Avonds met vrienden film kijken
    spelende kinderen in de wijken
    plannen maken voor vandaag en morgen
    eigenlijk nauwelijks zorgen.

    Vrijheid… voor Nederlanders heel gewoon
    voor veel anderen een droom…

    Frederique Hosli b1m

              * * *

    Nooit leefde ik in oorlog of geweld 
    Nooit kende ik de angst voor bommen en granaten 
    Nooit werd mij een gele ster opgespeld 
    Of was ik bang voor de soldaten 
     
    Soms hoorde ik de verhalen 
    Soms zag ik de oorlog op tv 
    Soms bleef de geschiedenis zich herhalen 
    Maar nooit maakte ik onvrijheid mee 
     
    Nu staat alles ineens weer stil 
    Nu reist een virus door het land 
    Nu gaat het even niet zoals men wil 
    En staat er steeds Corona in de krant  
     
    Nu weet ik wat onvrijheid is 
    Nu begin ik het te snappen 
    Nu voel ik het gemis 
    En volg ik alle stappen 
     
    Nooit zag ik met 4 mei alleen de koning op de Dam 
    Nooit voelde ik de andere tijden 
    Nooit was het zo stil in Amsterdam 
    Of zag ik zoveel mensen lijden 
     
    Soms ben ik negatief    
    Soms zijn er ook nog goede zaken 
    Soms is er weer wat perspectief 
    Maar nooit zag ik iets zoveel mensen raken 
     
    Nu zijn er echter geen bommen en granaten 
    Nu is ons land nog democratisch 
    Nu is er geen angst voor de soldaten 
    En is niet alles problematisch  
     
    Nu weten we het voor altijd 
    Nu voelen we het allemaal  
    Want nu zijn we in de strijd onze vrijheid even kwijt 
    Daarom zeg ik in duidelijke taal: 
     
    Vrijheid voelde als een feit 
    Maar was toch eigenlijk niet normaal…  
     
    Daarom moeten we op 4 mei de slachtoffers herdenken 
    Ook al is die oorlog lang voorbij 
    Daarom moeten we aan 5 mei voldoende aandacht schenken 
    Want na die oorlog was mijn leven meestal vrij… 

    Floris Goudswaard b1h
    (Gedicht geschreven met hulp van medewerker huiswerkbegeleiding)


              * * *

    Vrijheid is niet alleen een woord 

    Vrijheid is niet alleen een woord 
    Niet alleen een woord, zoals boek of tas. 
    Vrijheid is meer dan dat 
    Mensen vochten voor vrijheid. 
     
    In de oorlog hadden mensen geen vrijheid 
    Ze zaten ondergedoken, met veel mensen in kleine kamers. 
    Als ze naar buiten gingen, werden ze vermoord.  
    Althans, de Joden. 
     
    Ouderen zitten opgesloten 
    In kleine appartementen, met eten en bordspellen. 
    Ze zien hun familie lange tijden niet 
    Omdat als ze naar buiten gaan risico lopen. 
    Toen was hij dood …
    De man die maanden alleen, opgesloten in zijn kamer zat. 
    Hij had zijn familie lang niet gezien 
    En zal ze ook nooit meer zien. 
     
    Sara Kooijmans b1m

              * * *

    De kinderen verstopten  
    De moeders zorgden  
    En de mannen vochten 
    Voor onze vrijheid  
    Het was een zware tijd  
    Waardoor wij zijn bevrijd 
     
    Mensen hielpen elkaar  
    We kregen hulp van elke kant 
    Heel fijn maar daarna zat er ook bloed op de wand 
    Er zijn veel mensen gesneuveld in die tijd  
    Waardoor wij zijn bevrijd 
     
    Mensen namen afscheid van familie 
    Ze wisten niet wat er te wachten stond 
    Maar elke dag vielen er soldaten op de grond in die tijd 
    Waardoor wij zijn bevrijd 
     
    Wij zitten in dezelfde tijd 
    Corona houdt ons vast  
    Op 5 mei herdenken wij iedereen in die tijd 
    Waardoor wij zijn bevrijd 
     
    Olivier Nass b1m

              * * *

    De oorlog stopte 75 jaar geleden. 
    De vrede is nu in het heden. 
    Wees aardig voor elke buitenlander. 
    Zodat de vrede niet in oorlog verandert.  
    Herdenken doe ik voor mijn oma.  
    Dat gaat nu moeilijk met Corona. 
     
    Raf Schollen b1m


              * * * 
     
    In mijn ogen is het zo gewoon dat ik hier in vrijheid woon

    Wat lijkt het mij erg om te zitten schuilen in de dorpsherberg, zitten achter een stoel met mensen een heleboel. 
     
    Ze zeggen je bent veilig hier maar ik vertrok geen spier. 
    Ik hoorde voetstappen van mensen, zullen ze ons geluk toewensen? 
     
    De deur ging open en er kwamen twee soldaten binnenlopen, ze riepen: “Jullie zijn vrij, want de Engelsen zijn vlakbij!” 
     
    Nu, 75 jaar later, houden we ons hoofd boven water. 
    We zijn nog steeds vrij, maar die herdenking met duizenden mensen ging aan ons voorbij. 
     
    Het was stil op de Dam. Het was dat stukje verdriet dat weer naar boven kwam.  
     
    Wat is vrijheid en kunnen wij als mensen dit wel aan als we terugkijken hoe het in het verleden is gegaan?
     
    Het lijkt misschien allemaal lang geleden, maar het staat nog steeds in de kranten van het heden. De oorlog is voorbij. Wij zijn vrij … dit mag nooit meer gebeuren. Daarop zweren wij! 

    Imke Arens b1h

              * * *

     Het is vreemd, 
     Herdenken in 2020, 
     Een leeg plein, 
     Maar hoe zou dat in de oorlog zijn? 
     Kon je toen je vermoorde broer herdenken? 
     Of mocht je er geen aandacht aan schenken? 
     Vrijheid was bij je weggetrokken, 
     Alles lag in verschillende stukken brokken, 
     De vijand was groot en stoer, 
     Maar niemand was groter dan die ene boer. 
     Die ene boer, die met gevaar voor eigen leven, 
     Onderduikers een beter leven kon geven, 
     Je hoeft niet groot en stoer te zijn om een held te kunnen worden, 
     Je moet er enkel voor anderen zijn. 
     
     Lida Kruisselbergen b1h

              * * *

    Vrijheid 
     
    Als ik in de koude winter in mijn warme bed lig is het daar: 
    Een heerlijk gevoel dat ik ervaar. 
     
    Warm, veilig en vertrouwd. 
    Het is dit leven waar ik van houd. 
     
    Een leven in vrijheid maakt dat ik me zo voel. 
    En wat ik eigenlijk bedoel: 
     
    Vrijheid is een rijkdom. 
    Dat realiseer ik me wederom. 
     
    Niet bang zijn dat er een bom op je huis valt. 
    Of dat iemand je familie neerknalt. 
     
    Het is goed om hier op 5 mei bij stil te staan, 
    zodat het besef van deze luxe niet verloren zal gaan. 
     
    In Corona tijd hebben we ervan kunnen proeven. 
    Hoe het voelt om niet zomaar overal te kunnen vertoeven. 
     
    Ondanks dat ik veel gemopper hoor, 
    is Corona misschien ook nog ergens goed voor. 
     
    Vrijheid weer echt waarderen, 
    laten we dit met z’n allen proberen. 

    Dian Vlastra b1h
     
              * * *

    De dood 
     
    Iedereen gaat een keer dood, 
    Er wordt niet geloot. 
    Maar dat leek in die tijd wel, 
    Het was een soort spel. 
    “Jij bent niet goed genoeg, dus jij bent af!” 
    Juist dan beland je op het oorlogsgraf. 
     
    In deze dagen denken we aan deze mensen, 
    Want hier liggen onze grenzen. 
    Het zou je zomaar kunnen overkomen, 
    Dat je ineens wordt vastgenomen. 
    Je familie niet of nooit meer zien, 
    Ook al ben je pas tien. 
     
    Besef dit, 
    That’s it! 
     
     Fréderique vd Horst b1m

               * * *

    Het is 2020 een regenachtige dag,
    Met telkens weer een donderslag.
    Corona is in ons land,
    Ik hoop zo dat ik niet in het ziekenhuis beland.
    4 en 5 mei staan we ondanks Corona even stil,
    Dat is belangrijk en dat is wat ik wil.
    Iedereen gaat gewoon naar buiten,
    Dan kunnen we naar de feestjes fluiten.
    Dus ik zeg blijf binnen,
    Dan kunnen we dit winnen.
    Als je dit wil overleven,
    Doe dan niet te overdreven.
    We doen dit met z’n allen,
    Die kans moet je niet laten vallen.
    We herdenken allemaal,
    Het kan nu ook digitaal.
    We kunnen niet naar onze familie,
    Dus die zien we nie(t) 
    Het leven is hard,
    Maar wees smart.

    Houd je aan de anderhalve meter,
    Dat is voor ons allemaal beter.

    Imke Oostdam b1h

              * * *

    75 jaar geleden, vrijheid

    Vrijheid, het mooiste gevoel dat een mens kan hebben 
    Maar was die vrijheid er ook toen de oorlog begon? 
     
    De oorlog, waar iedere Jood werd klein gemaakt. 
    Joden, mochten niet meer zwemmen 
    Joden, mochten niet meer naar de normale bakker 
    Joden, mochten niet meer met de trein 
    Iedereen had geen vrijheid meer 
    Bang zijn voor je eigen vrienden, om verraden te worden 
    Daarom vieren we 75 jaar vrijheid 
    DE vrijheid de we allemaal wilden. 
     
    Maar nu precies 75 jaar geleden een lockdown. 
    En nu ook….. 
    Oudere mensen die familieleden niet meer zien 
    Zieke kinderen die eigen vrienden niet meer zien 
    Mensen met spierziekten die in een appartement moeten blijven 
     
    Daarom is vrijheid zo belangrijk 
    75 jaar, vrijheid 
     
    Ida Hollander b1m

              * * * 
     
     
     
     

    Problemen om mee te doen met onderwijs op afstand

    Dat het niet voor alle leerlingen mogelijk was om direct mee te doen met ons onderwijs op afstand merkten wij als 2College al toen wij hiermee starten. Niet in elk gezin is een goede computer of laptop beschikbaar of soms moet het aanwezige apparaat gedeeld worden met de andere gezinsleden. Om dat probleem in sommige gezinnen op te lossen, heeft 2College zo'n honderd van de eigen laptops uitgeleend aan leerlingen die daardoor niet in staat waren mee te doen. Maar jullie begrijpen; ook onze mogelijkheden raken uitgeput.

    Onderwijs op afstand: praktische aandachtspunten

    • De contactmomenten tussen leerlingen en docent, zijn terug te vinden in het roosterprogramma van Zermelo.
    • Het contact zelf verloopt via Teams. De docent geeft binnen dat programma een instructie. Daarna is er tijdens die “les” contact tussen docent en de leerlingen van de klas. Soms zullen docenten leerlingen verzoeken hierbij gebruik te maken van de camerafunctie in Teams. 
    • Het huiswerk wordt door de docent genoteerd in Magister.
    • Zorg voor een goede werkplek waar je je kunt concentreren en wees voorbereid op de les. Wij vragen de leerlingen om op tijd klaar te gaan zitten, de juiste spullen bij de hand te hebben en actief mee te doen. 

    Stichting Leergeld

    Deze week heb ik contact gehad met de Stichting Leergeld Oisterwijk en zij wezen mij erop dat zij gezinnen uit de gemeente Oisterwijk die financiële beperkingen hebben mogelijk kunnen helpen. Op www.leergeldoisterwijk.nl vind je alle informatie. Of download de flyer.

    Denk je in aanmerking te komen voor deze hulp, ga dan naar “Doe een aanvraag” en de medewerkers nemen contact met je op. Ik weet dat er in Tilburg ook een Stichting Leergeld is, van de andere gemeenten in de omgeving weet ik dat niet. Volgende week meer duidelijkheid hierover.

    Stand van zaken

    Op dit moment stellen wij ons ook al allerlei vragen over het zinvol en zorgvuldig afnemen van toetsen. Belangrijk hierbij is hoe lang de “schoolsluiting” nog gehandhaafd blijft. Zodra duidelijk is wat de einddatum wordt, kunnen wij gaan bepalen hoe wij omgaan met zaken als toetsing, afronding schooljaar en overgangsregelingen. Op dit moment vinden wij het vooral belangrijk dat de leerlingen de schoolvakken zo goed mogelijk bij blijven houden.

    Wachten op informatie vanuit de overheid

    Wij hopen jullie volgende week meer te kunnen vertellen over de regelingen rondom de afsluiting van het examenjaar. Daarnaast heeft onze regering gemeld, dat zij op dinsdag 31 maart de beslissing bekend maken met betrekking tot de schoolsluiting tot 6 april: eindigt deze dan of wordt deze verlengd? Zodra dit bekend is, zullen wij hierover berichten.

    Persconferentie 31 maart

    Als het goed is, gaan we vanavond rond 19.00 uur horen hoe lang de huidige “schoolsluiting” nog duurt. Ik hoop dat er dan ook duidelijkheid komt over hoe wij om moeten/mogen gaan met de afronding van het examenjaar voor onze examenkandidaten. Ik weet dat met mij en mijn collega's er ook heel veel leerlingen, ouders/verzorgers benieuwd zijn naar de spelregels over het slagen en zakken dit schooljaar. 

    Tot morgen!

    Digitaal vergaderen

    Ook ons overleg tussen de medewerkers vindt in deze tijden vooral plaats in de digitale omgeving. Zo zijn er kerndirectie-, schoolleiding, team- en vakgroepvergaderingen, overleg in kleine en grote groepen en daarnaast vinden er ook videogesprekken plaats tussen twee personen. Zo spreek ik de locatiecoördinator van Durendael dagelijks meerdere keren via deze weg.

    Digitale borrel

    Dat persoonlijk contact met collega’s proberen we wel op een andere manier in te vullen. Voor ons voltallige team is een digitaal kanaal beschikbaar om op vrijdagmiddag om 16.00 uur even met elkaar bij te praten. De traditionele vrijdagmiddagborrel is vervangen door een BYOD-bijeenkomst (Bring Your Own Drink). 

    Ik hoop dat het jullie in de familie-, vrienden- en werksfeer ook lukt om de band met anderen op een warme manier te onderhouden.

    Fijn weekend en tot volgende week!

    Beste leerlingen, ouders/verzorgers,

    In deze update sta ik eerst nog even stil bij de maatregel van gisteren met betrekking tot het centraal schriftelijk eindexamen. Daarnaast besteed ik kort aandacht aan bepaalde aspecten van ons onderwijs op afstand.

    Beste leerlingen, ouders/verzorgers,

    Vandaag in mijn bericht aan jullie sta ik nog een keer stil bij de stand van zaken rondom de afschaffing van het Centraal Eindexamen. Daarnaast wil ik jullie allemaal bedanken voor alle blijken van waardering, via de mail, via onze Facebookpagina, tijdens de online lessen van onze docenten of anderszins. Ook ontvingen wij een hartverwarmende brief van de Ouderraad, dat doet ons goed!

    Geen centraal schriftelijk eindexamen

    Gisteren was de dag van het nieuws van het laten vervallen van de Centraal Examens: een logische maatregel, maar wie had nou verwacht dat dit ons allemaal zou overkomen dit jaar. Voor de examenleerlingen krijgt dit schooljaar in ieder geval een heel ander einde dan vooraf verwacht. Op dit moment zijn we druk bezig om helder te krijgen wat deze maatregel nou concreet betekent voor deze leerlingen. Aan de andere kant inventariseren we ook wat er aan schoolexamens/toetsen er nu nog gemaakt moet worden en hoe we dat vanaf 6 april weer goed en veilig kunnen doen. Voor wat betreft de mondeling schoolexamens (één op één gesprekken tussen docent en leerling) geldt dat deze zowel op afstand (via Teams) of in de school afgenomen kunnen worden.

    Overigens hebben we besloten de lessen op afstand voor de examenleerlingen te handhaven en deze verplicht te houden voor de leerlingen die nu nog voor dat vak schoolexamens moeten afleggen of die dat vak nog moeten inhalen of willen herkansen. Voor de overige leerlingen zijn die specifieke lessen vrijwillig/facultatief. Het kan zijn dat we vanaf volgende week bij een enkel vak het aantal contactmomenten iets verlagen. Via Zermelo blijft dat inzichtelijk. 

    We denken op dit moment ook na over hoe we dit bizarre einde van de schoolcarrière van onze eindexamenleerlingen toch nog in stijl of op een mooie, betekenisvolle manier kunnen afsluiten. Ik weet dat dit echt onder veel leerlingen en onder collega's leeft. Jullie horen daar nog over!

    Stand van zaken afschaffing eindexamens

    In mijn bericht van gisteren gaf ik al aan dat we, naast onze eigen inventarisatie van wat onze eindexamenleerlingen nog aan schoolexamens moeten afronden, vooral wachten op duidelijkheid in regelgeving rondom afronding van dit bijzondere eindexamenjaar. Wij hebben die informatie van het Ministerie van Onderwijs nog niet ontvangen.

    Op het moment dat wij die informatie krijgen, zullen wij deze eerst en vooral zeer goed bestuderen, voordat we naar buiten treden. Jullie begrijpen dat het belangrijker is dat we met de juiste informatie komen, dan dat we als eerste met informatie komen. We willen voorkomen dat er in de snelheid van handelen vergissingen worden gemaakt, die leiden tot verkeerde verwachtingen bij leerlingen en ouders.

    Dus graag nog eventjes geduld...

    Onderwijs op afstand

    De overgang van direct contact met een groep leerlingen in je school naar indirect contact met je leerlingen via een apparaat is voor alle betrokkenen best groot. Ik weet dat er veel leerlingen zijn die het alledaagse contact met elkaar en onze collega's missen. Heel veel dingen die vanzelfsprekend zijn in je klas met de vakdocent, zijn nu veel minder vanzelfsprekend.

    Onder collega's leeft ook de wens om de leerlingen in beeld te hebben als je met je les in teams bezig bent. Vanochtend zei een collega nog dat hij anders het gevoel heeft dat hij tegen een laptop zit te praten. Ik hoop dat jullie begrijpen dat het voor docenten die gewend waren door vele ogen gevolgd te worden, vreemd is om geen oogcontact te hebben. Wellicht dat jullie wat vaker de camera aan kunnen zetten.

    Dank jullie wel!

    Gisteren ontvingen al onze medewerkers een bijzonder aardig bericht van de Ouderraad van onze school. In dat bericht werden wij bedankt voor onze inspanningen in deze vreemde en onzekere tijden. Onze collega's en ik waarderen dat soort berichten enorm. Zoals we ook blij worden van individuele mailtjes van ouders waarin ons een hart onder de riem wordt gestoken.

    Zo doet het me ook goed dat de enkele leerling die even op school moet zijn om iets op te halen of in te leveren, aangeeft de school (en alles wat daarbij hoort) te missen. Ik geloof dat ik gisteren al duidelijk maakte dat dit gevoel wederzijds is.

    Ik sluit af met het verzoek om goed voor elkaar te blijven zorgen en laten we de huidige voorzichtigheid vooral volhouden.

    Tot morgen.

    Ceci n’est pas une pipe

    De Belgische kunstschilder Margritte schilderde ooit een doek met daarop een grote pijp en onder die pijp de tekst “Ceci n’est pas une pipe”, vertaald: dit is geen pijp. De afgelopen dagen loop en werk ik met een kleine groep collega's in een gebouw zonder leerlingen. Ik weet dat het een schoolgebouw is en ik weet dat die leerlingen en collega's druk bezig zijn met onderwijs op afstand. En toch heb ik al vaak gedacht: dit is geen school. En tegelijkertijd heb ik onder deze bijzondere omstandigheden een sterk en trots Durendaelgevoel. Vreemd!
     

    We gaan week twee in van de sluiting van de scholen in Nederland. Vorige week heb ik jullie op de hoogte gehouden van de zaken waar we deze week druk mee bezig zullen zijn. Allereerst is dat de afname van de laatste schoolexamens/toetsen van de leerlingen die over een tijdje eindexamen doen. Daarnaast moet ons onderwijs op afstand vandaag meer vanuit een basisstructuur vorm krijgen. Beide zaken haal ik hieronder weer kort aan.

    Aan alle examenkandidaten, ouders en verzorgers

    Onderwerp: annuleren centraal schriftelijk examen

    Beste examenkandidaten, ouder(s)/verzorger(s),

    Zoals jullie mogelijk al gehoord hebben, zijn de centrale examens voor dit schooljaar geannuleerd. Op basis van de resultaten van de schoolexamens wordt er beslist of de examenkandidaten geslaagd zijn. We kunnen ons goed voorstellen dat dit nieuws niet prettig is om te ontvangen. In deze corona-crisistijd ontstaan er logischerwijs ook zorgen en onzekerheden over de toekomst van deze leerlingen.

    Minister Slob: “Het doel van het nemen van deze maatregelingen is juist om examenleerlingen ondanks de coronacrisis te begeleiden naar een goede afronding en met een volwaardig diploma op zak de overstap te kunnen laten maken naar het vervolgonderwijs.”

    Schoolexamens

    Na de berichtgeving gisteren waarin verscherpte maatregelen werden aangekondigd, ontstond er verwarring over hoe het verbod op samenkomsten te verenigen is met het doorgaan van de schoolexamens. Met het besluit van minister Slob krijgen we als school tot 6 juni - met inachtneming van de RIVM-richtlijnen - de tijd om de schoolexamens af te nemen. Hoe wij dat als school organiseren, laten we zo spoedig mogelijk via onze afzonderlijke 2College-scholen weten. Tot 6 april gaan de geplande schoolexamens niet door.

    Daarnaast volgt er op korte termijn informatie over de nieuwe zak- en slaagregeling en de herkansingen.

    We begrijpen dat dit een onzekere tijd is met de begrijpelijke zorg voor leerlingen, ouders en verzorgers. Deze zorg delen wij en jullie kunnen erop vertrouwen dat we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de leerlingen met de juiste begeleiding de schoolexamens af kunnen ronden.

    Met vriendelijke groet,

    Namens 2College,

    Dhr. L. Spaan, rector 2College

     

    Wennen aan de nieuwe situatie

    Maandag 23 maart zijn we gestart met het online lesgeven. Wij realiseren ons dat leren op afstand geen ideale situatie is. Het biedt in de huidige omstandigheden echter de beste mogelijkheid om het onderwijs zoveel mogelijk door te laten gaan. 
    De eerste ervaringen zijn gelukkig overwegend positief. Leerlingen passen zich snel aan en leren ook van elkaar.

    Vandaag begonnen we met de toetsen voor havo en vwo die vorige week geen doorgang konden vinden. We hebben deze toetsen zoveel mogelijk achter elkaar gepland, zodat we niet tegelijk al onze eindexamenleerlingen in de school hebben. We begonnen met havo (wiskunde A en B) en later op de ochtend startte een groep vwo-leerlingen (economie). We hebben de leerlingen op zeker 1,5 meter afstand van elkaar gezet en we reinigen de werkplekken elke keer intensief. De opkomst onder de leerlingen was boven de 90% bij beide schoolexamens. Het valt mij op dat onze leerlingen over het algemeen een ontspannen indruk maken.

    Uit de eerste sessie van vanmorgen hebben we geleerd dat we nog meer moeten sturen op het gedrag van de leerlingen. Ik roep de leerlingen via deze weg op zelf ook alert te blijven op de regels van het RIVM, niet alleen in de school, maar ook als jullie onderweg zijn. Daarnaast hebben we nog andere kleine aanpassingen gedaan om het nog beter/strikter te laten verlopen.

    Morgen zal ook een deel van de vmbo-leerlingen met toetsen aan de slag gaan, maar we hebben de toetsen zo over de dag en binnen de school verdeeld dat dit nooit zal leiden tot grote aantallen leerlingen op één plek binnen de school. 

    Of er de komende dagen nog aanscherpingen van landelijk beleid komen en of dit weer gevolgen heeft voor de afname van de schoolexamens weten we niet. Mocht dat zo zijn, dan zullen wij daar weet meteen op reageren en jullie daarover informeren.

    Handleiding 'Werken in Teams'

    Magister, Zermelo en CumLaude Learning zijn bekende platformen voor vrijwel alle leerlingen en ouders. Nieuw is echter Microsoft Teams.
    Met deze handleiding willen we u wat meer inzicht geven in de nieuwe manier van werken op onze school. Wellicht maakt dit het voor u makkelijker om uw zoon of dochter te helpen.

    Onderwijs op afstand

    Het onderwijs vindt plaats in Teams, het werk staat in Magister en je lessen (contactmomenten) staan in Zermelo. Zoals ik het hier in één zin benoem, klinkt het bijzonder simpel. De werkelijkheid is ingewikkelder. Ik hoor van meerdere collega's dat zij in hun les contact hadden met bijna alle leerlingen. Ik hoorde dat ze het fijn vonden om eindelijk weer de leerlingen te zien en te horen. Ik hoor ook van geslaagde en leuke lessen.

    Maar eerlijk, is eerlijk: er zijn ook collega's bij wie het vastliep, of die, als het ware, nu nog op zoek zijn naar hun leerlingen. Ik hoorde van een collega's die bij wie de camera niet werkte (De docent: “En ik had gisteren zulke mooie lessen voorbereid! Ik vraag de roostermaker mijn lessen vandaag nog een keer in te plannen. ")

    Kortom, er gebeuren vele goede en mooie dingen, maar er gaat ook zeker wat mis. Ik weet dat onze helpdesk en ons “inspiratiekanaal” vaak bevraagd en bezocht worden door onze medewerkers. Ik weet ook dat de verbinding niet bij iedereen optimaal is. Ik ga ervan uit dat we dit stap voor stap beter gaan doen. 

    Overigens, misschien ook goed om te vermelden dat collega's alleen voor het hoogstnoodzakelijke naar school komen en we mensen met de RIVM-klachten te allen tijde verplichten om thuis te blijven. Daarnaast zijn er ook collega's ziek; zij die ziek zijn kunnen en zullen geen onderwijs op afstand verzorgen. 

    Zoals beloofd, houden we jullie op de hoogte. Zorg goed je naasten en jezelf en tot morgen.

    Tot slot

    Bedenk dat leren op afstand zowel voor ons als voor uw zoon of dochter nieuw is. Niet alles zal in een keer goed gaan, we zijn daarbij ook afhankelijk van de techniek.

    Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u deze mailen aan Durendael@2college.nl.

    Positief opvoeden

    Op dinsdag 31 maart organiseert de ouderraad van Durendael een thema-avond over communiceren met je puber. Het centrale thema van deze avond is positief opvoeden. Opvoedingscoach Steven Pont legt uit wat dit per leeftijd of ontwikkelingsfase van ons vraagt. Hij neemt je mee in de psychologische ontwikkeling van kinderen en spiegelt een aantal herkenbare opvoeddilemma’s voor. In het bijzonder is er aandacht voor de pubertijd. 
    Kortom een leuke en informatieve avond over positief opvoeden in een roerige periode. Met praktische verhalen en concrete tips.

    Link naar de brief van 8 maart

    In verband met het advies van het RIVM hebben wij besloten de verkoopavond van de jonge ondernemers van Durendael vanavond niet door te laten gaan. 

    De verkoopavond zal worden verplaatst naar een andere datum. We hopen op uw begrip en zien iedereen graag terug op een later tijdstip.

    Houd onze website in de gaten!
     

    Informatie voor leerlingen en ouders/verzorgers

    Afgelopen zondag bent u door ons geïnformeerd over de genomen maatregelen en dringende adviezen rondom het coronavirus. Hiermee wilden we samen met u voorkomen dat een deel van onze leerlingen en medewerkers ziek kon worden. Ook wilden we zo ons onderwijs zoveel mogelijk waarborgen.

    We zijn nu een paar dagen verder en het effect is, dat we voor zover bekend, géén medewerkers of leerlingen hebben die besmet zijn. Het effect is echter ook, dat een groot deel van onze medewerkers en leerlingen zich preventief heeft ziekgemeld. U begrijpt dat dit gevolgen heeft voor onze kerntaak: goed onderwijs en goede begeleiding bieden aan uw kinderen, onze leerlingen. Ondanks deze gevolgen zien we geen aanleiding om de maatregelen en adviezen te wijzigen. U mag erop vertrouwen dat wij de ontwikkelingen op de voet volgen en dat wij de adviezen van de deskundigen zullen naleven. Zodra er veranderingen optreden, zullen wij daar direct op reageren en u infomeren.

    Dat betekent dat wij u vragen het eerder uitgebrachte advies van het RIVM voor inwoners van Noord-Brabant te volgen: zij adviseren inwoners om bij verkoudheid, hoesten of koorts de sociale contacten te beperken en dus zoveel mogelijk thuis te blijven. Er is weliswaar dinsdagmiddag aangescherpt beleid aangekondigd, maar dat betrof vooral een aantal andere zaken. Voor leerlingen blijft het bovenstaand advies overeind.

    Daarom doe ik wederom een beroep op uw verantwoordelijkheid om mede te zorgen dat we de risico’s op besmetting op school zo klein mogelijk houden. En dus verzoek ik kinderen die één van de genoemde klachten hebben niet naar school te komen. Pas als de klachten 24 uur weg zijn, is het wenselijk weer op school te komen.Aanvullend vragen wij u uw kind niet naar school te sturen op het moment dat in uw gezin bij iemand coronabesmetting is vastgesteld. Wij verzoeken u deze specifieke reden bij ons te melden.

    Mocht er sprake zijn van toetsen of schoolexamens dan wil ik u nogmaals geruststellen. Dat gaan we oplossen en bespreken met de betrokken leerlingen op het moment dat de situatie zich weer heeft genormaliseerd. We weten nu al dat er sprake is van verhoogde lesuitval wegens ziekmelding van collega’s. We blijven ons uiterste best doen dit tot een minimum te beperken, maar de veiligheid en gezondheid van eenieder blijft in deze natuurlijk voorop staan. Ik heb er alle vertrouwen in dat u hiervoor begrip heeft.

    Ik herhaal dat er tot op heden, voor zover bij ons bekend, geen besmettingen met het coronavirus binnen onze scholen bekend zijn. Uiteraard informeren we u direct als dit wel aan de orde is in onze school, of in één van onze scholen.

    Ik wens iedereen die zich niet lekker voelt een voorspoedig herstel toe en hoop dat we weer snel terug kunnen naar normale omstandigheden.

    Met vriendelijke groet,

    Leon Spaan
    Rector 2College

     

    Update:

    Thema-avond 31 maart gaat NIET door!

    Geachte leeerlingen, ouders, verzorgers,

    Met deze brief willen wij u kort informeren over een aantal zaken die op onze scholen met betrekking tot het corona-virus speelt.

    Zoals u weet, heeft gisterenmiddag de regering kenbaar gemaakt hoe zij om wil gaan met de corona-crisis en wat zij daarin verwacht van het onderwijs. Aanstaande maandag is er een overleg tussen onderwijsbesturen, de veiligheidsregio’s en de VO-raad om te bepalen of er voor de provincie Noord-Brabant andere maatregelen gewenst zijn. Mocht dat overleg leiden tot andere besluiten, dan hoort u uiteraard van ons.

    Concreet betekent dit, dat wij het beleid ten aanzien van het preventief thuisblijven handhaven, zoals dat in een vorige brief aan u door ons is verwoord.

    Daarnaast wil ik bij deze melden dat op één van onze scholen afgelopen donderdag 12 maart bij één van onze collega’s een besmetting is geconstateerd. De ouders en medewerkers van die locatie hebben wij direct daarover geïnformeerd en uiteraard is ook de GGD hiervan op de hoogte. Zij zal bepalen welke vervolgstappen nodig zijn, die wij vervolgens zullen opvolgen.

    In geval van nieuwe besmettingen op één van onze scholen informeren wij de ouders en medewerkers van die school.

    Ik hoop dat u begrijpt dat het voor ons ook ongewone en ongewisse tijden zijn waarin we met al onze medewerkers elke dag weer het beste proberen te doen voor uw zoon of dochter. Ik wil u nadrukkelijk bedanken voor het begrip dat u tot nu toe heeft getoond.

    Namens de kerndirectie,

    Leon Spaan
    Rector 2College

     

    Beste ouder(s)/verzorger(s) en leerlingen,

    Ook u heeft waarschijnlijk, net als ik, vanmiddag kennisgenomen van de maatregelen van het kabinet met betrekking tot het Corona-virus. In deze brief informeer ik u, namens de kerndirectie van 2College, aanvullend op dit besluit.

    Ook de 2College-scholen zijn morgen gesloten voor onderwijs. De afzonderlijke gebouwen zijn echter van 09.00 uur tot 12.00 uur open om alle leerlingen de mogelijkheid te bieden hun boeken en andere schoolbenodigdheden op te halen. Wij gaan ervan uit dat zij daarna huiswaarts keren en niet onnodig op school blijven.

    Daarnaast zullen we onze school morgen en de komende weken tot nadere berichtgeving blijven openstellen voor de kinderen van de ouders die werkzaam zijn in de genoemde essentiële beroepen. Mocht dat uw kind betreffen, dan kunt u uw zoon/dochter morgen al naar school sturen. Hij/zij kan zich melden bij de receptie van de eigen school. U kunt ervan uit gaan, dat wij zorgen voor een goede en veilige opvang van 8.30 uur tot 16.00 uur. Hoe wij dat de komende tijd gaan organiseren, laten wij u de komende dagen weten.

    Daarnaast gaan wij uiteraard uitvoering geven aan het genomen besluit. Wij benutten de komende dagen om te bepalen hoe wij een aantal specifieke zaken zullen organiseren.

    De leerlingen die in de eindexamenklassen zitten, krijgen daarbij als eerste aandacht. Deze leerlingen moeten op korte termijn duidelijkheid krijgen. Hoe wij omgaan met een aantal praktische zaken, wordt deels bepaald door de Inspectie van Onderwijs. Van de Inspectie zullen wij naar verwachting richtlijnen krijgen met betrekking tot de afronding van de schoolexamens en de voorbereiding op het eindexamen. Wij hopen deze groep leerlingen en ouders zo spoedig mogelijk te kunnen informeren.

    Tegelijkertijd gaan wij aan de slag met de aanpassingen van ons onderwijs voor alle andere leerlingen onder deze gewijzigde omstandigheden. Wij hebben al een aantal zaken intern opgepakt om tot “onderwijs op afstand” te komen, maar die moeten hun definitieve vorm nog krijgen en worden vervolgens met de leerlingen gecommuniceerd.

    Omdat de hierboven genoemde zaken per school een andere invulling kunnen krijgen, verloopt de communicatie hierover na vandaag grotendeels per school. Dat betekent dat u over deze zaken per 2College-school op de hoogte wordt gebracht.

    Het zijn ongewone en ongewisse tijden, vooral ook voor die mensen die door het virus besmet zijn. Ik wens hen toe dat zij voorspoedig herstellen. Ik hoop dat u en uw naasten besmetting bespaard blijft. Tot slot ik wil u danken voor uw medewerking tot nu toe en het begrip dat u naar ons toe heeft getoond.

    Met vriendelijke groet,
    namens de kerndirectie van 2College,

    Drs. L.W.J. Spaan MME
    Rector 2College

    Beste leerlingen en ouders, 

    Bij deze weer een update vanuit 2College Durendael in verband met de Coronacrisis.  

    Opvang van kinderen van ouders in vitale beroepen 

    Gisteren hebben we de ouders/verzorgers van de leerlingen van leerjaar 1 en 2 bevraagd naar hun behoefte voor opvang vanuit onze school. Deze vraag maakte duidelijk dat deze behoefte zeer klein is. Ook voor deze kleine groep zullen wij de opvang regelen. Aan het einde van deze week zullen we de ouders weer allemaal benaderen voor volgende week. 

    Helderheid over schoolexamens en voorbereiding op examens 

    Gisteren en vandaag hadden we overleg over hoe wij omgaan met de gemiste en geplande schoolexamens van onze eindexamenleerlingen. Daarnaast wilden we ook helder hebben, wat we van de leerlingen verwachten als het gaat om de praktische opdrachten en handelingsdelen. We hadden dat duidelijk. 

    Nadat we deze informatie nét naar onze havo- en vwo-leerlingen en hun ouders hadden verstuurd, zagen wij de berichtgeving in de media dat de overheid heeft besloten dat er ruimte gaat komen voor de afname van de schoolexamens. Wij hebben zojuist de officiële informatie gezien en jullie kunnen erop rekenen dat wij hiermee aan de slag gaan. Wij zullen de examenleerlingen en hun ouders daarover zo snel mogelijk informeren. 

    Onderwijs op afstand  

    Op dit moment vinden er allerlei mooie initiatieven plaats tussen veel van onze docenten en de leerlingen. De afgelopen dagen zijn we bezig geweest om naast deze initiatieven een structuur in te richten waarbinnen we de docenten en leerlingen laten werken. De komende dagen willen we deze structuur gaan inrichten en onze collega's daarover informeren en wegwijs in maken. Vanaf aanstaande maandag willen we dan starten vanuit die structuur. Uiteraard horen jullie daar meer over. Los van die structuur sporen we onze collega's en de leerlingen aan om vooral aan de slag te blijven. 

    Zoals beloofd, kunnen jullie morgen weer nieuws verwachten vanuit onze school.

    Beste leerlingen en ouders/verzorgers,

    Bij deze weer wat informatie van 2College Durendael. Vandaag sta ik stil bij een paar zaken die nu extra aandacht krijgen.

    Eindexamenleerlingen

    Gisterenmiddag hoorden we rond 15.00 uur via de media wat de minister had besloten met betrekking tot de eindexamens. Als je zelf eindexamenleerling bent of een zoon of dochter hebt die eindexamen doet, dan heb je die informatie waarschijnlijk al gehoord of gelezen. Uiteraard hebben wij de informatie heel goed tot ons genomen en vervolgens zijn we aan de slag gegaan met die zaken die als eerste opgepakt moeten worden: het afnemen van de schoolexamens. De stand van zaken is vanmiddag gecommuniceerd met onze eindexamenleerlingen, hun ouders, verzorgers en onze collega's. In algemene zin kan ik jullie zeggen dat we volgende week, onder de vereiste veilige omstandigheden, de schoolexamens op school zullen afnemen. Voor mondelinge examens is er de mogelijkheid om dit op afstand te doen, maar ook die examens zijn op school onder de bekende voorwaarden mogelijk.

    Onderwijs op afstand

    Gisteren meldde ik u ook, dat we druk bezig zijn met een structuur waarbinnen we vanaf volgende week maandag binnen de vakken gaan werken (Teams en Magister). Veel collega's zijn buiten die structuur al druk bezig en hebben contact met de leerlingen, maar we weten ook dat dit nog niet overal in gelijke mate gebeurt. Neem van mij aan dat ieder van ons op zoek is naar een manier waarop dat kan en verantwoord is. In algemene zin kan ik zeggen dat er veel bijzondere dingen gebeuren, die ook bijdragen aan ons onderwijs nu, maar ook aan ons onderwijs van de toekomst. Wat ook opvalt, is dat veel leerlingen graag aan de slag willen. Als we de opzet van volgende week op orde hebben, zullen we jullie natuurlijk informeren.

    Tot slot, binnen de school heb ik al vaak de woorden “het zijn bijzondere tijden” gebruikt. “Bijzonder” omdat het voor veel mensen, onzekerheid en/of bezorgdheid over hun gezondheid met zich meebrengt. “Bijzonder”, omdat er veel mensen zich zorgen maken over hun baan, hun bedrijf en daarmee over hun toekomst. “Bijzonder” is het zeker ook voor de leerlingen, omdat het hen lastig in te schatten is, wat dit voor hen op de korte en lange termijn betekent. Ik denk dat het aan ouders, verzorgers en aan ons onderwijsmensen is hen gerust te stellen en hen te laten weten dat wij hen zo goed mogelijk zullen begeleiden om door deze “bijzondere” tijd te komen

    Achter de schermen is hard gewerkt aan een plan van aanpak voor de schoolexamens en het verzorgen van onderwijs op afstand. We zijn dan ook blij jullie te kunnen berichten over het volgende: 

    Programma

    •    19.15-19.30:    Inloop met koffie en thee in de aula
    •    19.30-20.15:    Steven Pont: Positief opvoeden
    •    20.15-20.30:    Pauze
    •    20.30-21.30:    Steven Pont: Positief opvoeden
    •    21.30-22.00:    Gelegenheid tot napraten

    Schoolexamens/toetsweek:

    Alle leerlingen, ouders/verzorgers en collega's van de eindexamenklassen zijn op de hoogte van de schoolexamens (of toetsen) zoals we die volgende week hebben gepland. We hebben daarbij uiteraard heel goed rekening gehouden met de RIVM-voorschriften en zelfs meer dan dat. We zullen naast deze voorschriften de tafels waaraan de leerlingen werken telkens schoon maken. Uiteraard gaan we er ook voor zorgen dat voor en na de toetsen de leerlingen en medewerkers “gedoseerd” door de school bewegen. We gebruiken zelfs verschillende verdiepingen van de school, om zo het contact met te veel mensen te voorkomen.Ik hoop dat jullie erop vertrouwen dat we deze toetsen met de grootst mogelijke voorzichtigheid organiseren en uitvoeren.

    Aanmelden

    U kunt zich tot en met dinsdag 24 maart aanmelden via dit formulier.
    Wees op tijd , want vol = vol! 

    Steven Pont

    Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog en systeemtherapeut en bekend bij het grote publiek als schrijver en columnist. Hij is tevens bekend vanwege zijn rol bij diverse tv-programma’s. Het werk van Steven Pont is altijd opgebouwd uit twee invalshoeken: de (ontwikkelings)psychologie, die gedrag meer vanuit het individu beschrijft en de systeemtheorie, die juist het belang van de sociale omgeving meer benadrukt. Vanuit deze twee invalshoeken zal Steven dan ook het onderwerp belichten.

    Onderwijs op afstand:

    Heel veel docenten en leerlingen zijn de afgelopen dagen op afstand al aan de slag gegaan met het werken voor school. Het onderwijs op afstand heeft zo op allerlei manieren vorm gekregen. Vanaf aanstaande maandag 23 maart, gaan we dat binnen een duidelijke structuur doen. Ik beschrijf hier de grote lijn van deze manier van werken.

    UPDATE!

    In verband met de maatregelen rondom het Coronavirus gaat de thema-avond van 31 maart niet door!!

    Rooster in Zermelo

    In Zermelo ziet elke leerling en medewerker wanneer er een "lesmoment” voor een bepaald vak is gepland. We hebben deze lesmomenten beperkt. Bij een vak van drie uur per week is er één lesmoment, bij vier uur of meer, staan er twee lesmomenten in het Zermelorooster.

    Werken in Teams

    Op die momenten is er ieder geval contact tussen de docent en de leerlingen van de klas. Dit contact verloopt via Microsoft Teams. Er zijn voor alle klassen, vakken en docenten teams aangemaakt. Dus je hebt een team van jouw klas met de docent Nederlands, maar ook met de docent wiskunde, enz. Dat contact in Teams kan via beeld: de camera op de computer of laptop biedt daarbij uitkomst. Tijdens en na die les kan de docent de leerlingen opdrachten geven, dat kan via verwijzingen naar het boek, met linkje, met eigen documenten enzovoorts. De docent zal duidelijk maken waar de leerlingen dat werk kunnen vinden.

    Instructie voor leerlingen

    In de instructie voor leerlingen staat stap-voor-stap-uitleg over hoe je in Teams werkt. Kom je er niet uit, vraag dan om hulp van je ouders of medeleerlingen (digitaal). Je zult merken dat je er elke dag handiger in wordt; dat geldt trouwens ook voor ons.

    Huiswerk in Magister

    In Magister zal de docent in het oude rooster (met alle lessen) aangeven wat hij of zij van de leerlingen verwacht. Wat kun je wanneer maken en bestuderen. Eigenlijk is Magister een studieplanner voor de leerlingen.

    Tot slot:

    Ik wens jullie (en ons) veel succes en plezier met deze nieuwe manier van werken en ik wens de leerlingen die volgende week met de schoolexamens aan de slag gaan natuurlijk ook het allerbeste!

    Komt u ook naar de verkoopavond op Durendael?

    Op maandag 9 maart organiseren de jonge ondernemers van 2College Durendael in Oisterwijk een verkoopavond op school. 14 junior companies staan voor u klaar met hun producten die zij zelf hebben bedacht en op de markt gebracht. En natuurlijk vertellen zij graag over hun eigen bedrijf!

    Gratis toegang

    U bent van harte welkom om deze verkoopavond te bezoeken van 18:30 tot 20.00 in de hal van 2College Durendael. Uiteraard is de toegang gratis.

    Leuke praktische ‘hebbedingetjes’

    Er is op deze avond van alles te koop: van zelfgemaakte duurzame zeep tot ecologische kurkpennen en een milieuvriendelijke zadelhoes. Voor de prijs hoeft u het niet te laten. Vanaf 5 euro heeft u al een leuke praktische gadget in handen. Met de opbrengst betalen de leerlingen hun investeerders terug. En minimaal tien procent van de winst gaat naar een zelfgekozen goed doel.

    Ondernemerschap op Durendael

    De leerlingen uit vmbo- 3g/t volgen op Durendael het vak ondernemerschap. Om te ervaren wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een bedrijf startten zij begin dit schooljaar hun eigen onderneming. Hiervoor schreven zij een ondernemingsplan en zochten zij investeerders.

    Met dit startkapitaal werden de producten bedacht en ingekocht. Nu zijn alle ondernemingen klaar om deze producten te gaan verkopen. Voor het publiek een unieke gelegenheid om te zien wat leerlingen in korte tijd bereikt hebben op het gebied van ondernemerschap.

    Junior Company van het jaar

    Leuk detail: Acht van deze ondernemingen staan op 13 maart in de halve finale van de landelijke competitie 'Junior Company van het jaar’.  De finale vindt plaats op 3 april in Ahoy, Rotterdam.

    Blij verrast kwamen Mayke (groep 7) en Jill (groep 8) hun prijs ophalen op Durendael. Tijdens de Open Dag vulden zij onze bezoekersenquête in en deden mee aan de bijbehorende prijsvraag: ‘Hoeveel leerlingen zitten er op dit moment in het eerste jaar op Durendael?’ Het juiste antwoord luidt: 265 (peildatum 3 februari). Beide dames zaten er het dichtst bij en daarmee wonnen ze een leuke prijs. Wij vroegen hen naar hun ervaringen op Durendael:

    Zien we je dan?

    Op dinsdag 3 en donderdag 5 maart kun  je je aanmelden op Durendael. Maar waarom zou je dat doen? Misschien wel omdat je onze school al kent van het juniorlab, de Masterclass of de Durendael Academie? Of omdat je de Open Dag heb bezocht?  Of misschien ben jij hier wel met je klasgenoten geweest om te oefenen voor de FIRST Lego League of de Drone Cup Race?

    Mijn schoolkeuzetip: bezoek ook een meeloopdag

    Jill zit nu in groep 8 en moet dus binnenkort gaan kiezen naar welke school ze wil. Durendael is een van  haar opties.  ‘Ik vond de sfeer op de Open Dag heel vrolijk met allemaal kleurtjes en ook de leraren waren erg vriendelijk. Daarnaast heb ik een meeloopdag (snuffellessen) van het vwo bezocht. Dat is wel een aanrader. Je ziet dan hoe de leraren les geven en je ziet ook hoe het er hier normaal aan toe gaat. Daardoor krijg je een goed beeld. Ik denk ook nog na over tweetalig onderwijs (tto), dat sprak me ook aan op de Open Dag.’
     

    Speeddaten met leerlingen van Durendael

    Mayke zit nu nog in groep 7. Op de Open Dag heeft ze gekeken bij havo, vwo en tto. Ze herinnert zich nog het ‘speeddaten’ met leerlingen van Durendael. ‘We hadden een kletspot met allemaal vragen die je kon stellen, bijvoorbeeld: ‘Waar moet je je gymspullen laten als je nog les hebt?’ en ‘Is het erg als je in de eerste week te laat komt? Allemaal vragen waar ik nu het antwoord op weet. Wat ik ook leuk vond is dat we bij de uitgang allemaal een persoonlijke kaart kregen van een leerling of medewerker van Durendael.  Daardoor voel je je echt welkom.’

    Alle richtingen onder één dak

    Er zijn namelijk een heleboel manieren waarop je onze school kunt leren kennen. Maar de beste is natuurlijk om je hier in te schrijven als nieuwe leerling. En het mooie is: je kunt hier altijd terecht! Durendael heeft namelijk alle richtingen onder één dak. Van vmbo-basis tot en met tweetalig vwo. Dus wat houdt je nog tegen?

    Wat hebben we jou te bieden?

    •    Brugklas vmbo-t/havo
    •    Academisch programma op het vwo
    •    Ondernemend leren op de havo        
    •    Vaste structuur op het vmbo
    •    Internationale activiteiten
    •    Tto én Cambridge
    •    Extra Frans en Duits voor de bollebozen
    •    Intensieve begeleiding op alle niveaus

    Hoe kun je je aanmelden?

    -    Download het aanmeldingsformulier van de website
    -    Vul het in en neem het mee
    -    Kom op 3 of 5 maart met je ouders naar Durendael
    -    En vergeet je paspoort of id niet!
    -    Wij doen de rest

    Tot ziens op Durendael!

    Op dinsdag 11 februari vond op 2College Durendael de schoolfinale plaats van de landelijke voorleeswedsrijd ‘Read to me’. Dit is een wedstrijd voor eerstejaars leerlingen in het voortgezet onderwijs, die tot doel heeft het lezen onder jongeren te bevorderen.

    Wie wordt de voorleeskampioen?

    Alle klassenwinnaars mochten om de beurt op het podium plaats nemen in de groene voorleesstoel. Ouders en klasgenoten luisterden geboeid naar de 13 verschillende fragmenten. Een spannende finale met interessante boeken en goed voorbereide kandidaten.

    Mooie woorden van de jury

    De jury, waarin onder andere jeugdboekenschrijfster Margje Woodrow zitting had, sprak lovende woorden over alle kandidaten. Van ‘mooi met je stem kunnen spelen’ tot ‘een prima voorleestempo’ en ‘je goed kunnen verplaatsen in de personages’. Allemaal belangrijke onderdelen bij het voorlezen voor een publiek.

    Door naar de volgende ronde!

    Uiteindelijk kwam Eline uit klas b1a als winnaar uit de bus. Zij zal Durendael gaan vertegenwoordigen bij de bibliotheekronde in Tilburg. 

    Van harte gefeliciteerd en heel veel succes Eline!

    De afgelopen weken zijn de tweedejaars leerlingen van vmbo g/t tijdens de lessen economie bezig geweest met het project ‘ondernemerschap iets voor jou?’. Dit project dient als voorbereiding op het keuzevak 'ondernemerschap' in klas drie.

    Bedrijfspresentaties maken

    De leerlingen kregen als opdracht zelf een bedrijf in de omgeving te zoeken. Door een interview met de eigenaar onderzochten ze het bedrijf op verschillende punten. Ook moesten ze zelf een concurrent bedenken en hiervoor bij Beeldende Vorming een etalage ontwerpen. Na beoordeling van de presentaties gingen de drie beste groepen door naar de finale.

    Finalisten

    Op woensdagavond 5 februari presenteerden de finalisten het resultaat aan hun ouders en docenten. Een beetje zenuwachtig waren ze wel maar ze hadden de presentaties perfect voorbereid. De leerlingen lieten tijdens deze avond de ouders een kijkje nemen in de ondernemingen Jobima, Cerisette en Vivenne van Amelsfoort.

    Winnaars

    Het was een spannende strijd en de ouders waren onder de indruk van de presentaties. Uiteindelijk kwam de presentatie over het bedrijf Cerisette gemaakt door Iris van den Oord, Emma van Bommel, Fieke op ’t Hoog, Jeske Jansen en Sophie Zwienenberg uit klas b2E als winnaar uit de bus. Deze leerlingen mogen een dagje mee met de eindexamenkandidaten naar de Efteling.

    22 Enthousiaste leerlingen uit groep 7 van basisschool De Coppele konden zich op dinsdag 28 en woensdag 29 januari helemaal uitleven in het technieklokaal op Durendael. Zij deden mee aan de Drone Cup Race.

    Op 2College Durendael kunen havo- en vwo leerlingen kiezen voor tweetalig onderwijs (tto). Sinds twee jaar biedt Durendael op het vwo ook Cambridge aan. Dit jaar legden acht leerlingen het Cambridge Advanded Examen (CAE) af op C1 en C2-niveau. Dat wil zeggen dat zij de Engelse taal beheersen op het niveau van een (near-) native speaker.

    Obstakels bouwen en leren vliegen

    Onder deskundige leiding van Future Mindz en de docenten van Durendael bouwden de kinderen zelfontworpen obstakels. Twee dagen lang werd er druk gezaagd, geboord, getimmerd en geschilderd en vloog het piepschuim letterlijk in het rond. Maar het resultaat mocht er zijn. Zo waren tijdens de race onder andere de olympische ringen te bewonderen, maar ook een obstakel van ‘peace tekens’, een prachtige donut en een smiley-face. En er werd flink geoefend met de drones. Het ijsje bleek het lastigste obstakel om  te overwinnen.

    Cambridge brengt leerlingen op het juiste niveau voor IB

    Onze tto leerlingen volgen in vwo-4 het Cambridge programma als opstapje naar het IB-examen,’ vertelt Iain Watt, coördinator tto op Durendael. ‘Cambridge zien wij als een middel dat ervoor zorgt dat leerlingen op het juiste niveau zitten voor het IB-programma ( International Baccalaureate: Language and Literature). De leerlingen hebben daarbij de keuze om op eigen gelegenheid het officiële Cambridge examen af te leggen. We stellen dit bewust niet verplicht omdat het geen doel op zich is. De meerwaarde van het Cambridge programma op Durendael zit in de lessen. We trainen hiermee de taalvaardigheid die vereist voor het IB-examen in klas 5.

    Uitdagen op het gebied van  techniek

    Jaarlijks organiseert Durendael een Drone Cup Race voor leerlingen van groep 7 in het basisonderwijs. Kim Stork, docent techniek: ‘Het is de bedoeling dat er volgend jaar meer scholen meedoen, zodat de leerlingen nog meer uitgedaagd worden op het gebied van techniek. Zowel het onderzoeken en ontwerpen bij het bouwen van de obstakels als het leren vliegen met de drone zijn belangrijke vaardigheden die ze ontwikkelen. En het is natuurlijk ook gewoon heel vet om mee te doen.’  Andrea Boelens, leerkracht de Coppele, kan dit volledig beamen: “Sommige leerlingen vonden het zo leuk dat ze zelfs willen blijven zitten in groep 7, zodat ze volgend jaar weer mee kunnen doen!’ 

    Optimale aansluiting op het wetenschappelijk vervolgonderwijs

    Ouders vragen mij wel eens waarom ze zouden moeten kiezen voor tto als hun kind ook gewoon Cambridge kan doen. Veel scholen bieden dit immers aan. Je moet je dan wel bedenken dat Cambridge alleen de taalvaardigheid toetst, terwijl IB zich richt op een breed pre-academisch programma met expliciete aandacht voor literatuur, tekstanalyse, perspectief op andere culturen en algemene academische vaardigheden. Daarmee zijn leerlingen verzekerd van een goede aansluiting op het wetenschappelijk vervolgonderwijs. Bovendien hebben leerlingen met het IB-certificaat automatisch toegang tot alle universiteiten in de Angelsaksische landen. Daarom bieden wij het allebei aan. Het is dus eigenlijk een win-win situatie.’
     

    De derdejaars vmbo-g/t leerlingen die gekozen hebben voor het vak Ondernemerschap zijn druk in de weer met hun eigen bedrijf. Onlangs waren ze te gast bij de Rabobank in Oisterwijk, om daar zoveel mogelijk aandelen te verkopen voor hun startkapitaal. Drie van deze bedrijven zijn ook te zien tijdens de Open Dag op zaterdag 1 februari. Wij vroegen de leerlingen alvast iets te vertellen over hun bedrijf en het vak ondernemerschap.

    Fleur: 'De volgende stap is het inkopen van ons product'

    Fleur en Kyan richtten samen met Gijs, Bouke en Stef ‘Creative Cards’ op. Fleur is algemeen directeur van het bedrijf: ‘De investeerdersavond heeft heel goed uitgepakt voor ons. We hebben bijna alle aandelen kunnen verkopen. De volgende stap is het inkopen van ons product. We verkopen ansichtkaarten met eigen ontwerpen voor bijvoorbeeld verjaardagen en vriendschappen. Dit product hebben we gekozen omdat het heel persoonlijk is. Dat vinden we belangrijk in deze tijd van vluchtige berichtjes via social media.’

    Kyan: 'Ik zou het leuk vinden om later mijn eigen bedrijf te beginnen'

    Kyan: ‘Ik vind het heel leuk om me bezig te houden met marketing en sales. Ik heb al een website ontworpen voor ons bedrijf en accounts aangemaakt op Facebook, Instagram en YouTube. Zodra de kaarten binnen zijn, kan ik daar berichten gaan posten. Ik zou het ook leuk vinden om later mijn eigen bedrijf te beginnen. Ondernemerschap is best wel vet, maar het is ook spannend. Uiteindelijk moeten we natuurlijk wel onze aandeelhouders kunnen terugbetalen. En als we winst maken gaat daarvan een deel naar Gijsje Eigenwijsje, dat vinden wij en mooi doel.’

    Luca: 'In het begin vond ik het moeilijk om voor een groep te spreken'

    Luca, Inge, Brit en Romaisae runnen samen het bedrijf ‘Soapalicious’. Luca (inkoop- en voorraadbeheer): ‘We verkopen duurzame zeep die we zelf maken. Ik kom uit een milieubewust gezin en mijn vader was ook al bezig met zelf zeep maken, vandaar het idee voor ‘Soapalicious’. Brit (algemeen directeur): ‘Onze doelgroep bestaat uit vrouwen boven de twintig, die bereid zijn iets meer te betalen voor een duurzaam product, dat er ook nog eens leuk uitziet.’ Inge (creatief directeur): ‘Ik ben verantwoordelijk voor het logo en de uitstraling van ons product. Romaisae (financieel directeur): ‘Ik heb het fincieringsplan gemaakt voor ons bedrijf, dat is een onderdeel van het ondernemingsplan.’

    Brit: 'Ondernemen is hard werken'

    Brit: ‘Ondernemen is hard werken, je moet er echt voor gaan. Maar je leert er ook veel van. Het begint met een idee en hier leer je dat om te zetten in een concreet iets. Je ontwikkelt ook echt een ondernemende houding. We oefenen bijvoorbeeld veel in netwerken en presenteren.’ Luca: ‘In het begin vond ik het moeilijk om voor een groep te spreken, dat lukt nu beter. Op de investeerdersavond moesten we ons bedrijf en product pitchen voor een groot publiek. Dat was best even spannend, maar we hebben het wel gedaan. Romaisae: ‘Ik heb geleerd hoe je kostenberekeningen maakt en hoe je de winstmarge kunt bepalen.’

    Imke: 'Ondernemen is ook goed samenwerken'

    Imke, Bianca, Richard en Pepyn verkopen sporthanddoeken in een bidon. Imke (algemeen directeur): ‘Ons bedrijf heet ‘Textwels. ‘Wels’ komt van towels, het Engelse woord voor handdoeken en ‘tekst’ staat voor de bedrukking op de handdoek.’ Bianca: ‘De productkeuze is een belangrijk onderdeel van het proces. Het moet namelijk wel iets toevoegen aan wat er al is. Onze sporthanddoeken zijn water absorberend en handig mee te nemen, daarmee onderscheiden we ons.’ Pepyn (financieel directeur): ‘We hebben ook marktonderzoek verricht en via enquêtes gevraagd welke kleur en tekst de voorkeur heeft bij consumenten. Met die gegevens zijn we aan de slag gegaan.’ 

    Richard: 'Ik heb het financiële gedeelte van het ondernemingsplan verzorgd'

    Richard: ‘Ik ben heel handig met de computer, dus alles wat daarmee te maken heeft, komt op mijn bordje. Zo zorg ik bijvoorbeeld met Photoshop voor mooie plaatjes van ons product. Ook heb ik in Excell de berekeningen gemaakt voor het financiële gedeelte van ons ondernemingsplan.’ Imke: ‘Ondernemen is ook goed samenwerken. In het begin hebben we allemaal een persoonlijkheidstest gemaakt en op basis daarvan hebben we ons bedrijf samengesteld en de rollen verdeeld. Pepyn: ‘Een eigen bedrijf runnen is lastiger dan je denkt, er komt veel bij kijken. Ik heb als financieel directeur  geleerd dat het met een beperkt budget voordeliger is om  een soort bedrukking te kiezen in verband met de instelkosten van de machine. En ook de website die we wilden, bleek niet gratis te zijn.’ 

    Zaterdag 1 februari 2020 houdt 2College Durendael de jaarlijkse Open Dag. Voor een goede voorbereiding hebben we voor groep 7 en 8 een app ontwikkeld met alle belangrijke informatie op een rij. Deze app is voor iedereen gratis te downloaden.

    Op zaterdag 1 februari is het Open Dag op 2College Durendael. U bent van harte welkom om een kijkje te nemen in onze school, kennis te maken met leerlingen en docenten en vooral om een indruk te krijgen van ons onderwijs.

    Op zaterdag 11 januari nam Durendael samen met basisscholen De Tovervogel en De Bunders deel aan de finale van de First Lego League (FLL) in Tilburg. De wedstrijd werd gehouden op het Theresialyceum. Hoewel er geen podiumplaats in zat, hebben de leerlingen erg genoten en heel veel geleerd.

    Op donderdag 23 januari ontvingen 14 leerlingen van havo en vwo hun diploma van het DELF Junior programma. Het betreft de tweede lichting op Durendael die voor het plusprogramma van het vak Frans heeft gekozen. 13 leerlingen deden examen op niveau A2, een leerling zelfs op niveau B1.

    Beste bezoeker,Hierbij vragen wij u vriendelijk om op zaterdag 1 februari rekening te houden met het beperkte aantal parkeerplaatsen rondom onze school. Wij verzoeken u, indien mogelijk, te voet of op de fiets naar Durendael te komen.

    Alle info op een rij

    Je vindt er onder andere informatie over het onderwijsaanbod, de speerpunten en activiteiten voor leerlingen van groep 8, zoals de snuffellessen, de masterclass Engels en de Durendael Academie. In één oogopslag zie je alle belangrijke data en contactpersonen. De app bevat ook een handige checklist met vragen die je kunt stellen tijdens de Open Dag en informatie over aanmelden. Om alvast een indruk te krijgen van ons gebouw, docenten en leerlingen, bekijk je de filmpjes en vlogs.

    Download de Open dag App

    Ondernemende wereldburgers

    We zijn een brede regionale school met ongeveer 1550 leerlingen, verdeeld over het vmbo (basis-, kader- en theoretische-gemengde leerweg), havo, vwo en tweetalig onderwijs. We leiden leerlingen op tot zelfstandige wereldburgers en leren ze verder te kijken dan hun neus lang is.

    Doel meer dan bereikt

    Kim Stork, docent techniek op Durendael en coach van de FLL: ‘Wat me vooral opviel was het enthousiasme en de enorme betrokkenheid onder de leerlingen. Tijdens de wedstrijd zag ik mooie dingen gebeuren. De leerlingen gingen op een hele positieve manier met elkaar om, namen zelf initiatief en moedigden elkaar spontaan aan. In de pauzes gingen ze uit zichzelf bij elkaar zitten voor het uitwisselen van tips en tools om nog meer punten te scoren. Daarmee hebben we ons doel meer dan bereikt.’

    Openbaar vervoer

    Reist u met de trein naar Oisterwijk, dan is het ca. tien minuten lopen vanaf het station. Indien u met de bus komt, kunt u uitstappen bij de halte aan de Groenstaat.

    Nieuw! 

    Brugklas vmbo-t/havo: 
    In 2020-2021 bieden we voor leerlingen met een dubbel advies de gemengde brugklas vmbo-t/havo aan. Onze teamleiders van het vmbo en de havo staan je hierover graag te woord. 

    Open Dag App    
    Op de Open Dag App van Durendael vindt u allerlei handige informatie over onze school. De app is voor iedereen gratis te downloaden.

    Internationaal erkend diploma

    ‘Met dit internationaal erkende diploma kunnen ze hun niveau van de Franse taal officieel aantonen, wat hen een flinke voorsprong geeft bij het studeren, stage lopen of werken in Franstalige landen’,  vertelt Samira El Kourdi, docent Frans. ‘Het is dus ook een belangrijk papier voor Franstalige leerlingen.’
     

    Informatierondes

    Tijdens de Open Dag verzorgt elke afdeling eigen informatierondes. Ook zijn er in de lokalen allerlei presentaties te zien en kun je deelnemen aan miniworkshops. Met behulp van de handige plattegrond die je ontvangt bij binnenkomst, volg je je route door de school. 
    Er zijn aparte routes voor:
    •    Vmbo- basis/kader
    •    Vmbo- gemengd/theoretisch
    •    Havo
    •    Vwo
    •    Tweetalig onderwijs

    Wedstrijd tegen jezelf

    Tijdens de wedstrijd kregen de teams kregen steeds tweeënhalve minuut de tijd om met een zelfgebouwde robot zoveel mogelijk opdrachten uit te voeren en obstakels te overwinnen. Elk team mocht het vier keer proberen. Kim: ‘Je speelt dus als het ware een wedstrijd tegen jezelf. De leerlingen moesten onder andere een schommel laten bewegen, blokken verschuiven en een flat rechtop te zetten.’

    Een uur extra Frans in de week

    Op Durendael is DELF Junior een keuzevak op havo en vwo voor wie meer wil en kan met het vak Frans. De leerlingen volgen een uur extra Frans in de week. DELF Junior toetst op lees-, schrijf-, spreek- en luistervaardigheid in de Franse taal. Het programma begint in klas 3 met niveau A2. Het einddoel is B1 (havo5) of B2 (vwo6). DELF staat helemaal in het teken van de doeltaal en sluit ook aan bij de cultuur en actualiteit in het land.

    Grootste uitdaging

    Door in te schrijven met twee gemengde teams uit het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs koos Durendael meteen voor de grootste uitdaging. Kim: ‘Ik ben dan ook apetrots op de leerlingen die zichzelf gedurende de wedstrijd voortdurend hebben verbeterd. Ze zijn begonnen met 50 punten en eindigden met bijna 200 punten. Dat is een verviervoudiging! Voor mij zijn het echte kampioenen.’

    Puck en Niene (vwo4) over DELF

    Bekijk het interview met Niene en Puck (filmpje)

    Puck: ‘Ik volg de tweetalige opleiding op Durendael, omdat ik geïnteresseerd ben in taal en cultuur.  Omdat ik een stage in Canada overweeg, leek het me handig om me ook extra Franse lessen te nemen. Frans is een wereldtaal en ik hou erg van de ‘haute couture’.  De lessen waren heel chill, je kreeg veel gelegenheid om zelfstandig te oefenen in specifieke vaardigheden. Vorig jaar heb ik meegedaan met een uitwisselingsproject van Erasmus+. Toen had ik een Franse leerling te logeren en daarmee kon ik heel makkelijk communiceren. Ik kreeg zelfs complimenten over mijn Frans van de begeleidende docent uit Frankrijk.’

    Niene: ‘Ik ben echt een talenmens. En ik vond het wel interessant om in de derde klas een extra vak te doen. Ik heb gekozen voor DELF Junior omdat ik Frans echt de leukste taal vind. Het heeft een mooie klank en sfeer. Als we ’s zomers op vakantie gaan naar Frankrijk, mag ik het woord doen voor mijn ouders. Die kennen alleen ‘Bonjour’ en ‘Au revoir’.  Ik zou op zich wel verder willen met B1, maar op dit moment heb ik het al erg druk in de vierde met mijn andere vakken. Dus ik houd het nu even bij A2.'

    Voorbereiding

    Gedurende tien weken waren de leerlingen van De Bunders en de Tovervogel te gast op Durendael om zich samen met de Durendaelers voor te bereiden op de FLL. Met Lego Mindstorms bouwden zij een stad met obstakels op de speeltafel. Ook kregen ze uitleg over het programmeren van de robot. Als extra opdracht maakten beide teams in het technieklokaal een maquette van een concrete verbetering in hun eigen stad en bereidden een projectpresentatie voor.

    Op bezoek bij de gemeente

    Zo ontwierp het team Durendael/De Bunders een gemengde speeltuin voor kinderen met en zonder beperkingen, een speeltuin voor iedereen dus. Het andere team, Durendael/De Tovervogel kwam met een oplossing voor een veilige oversteekplaats op de Oirschotsebaan in Oisterwijk. Beide teams hebben een brief geschreven aan de gemeente en mochten daar hun ideeën voorleggen. Ook hebben ze de gemeente om onderwerpen gevraagd. Het voorstel vanuit de gemeente is gekomen om het resultaat daar te komen presenteren. Wordt vervolgd…..

    Op donderdag 20 december begonnen de activiteiten van de Kerstactie op Durendael. Leerlingen en docenten zetten zich twee dagen lang dag en nacht in voor het Goede Doel. Ook het eerste sponsorgeld stroomt binnen. De totale opbrengst zal op vrijdag 21 december om 17.00 uur bekend worden gemaakt via deze website.

    Op dinsdag 14 januari verscheen de onderwijsbijlage van het Brabants Dagblad. Opvallend zijn de hoge slagingspercentages van 2College Durendael. Op alle drie de afdelingen scoren wij namelijk boven het gemiddelde, met echte uitschieters op het vmbo en het vwo.

    Ben Leenen, directeur 2College Durendael: "Ik vind het geweldig dat onze school net als vorige jaren op alle afdelingen boven het regionale en landelijke gemiddelde scoort. We doen met z’n allen elke dag ons best om goed onderwijs te verzorgen voor alle leerlingen. Het is fijn dat dit zich ook vertaalt in hoge slagingspercentages en mooie cijfers. Ik ben ongelooflijk trots op Durendael! "

    Meer informatie:
    Wilt u meer weten over onze resultaten, kijk dan eens op ‘Scholen op de kaart’ : https://scholenopdekaart.nl/Middelbare-scholen/1866/2College-Durendael/categorie/Algemeen

    Meer weten over Durendael?
    Kijk op deze website of kom naar de Open Dag op zaterdag 1 februari.

    Op dinsdag 7 januari bezochten de bovenbouwleerlingen van het vwo met Duits en/of Beeldende Vorming in hun pakket de expositie over nazikunst in het Design Museum in Den Bosch. Doel van de tentoonstelling is in beeld  hoe vormgeving een bijdrage heeft geleverd aan de verspreiding en de ontwikkeling van de nazi-ideologie.

    Op en andere manier naar kunst kijken

    Het initiatief voor het bezoek aan het museum komt van Astrid Weitmann, docent Duits: ‘Deze eenmalige tentoonstelling is een unieke kans voor leerlingen om hun inzichten over de naziperiode te verrijken. Ik wil leerlingen aan het denken zetten. ‘Design van het Derde Rijk’ is een omstreden onderwerp, maar je kunt er ook op een andere manier naar kijken. Wat leerlingen op school leren over de naziperiode lijkt soms een ver van hun bed show, maar het is wel echt gebeurd en de bewijzen hiervan liggen voor hun neus in het museum.’ 

    Interactieve workshop

    Voor de leerlingen uit 6-vwo telt het bezoek aan het museum als handelingsdeel voor het vak Duits. Zij volgden een interactieve workshop door de kunstdocenten van het Design Museum. Die leidde tot verrassende inzichten. Zo ontdekten de leerlingen bijvoorbeeld dat de nazi’s een eigen schrift hebben ontwikkeld en hoorden ze dat de NSDAP destijds eiste dat Hitler zijn snor afschoor omdat hij anders  niet serieus genomen zou worden of een komediant zou zijn.

    Verrassende inzichten

    Ook onbekend bij de meeste leerlingen was het feit dat de Hitlergroet afstamt van de groet door atleten bij de Olympische Spelen en dat de Volkswagen Kever niet door Porsche is ontworpen, maar waarschijnlijk door een Hongaarse Jood, genaamd Josef Ganz. Daarna gingen leerlingen met elkaar in discussie over erfenissen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals het nazischrift, de Jodenster, portretten van Hitler en de nazivlag. Sommige tekens kom je vandaag de dag nog steeds tegen. Wat vinden leerlingen daar eigenlijk van en kan dit nog wel? Centrale vraag in de discussie was dan ook: ‘Welke boodschap wil je elkaar meegeven?’ 

    Sem, Indy en Fleur vertellen

    Sem: ‘Ik vond het een zeer indrukwekkende expositie. Met name het feit dat mensen nog steeds beledigd worden door zaken uit de naziperiode. Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van het nazischrift bij de Gay Pride, waarover later veel ophef ontstond en dat daarna dus ook weer verwijderd is. Maar ook bijvoorbeeld de Jodenster die je nog steeds ziet met Kerstmis. Dat stemt wel tot nadenken.’

    Indy: ‘Ik heb ook geschiedenis in mijn pakket en vond het heel interessant om te zien hoe de nazi’s dachten. Het is dus niet zo dat een heel volk voor Hitler had gekozen, maar hij heeft gewoon slim gebruik gemaakt van allerlei vormen van propaganda voor het Derde Rijk. Op de radio kon men bijvoorbeeld alleen de Duitse zenders ontvangen. En het is een goedkoop middel, dus zo kon hij veel mensen bereiken.’  

    Fleur: ‘Ik vond de interactie met de kunstdocenten van het museum heel boeiend. Ze vroegen bijvoorbeeld wat een bepaald schilderij van een Duitse boerenfamilie volgens ons met de nazi’s te maken kon hebben. Daarbij ging het om uiterlijke kenmerken zoals blonde haren en blauwe ogen en de verheerlijking van het superieure Arische ras. Dus ook via de nazikunst kon Hitler eigenlijk op alle gebieden zijn invloed aanwenden.’

    De Kerstactie van 2College Durendael heeft in totaal €21.500,- opgeleverd. Twee dagen lang waren docenten en leerlingen dag en nacht in touw om geld op te halen voor het goede doel.

    Op maandag 16 december, dinsdag 7 januari en woensdag 8 januari was er een speciale inloopochtend tijdens de lessen van het Juniorlab. Ouders waren welkom om een kijkje te komen nemen tijdens de les van hun zoon of dochter.

    Na een korte introductie gingen de leerlingen samen met hun ouders aan de slag met verschillende proefjes. Zo werd er zeep ontleed met behulp van thermolyse en m.b.v. fotolyse werd uit zilverchloride zilver gemaakt.

    Ouders en leerlingen waren erg enthousiast en zo waren de inloopochtenden weer een groot succes.

    De goede doelen

    Stichting ‘Gijsje Eigenwijsje‘ en ‚Leergeld Oisterwijk’ ontvingen beiden een cheque ter waarde van ca €10.500,- uit handen van directeur Ben Leenen. Het geld zal worden besteed aan een gratis weekje weg voor gezinnen van ernstig of ongeneeslijk zieke kinderen en zorgt ervoor dat kinderen uit Oisterwijk die opgroeien in armoede mee kunnen doen op school, met sport, muziek of andere culturele activiteiten.

    Bedankt voor uw inzet en steun 

    Wij bedanken alle leerlingen, docenten en leden van BLACK voor hun enorme inzet. Ook bedanken wij ouders, familie en vrienden van onze leerlingen en inwoners en ondernemers van Oisterwijk en omgeving voor hun gulle gift.

    Wij wensen iedereen hele fijne feestdagen en een fantastisch 2020!

    De VVD is wederom de grote winnaar van de Politieke Dag op vrijdag 13 december op Durendael. Met maar liefst 144 stemmen staan de VVD’ers op de eerste plaats. Tweede werd de PVV (61 stemmen). De derde en vierde plek zijn voor Groen Links (46 stemmen) en D66 (45 stemmen). De Politieke Dag is een vast onderdeel voor alle bovenbouwleerlingen van havo en vwo. Aan het eind van de dag brengen alle leerlingen hun stem uit.

    De uitslag

    Politiek debat

    De dag begon met een landelijk politiek debat in de aula tussen prominenten van VVD, PVV, Groen Links, D66 en de SP. Het CDA moest helaas verstek laten gaan. De stellingen over het klimaatprobleem, de vluchtelingenkwestie en de problemen in het onderwijs, riepen kritische vragen op van onze leerlingen. 'Wat zou u doen als hier oorlog uitbreekt en wij bijvoorbeeld naar Afrika moeten vluchten?‘ wilde Britt weten. Een andere leerling vroeg waaraan de partijen het extra geld van een zogenaamde vliegtaks zouden besteden. 'Leidt dat inderdaad tot betere treinverbingen?‘ en 'Hoe zorgen jullie ervoor dat er meer leidinggevenden op de kinderopvang komen?‘

    Overige activiteiten

    Na het plenaire debat startten de workshops van de verschillende partijen. Leerlingen van vwo-4 voerden als praktische werkopdracht voor het vak maatschappijwetenschappen samen met de politici campagne voor hun medeleerlingen uit de bovenbouw. Ook stonden er workshops in het kader van het examenthema ‘criminaliteit en strafrecht’ op het programma. Ex-gedetineerden vertelden hun verhaal over keuzes die ze in het verleden hebben gemaakt en de gevolgen die ze daar nog steeds van ondervinden. De leerlingen uit vwo-5 zonder maatschappijwetenschappen brachten een bezoek aan het gemeentehuis van Oisterwijk, waar zij zelf een raadsvergadering naspeelden over de mogelijke sluiting van het Staalbergven.

    Kleur bekennen

    'Geweldig om te zien hoe serieus leerlingen betrokken zijn. Onderwijs wil leerlingen klaarstomen tot zelfstandig denkende volwassenen. Deze politieke dag waarop ze zelf ook kleur moeten bekennen, is een mooie aanzet daartoe‘‚ zegt Niek van Moorsel, docent maatschappijwetenschappen en initiatiefnemer van de politieke dag. 'Ze stelden kritische vragen tijdens het debat, waren onder de indruk van de verhalen door ex-gedetineerden en hebben zelf ook kunnen oefenen in het debatteren met elkaar. Een waardevolle toevoeging.'

    Na de kerstvakantie start een nieuwe ronde Masterclass voor leerlingen van groep 8. Elke woensdagmiddag ga jij op Durendael samen met klasgenoten oefenen in Engels. Doel van de Masterclass is jouw zelfvertrouwen vergroten in het spreken van de Engelse taal. Zo ben je optimaal voorbereid op het tweetalig onderwijs op Durendael!

    Wat ga je doen?

    In de afgelopen acht weken hebben een veertigtal groep 8-leerlingen van basisscholen uit de regio op woensdagmiddag tto-lessen bij ons gevolgd. De leerlingen hebben veel spellen gedaan om zich te leren uiten in het Engels. Een voorbeeld is de Scavenger Hunt. Hierbij moesten de kinderen antwoorden op vragen zoeken door het schoolgebouw. Natuurlijk mochten ze om hulp vragen, maar dit moesten zij wel in het Engels doen. Ook waren ze voor een middag lid van een House en konden zo munten verdienen voor hun team als ze de meeste antwoorden hadden gevonden. Maar er staan nog veel meer leuke en spannende activiteiten  op het programma!

    Ook jij kunt meedoen!

    Op 11 december hebben alle Masterclass-leerlingen van de eerste ronde hun certificaat in ontvangst mogen nemen, nadat zij aan hun ouders, opa’s, oma’s etc. hebben laten zien wat ze geleerd hebben. En dat was niet mis!
    Na de kerstvakantie start een nieuwe ronde Masterclass. Lijkt het je leuk om mee te doen, meld je dan snel aan! Stuur een mailtje naar mevrouw Rijnen (rijnen.s@verwijder-dit.2college.nl) en verneld daarin je naam en op welke school je nu zit.

    See you @ Durendael!

    Op vrijdag 13 december organiseert 2College Durendael voor de 18e keer een politieke dag voor leerlingen in de bovenbouw van havo en vwo. Traditiegetrouw openen we deze dag met een plenair debat tussen vertegenwoordigers van de zes grootste landelijke politieke partijen. Het debat zal worden geleid door het Oisterwijkse raadslid en tevens oud-leerlinge Myrte Hesselberth.

    ‘Het is belangrijk dat we jongeren bij politiek betrekken’

    Niek van  Moorsel, docent economie en maatschappijwetenschappen is de drijvende kracht achter de politieke dag op Durendael: ‘Het is belangrijk dat we jongeren bij politiek betrekken, daarin hebben wij als onderwijsorganisatie een taak te vervullen. Tijdens deze dag, maar ook in de voorbereidende lessen laten we jongeren zelf nadenken over actuele issues in de maatschappij en wat de politiek daarin kan betekenen. Het gaat immers ook over hun toekomst. Door ze zich te laten verdiepen in de standpunten van de verschillende partijen hoop ik ‘politiek’ wat dichter bij huis te brengen.’

    Uitslag verkiezingen Durendael

    Aan het eind van de dag zullen leerlingen zelf hun stem uitbrengen op de partij van hun voorkeur. De uitslag zal 's middags op deze website worden gepubliceerd.

    Deelnemers Plenair Debat

    CDA:            Dhr. Peters  (lid Tweede Kamer)
    D66:             Mevr. Eijs (lid Tweede Kamer)
    SP:              Dhr. Mandemakers (raadslid gemeente Tilburg)
    Groen Links:Dhr. Heuvelmans (raadslid gemeente Tilburg)
    VVD:            Dhr. Reffeltrath (raadslid gemeente Tilburg)
    PVV:            Dhr. Van den Berg (lid Provinciale Staten)

    Op woensdag 4 december was het de Eerste Internationale Avond op Durendael. Dit is een van de activiteiten van het Tweetalig Onderwijs (tto) op onze havo- en vwo-afdeling. Maar er is nog veel meer!

    Daarover vertelt Ida. Zij zit in de brugklas tto-vwo en vertelt wat het tweetalig onderwijs op Durendael allemaal inhoudt:

    Op woensdag 4 december vond de informatie-avond over de uitwisseling met Florida plaats. 
    U vindt de presentatie en alle documenten terug op deze website.

    ‘Tto op Durendael leidt je op tot wereldburger en dat is veel breder dan alleen goed Engels leren. Dan kun je net zo goed alleen Cambridge doen. Het leuke van tto zijn juist alle extra’s: we gaan op reis, logeren bij gastgezinnen, presenteren in het Engels, bezoeken voorstellingen en staan ook zelf op de planken. Typische tto-vakken zijn Engels + en Global Citizenship (GLC). Bij Engels+ besteden we veel aandacht aan de Engelse cultuur en literatuur en bij GLC verdiepen we ons in andere landen en culturen.

    Ik heb op de basisschool weinig Engels gehad en als ik later veel moet reizen voor mijn werk of bijvoorbeeld stage in het buitenland wil lopen, is het handig dat ik goed Engels kan. Dat leer ik nu in de praktijk bij tto. Daar word je meteen ondergedompeld in de Engelse taal. Alle vakken (behalve Frans en Nederlands) zijn in het Engels,  ook het huiswerk en de toetsen. Dat is in het begin even wennen, maar al snel weet je niet beter. Na twee maanden spreekt iedereen alleen nog maar Engels.’

    Tto geeft je veel zelfvertrouwen. Je moet vaak presenteren in het Engels. We oefenen veel en de docenten begeleiden je heel goed. Ze doen echt hun  best om iedereen ‘erdoor heen’ te helpen. Ik durf nu makkelijk in het Engels te spreken. Dat zie ik ook bij klasgenoten.Tijdens de internationale avond moesten alle eerstejaars in groepjes een presentatie geven over ‘dorpen om ons heen’. Ieder heeft daarbij zijn eigen ‘topic’. Denk bijvoorbeeld aan de geschiedenis of de gebouwen van een dorp.

    Tto leert je ook discipline, want je moet zorgen dat je bijblijft. De overstap van groep 8 naar de brugklas tto-vwo is best groot. Bij de tweetalige opleiding ga je dieper op de stof in en ben je meer tijd kwijt aan je huiswerk. Ik besteed thuis zo’n anderhalf uur per dag aan huiswerk en opdrachten voor gemiddeld vier vakken. Je moet dus goed kunnen plannen, ook daarbij krijg je hulp van je docenten.

    Daarnaast werken we bij tto veel samen binnen Houses. Dat is een systeem waarbij alle tto-leerlingen uit klas 1, 2 en 3 zijn verdeeld over vier groepen, de Houses. Elk House heeft een eigen naam, kleur en vlag. We strijden tegen elkaar om de meeste muntjes. Die kun je verdienen door met je teamgenoten opdrachten goed uit te voeren en zo veel mogelijk Engels te praten. The House of Dragonlore (het rode team) staat nu bovenaan. Ik hoop dat we gaan winnen!’

    Maandag 2 december mochten de leerlingen van vwo3 in het kader van hun profielkeuze een uur lang speeddaten met leerlingen van vwo5. In drie rondes van 20 minuten konden de leerlingen elkaar het hemd van het lijf vragen, en daar is gretig gebruik van gemaakt.

    Sinterklaasje kom maar binnen....

    Oisterwijk 5 december 2019:

    Sinterklaasje kom maar binnen met de rest
    De kindertjes op Durendael doen erg hun best
    Zie ze eens zwoegen op laptop en in boeken
    Strooi maar gauw wat lekkers in alle hoeken

    Dus kindertjes van Durendael
    Even goed opletten allemaal!
    Laat je huiswerk maar eens zien
    Dan krijg je wel iets extra's misschien

    Goede Sint en beste Pieten
    Wat laten jullie ons weer genieten
    Hierbij onze welgemeende complimenten
    namens leerlingen, medewerkers en docenten.

    Fijne Sinterklaas allemaal!

    Laagdrempelig

    ‘Een goed initiatief van de school’, vinden Julia en Frederique uit vwo3 die eind maart hun profiel moeten kiezen. ’We hebben onze vragen aan de leerlingen goed voorbereid tijdens het mentoruur. Veel klasgenoten twijfelen nog over hun profielkeuze en er zijn ook veel vragen over de keuzevakken. Die stel je toch makkelijker aan medeleerlingen dan aan docenten.’

    Onderdeel van het LOB-programma

    Katrien Willemen (coördinator vwo en mentor vwo3): ‘Met het LOB-programma op Durendael werken we stap voor stap toe naar een profielkeuze die past bij de interesse en talenten van de leerling. Mijn mentorleerlingen krijgen daarbij ook voorlichting over vakken in de bovenbouw door docenten die daar lesgeven. Maar het is natuurlijk nog veel interessanter om van medeleerlingen te horen waarop zij hun profielkeuze en vakkenpakket hebben gebaseerd. En vooral ook om ervaringen te horen van leerlingen die al langer een bepaald profiel hebben. Dit blijkt ook uit een intern onderzoek onder leerlingen van Durendael. Daarom hebben we dit jaar voor het eerst het speeddaten geïntroduceerd.’

    Ervaringen van Julia en Frederique

    'Docenten zijn over het algemeen toch geneigd hun eigen vak te promoten,’ vindt Julia. ‘Maar ik heb vandaag ook gehoord dat als je een vak echt niet leuk vindt en je er ook niet goed in bent, je het beter niet kunt kiezen, ook al heb je het nodig voor een bepaald profiel. Vroeg of laat loop je dan toch vast en dat is jammer.’

    Frederique vult aan: ‘De leerlingen uit de vijfde gaven ook aan dat de overgang van klas 3 naar klas 4 op het vwo best wel groot is. In de bovenbouw wordt echt veel meer zelfstandigheid van je verwacht, je moet je huiswerk bijhouden en goed plannen, anders wordt het heel lastig. Dat is ook iets om rekening mee te houden.’

    Julia: ‘Ik twijfelde heel erg tussen E&M en N&T. Vandaag heb ik gehoord dat de verplichte vakken bij het N&G-profiel, zoals bijvoorbeeld scheikunde, echt pittig zijn. Daardoor neig ik nu meer naar een E&M-profiel.’ Frederique: ‘Ik twijfel nog tussen C&M en E&M. Het was wel fijn om van anderen te horen hoe het eraan toe gaat in de bovenbouw. En ik heb gehoord dat het handig is om bedrijfseconomie erbij te kiezen. Dus misschien doe ik dat wel.’
     

    Op donderdag 19 en vrijdag 20 december 2019 vindt de jaarlijkse Kerstactie van 2College Durendael plaats. Twee dagen lang zijn de leerlingen dag en nacht in touw met allerlei activiteiten om geld op te halen voor het goede doel. In de voorafgaande weken gaan zij met een sponsorkaart langs de deuren in Oisterwijk en omgeving. Bedrijven kunnen sponsoren door het beschikbaar stellen van producten en diensten voor de loterij.

    De goede doelen

    De Kerstactie is een echte traditie op Durendael waarvoor zowel leerlingen als leraren zich met veel enthousiasme inzetten. Elk jaar kiezen de leerlingen twee goede doelen uit. Dit jaar hebben zij gestemd voor Stichting Gijsje Eigenwijsje en Stichting Leergeld Oisterwijk. Twee mooie doelen die het geld zeker goed gaan besteden. Gijsje Eigenwijsje biedt gezinnen van ernstig of ongeneeslijk zieke kinderen een gratis weekje weg aan. Leergeld zorgt ervoor dat kinderen uit Oisterwijk die opgroeien in armoede mee kunnen doen op school, met sport, muziek of andere culturele activiteiten.

    Deur-tot-deur-actie

    De hele maand december gaan onze leerlingen langs de deuren in Oisterwijk en omgeving. U kunt hen sponsoren voor hun deelname aan allerlei (sportieve) activiteiten, zoals schaatsen, zwemmen of fietsen en nog veel meer. Ook op school worden allerlei activiteiten georganiseerd. Zo is er de welbekende computermarathon in de aula. Maar ook een nacht lang film kijken,voetballen of dansen staan op het programma. Ook kunt u bijdragen aan onze Kerstactie door een heerlijk kerstontbijt uit eigen keuken te bestellen bij onze leerlingen of via een ‘heitje’ voor een karweitje.

    Doet u mee?

    De leerlingen die bij u aanbellen, zijn altijd in het bezit van een 2College leerlingenpas, zodat zij zich kunnen identificeren. Op de sponsorkaart kunt u uw bijdrage noteren. De sponsorkaart is voorzien van een 2College logo en een handtekening van de school. Hebt u een eigen bedrijf? Dan kunt u onze Kerstactie steunen met producten en diensten voor de loterij. Op vrijdagochtend 20 december gaat het docententeam op pad om alles op te halen.

    De medewerkers en leerlingen van Durendael danken u bij voorbaat voor uw gulle gift!
     

    Op donderdag 20 en vrijdag 21 december 2018 vindt de jaarlijkse Kerstactie van 2College Durendael plaats. Leerlingen gaan in december met een sponsorkaart langs de deuren in Oisterwijk en omgeving om geld op te halen voor het goede doel. Ook bedrijven kunnen sponsoren door het beschikbaar stellen van producten en diensten voor de loterij.

    Op donderdag 7 november 2019 mochten 72 leerlingen van havo en vwo hun IB-certificaat in ontvangst nemen in de aula van de school.

    On Thursday 7 November 2019, 72 havo and vwo students received their IB English certificates in the school’s auditorium.

    Wil jij met een professioneel orkest schitteren in de concertzaal van Tilburg? Geef je dan gauw op voor de Young Classical Talent Award (YCTA).

    De goede doelen 

    De Kerstactie is een jarenlange traditie op Durendael waarvoor zowel leerlingen als leraren zich met veel enthousiasme inzetten. Elk jaar kiezen de leerlingen twee goede doelen uit. Dit jaar hebben zij gestemd voor Stichting WensAmbulance Brabant, een vrijwilligersorganisatie die wensritten regelt voor terminaal zieke patiënten en Stichting Niños de Guatemala, die zich richt op onderwijs en een betere toekomst voor de kinderen in Guatemala.

    Meer dan alleen goed Engels

    Een van hen is Rick (vwo-5), die eind vorig schooljaar slaagde voor zijn havo-diploma op Durendael. Rick: ‘De reden dat ik destijds voor tto heb gekozen, is dat ik mijn Engels wilde verbeteren. Omdat het echt een wereldtaal is en ik me graag wat meer internationaal wilde oriënteren. Vanaf de vierde klas had ik hier de mogelijkheid om door te gaan met het IB-programma. Daarbij gaat het niet alleen om het beheersen van de Engelse taal, maar ook om het toepassen ervan in een maatschappelijke of culturele context. Zo heb ik bijvoorbeeld een Engels monopolyspel gemaakt en een vluchteling geïnterviewd in het Engels. Nu volg ik IB op vwo-niveau en ben ik bij de C+-uren bezig met het thema ‘United Nations’. Ook schrijven we essays, lezen Engelse literatuur en presenteren veel in het Engels  Allemaal extra bagage die ik straks meeneem naar een vervolgopleiding.’ 

    More than only correct English

    One of the students is Rick (vwo-5), who graduated from the havo at Durendael last school year. Rick: ‘The reason I chose tto was because I wanted to improve my English. It is a world language and I wanted the opportunity to orientate internationally. From the fourth year I had the chance to continue into the IB programme which is not just about becoming proficient in English but also to use the language in a social or cultural context. I’ve used English to create my own version of monopoly and I’ve interviewed a refugee. Now I have enrolled into the IB vwo programme and in the subject C+ I’m participating in a project about the United Nations. We also write essays, read English literature and we need to do a lot of presentations in English; all extra experience that I can take with me to university.’

    Noteer deze data in je agenda!

    Deze muzikale wedstrijd vindt plaats op 16 april 2020. De repetities zijn op 31 maart en 16 april.
    Onze solist (die later bekend wordt gemaakt) gaat Durendael vertegenwoordigen. Alle andere muzikanten op school kunnen repeteren en meespelen met Kamerata Zuid.

    Deur-tot-deur actie

    De hele maand december gaan de leerlingen langs de deuren in Oisterwijk en omgeving. U kunt hen sponsoren voor hun deelname aan allerlei (sportieve) activiteiten, zoals schaatsen, zwemmen of fietsen en nog veel meer. Ook op school worden allerlei activiteiten georganiseerd. Zo is er de welbekende computermarathon in de aula. Maar ook een nacht lang film kijken of voetballen en een spooktocht door Oisterwijk staan op het programma. Ook kunt u bijdragen aan onze Kerstactie door een heerlijk kerstontbijt uit eigen keuken te bestellen bij onze leerlingen of via een ‘heitje’ voor een karweitje.

    IB en Cambridge

    ‘Goede tto-leerlingen vwo bereiken na drie jaar al het niveau van near-native  speaker. Daarmee is er in de bovenbouw ruimte voor verdieping in academische vaardigheden,’ zegt Iain Watt, coördinator tto en IB op Durendael. ‘Het Engels is daarbij een middel en geen doel op zich. IB legt sterk de nadruk op cultuur en literatuur, zoals bij het vak ‘Global Perspectives’. Dat heb je bij Cambridge niet, dan gaat het echt alleen om het niveau van je Engels. Leerlingen vinden de lessen niet altijd makkelijk, maar als ze op de universiteit zitten denken ze met liefde en plezier terug aan de vaardigheden die zij hier geleerd hebben.'

    IB and Cambridge

    Good vwo-tto-students reach a near-native level of language proficiency after three years. That creates more opportunities to develop academic skills in the senior years of vwo’ says Iain Watt, tto coordinator at Durendael. ‘English is a means to an end, not an end itself. IB emphasises culture, literature, developing global perspectives and academic skills. That is not something you can achieve with a Cambridge language certificate as that solely focusses on one’s level of English. The IB lessons are challenging for students but when they are at university they are happy they put in the effort and learned so many skills; they tend to have a head start through this.’

    Hoe kun je meedoen als muzikant?

    Stuur een mail naar Imke Hoevenaars (Hoevenaars.I@2college.nl) met je naam, klas, instrument en niveau. Je wordt dan uitgenodigd voor een bijeenkomst op school waar je alle informatie krijgt. 

    Doet u mee? 

    De leerlingen die bij u aanbellen, zijn altijd in het bezit van een 2College leerlingenpas, zodat zij zich kunnen identificeren. Op de sponsorkaart kunt u uw bijdrage noteren. De sponsorkaart is voorzien van een 2College logo en een handtekening van de school. Hebt u een eigen bedrijf? Dan kunt u onze Kerstactie steunen met producten en diensten voor de loterij. Op vrijdagochtend 21 december gaat het docententeam op pad om alles op te halen. De medewerkers en leerlingen van Durendael danken u bij voorbaat voor uw gulle gift.

    Language and Literature

    ‘Language and Literature’ zoals het IB-programma officieel heet, besteedt veel aandacht aan tekstanalyse. Leerlingen trainen in schrijfvaardigheid en spreekvaardigheid en moeten ook alles in het Engels presenteren. De leerlingen doen examen in vier onderdelen: ze schrijven twee essays op tijd, leggen een mondeling examen af en maken een schrijfopdracht.

    Language and Literature

    ‘Language and Literature’, the official name of the IB programme Durendael offers, devotes a lot of its time to text analysis. Students are trained in academic writing and speaking skills and have to present everything in English. The students take their exam in four parts: two timed essays, an oral exam and they need to hand in a creative writing assignment.

    Meer informatie

    Meer informatie over de YCTA vind je op https://www.kameratazuid.nl/ycta 

    Puntentelling

    Voor elk onderdeel kunnen maximaal zeven punten worden gescoord. Daarmee is de puntentelling anders dan in Nederland: niet tot 10 maar tot 7. Een leerling die een 4 of hoger heeft gehaald, krijgt het kenmerk: “passed”.

    Score


    For every part students can receive a maximum of seven points. The manner of scoring is different than in the Netherlands: not out of ten, but seven. A student that receives a four or higher is given a "pass".

    Dinsdag 5 november opent Naomi Donkers (havo5) haar kunstexpositie ’Spiegelbeeld ‘in cultuurcentrum Tiliander in Oisterwijk. Deze expositie is het slotstuk van haar profielwerkstuk voor de havo. 

    Op donderdag 31 oktober vond op 2College Durendael een Halloween Party plaats voor klas 1, 2 en 3. Een ware blikvanger op het schoolfeest was het spookhuis, dat was gemaakt door leerlingen van de Buiten Les Activiteiten Commissie (BLACK). Ook bezochten veel leerlingen de fotocorner.

    Maandag 11 november stond er voor de leerlingen van de derde en vierde klas basis/kader een excursie naar het Binnenhof in Den Haag op het programma.

    'Gezien de complexiteit van de hedendaagse samenleving vinden we 'burgerschap' van groot belang voor de ontwikkeling van onze leerlingen, 'vertelt Stef van der Linden, docent maatschappijleer op het vmbo. Kennis van de Nederlandse politiek is daarbij onontbeerlijk. En wat is er zinvoller dan politiek levensecht aan te bieden?'
     
    Leerlingen ontdekten vandaag bijvoorbeeld hoe hert eraan toe gaat op de publieke tribune van de Tweede Kamer. Ook testten ze hun kennis van de politiek in een speurtocht op het Binnenhof en gingen ze met elkaar in discussie over politieke stellingen. 

    Stef: 'We kijken, ondanks de regen, terug op een zeer geslaagde dag levensecht onderwijs!'

    ​Vandaag, donderdag 14 november, is Durendael in Franse sferen gehuld. Het is de dag van de Franse taal. Een landelijk initiatief om de Franse taal en cultuur te promoten onder middelbare scholieren.

    Docenten van de sectie Frans hebben samen met hun leerlingen behoorlijk wat inspanningen geleverd om  de school van Franse accenten voorzien. Ook tijdens de lessen Frans was het vandaag feest in de klas!

    Praktische informatie:

    De expo is geopend op dinsdag 5 november van 12.00uur tot 17.00uur en op woensdag 6 november van 12.00uur tot 20.00uur in de grote theaterzaal van Tiliander Cultuurcentrum in Oisterwijk. Toegang tot de expositie is gratis.

    Ghosttrain

    'In totaal waren er ca. 300 leerlingen aanwezig', vertelt Jelmer van der Steen. 'Het was een supergezellig feest, met dj's, en helemaal in de stijl van Halloween. De ghosttrain​, oftwel het 'haunted house' trok veel aandacht. Leerlingen vonden het heerlijk om even lekker met z'n allen te griezelen. Het gegil was dan ook niet van de lucht!'

    A bubbly Rembrandt

    Het is niet de eerste keer dat Naomi haar werk tentoonstelt voor publiek. Eerder dit jaar was haar ‘bubbly Rembrandt’ (een werk van Rembrandt nagemaakt met bubbeltjesplastic en inkt) al te bewonderen in het Rijksmuseum. Naomi was namelijk een van de gelukkigen die was geselecteerd voor de landelijke tentoonstelling ‘Lang leve Rembrandt’. Voor Naomi de bevestiging dat haar werk gewaardeerd wordt.

    Kunst en poëzie

    ‘Een mooie opsteker die me veel publiciteit heeft opgeleverd. In de tussentijd was ik al bezig om zelf een kunstexpo te organiseren voor mijn profielwerkstuk’, vertelt Naomi, ‘waarbij ik mijn persoonlijke visie geef op tien belangrijke Nederlandse kunstwerken uit de geschiedenis. Dat doe ik in de vorm van gedichten die iets zeggen over mijzelf, vandaar de naam ‘Spiegelbeeld’.  Sommige gedichten heb ik zelf geschreven, andere vond ik op internet.’ 

    Meer dan 11.000 wattenstaafjes

    Opvallend aan haar werk is het gebruik van onconventionele materialen, zoals bubbeltjesplastic en wattenstaafjes. ‘Kunst maken vind ik leuk,’ zegt Naomi. ‘Ik laat me daarbij inspireren door werken van beroemde kunstenaars, waaraan ik mijn eigen draai geef. Een mooi voorbeeld is het meisje met de parel van Johannes Vermeer. Dat heb ik nagemaakt met geverfde wattentips en een lijmpistool. Een megaklus waarvoor ik meer dan 11.000 wattenstaafjes nodig had.’

    Creativiteit en conceptueel denken

    Relatief weinig leerlingen kiezen voor vakken als Kunst en Beeldende Vorming. En dat is jammer, vindt Naomi. 'Juist deze vakken doen een beroep op je creativiteit, in de brede zin van het woord. En dat is een belangrijke eigenschap voor een vervolgopleiding. Het is niet alleen maar lekker knutselen, maar je leert echt conceptueel denken en je gaat anders naar dingen kijken, vanuit meerdere perspectieven. Ook dat is een vereiste bij veel banen.’

    Next step

    Wat wil Naomi zelf gaan doen na de havo? ‘Daar ben ik nog niet helemaal uit, maar het wordt in ieder geval een studie aan een van de kunstacademies. Het liefst  zou ik later als zelfstandig kunstenaar aan de slag gaan, maar dat is nog een hele weg te gaan. Ik wil in ieder geval altijd kunst blijven maken. Zo lang mensen het leuk vinden om naar mijn werk te kijken, beleef ik er zelf ook plezier aan.’ 

    Meer informatie

    Meer informatie over de expositie: https://kunstexpo-spiegelbeeld.jouwweb.nl/

    De Mach-mit-Mobil rijdt vanuit het Goethe-Institut Rotterdam naar scholen in het hele land. Achter het stuur zitten twee jonge projectmedewerkers uit Duitsland, die het vak Duits op creatieve wijze benaderen. De Mach-mit-Mobil wil leerlingen voor het vak Duits interesseren en het belang onderstrepen van een goede kennis van het Duits in het beroepsleven. Op donderdag 31 oktober streek de bus neer bij klas havo2 en havo3..

    Landeskunde

    Astrid Weitmann, docente Duits, is enthousiast. ‘Leerlingen zijn op een leuke en creatieve manier bezig met de Duitse taal. Daardoor pikken ze die sneller op.’ 
    Havo2 had als thema ‘Landeskunde’. De leerlingen maakten in groepjes zes verschillende opdrachten. Een van de opdrachten was vier typisch Duitse drankjes proeven, zoals Apfleschorle en Spezi, en raden uit welke streek deze komen.

    Warum Deutsch?

    Klas 3 had het thema ‘Warum Deutsch’? Bij een van de onderdelen  (‘Falsche Freunde’) moesten leerlingen de juiste vertaling ontdekken van Duitse woorden die in het Nederlands iets anders betekenen. Denk bijvoorbeeld aan het woord ‘bellen’. In het Duits betekent dat ‘blaffen.’ Of het woord ‘schlimm’, dat niet slim maar ‘erg’ betekent. 
     

    Leuk en leerzaam

    'Al met al een leuk en leerzaam project. En zeker voor de leerlingen heel fijn om het boek een keer aan de kant te laten liggen en op een praktische manier met de Duitse taal en cultuur bezig te zijn', besluit Astrid. 

    Donderdagavond 31 oktober vanaf 20:00 uur barst het Halloweenfeest los in de aula van 2College Durendael. Met een DJ, ghosttrain, fotohokje en meer...

    Belangrijk!

    Dit feest is voor alle leerlingen van klas 1 t/m 3.  Leerlingen van klas 1 en 2 hebben vrijdag allemaal het eerste uur vrij, leerlingen van klas 3 krijgen alleen het eerste uur vrij als ze ook daadwerkelijk op het schoolfeest aanwezig zijn geweest. Het feest duurt tot 23:00 uur, afspraak is dat leerlingen ook tot 23:00 uur aanwezig zijn tenzij een van de ouder(s) / verzorger(s) ze zelf op komt halen. 

    Op woensdag 23 oktober brachten de leerlingen van tto2 en de leerlingen uit de eindexamenklassen havo en vwo met natuurkunde in hun pakket een bezoek aan het mobiel planetarium in de gymzaal van Durendael. Daar maakten zij op unieke wijze kennis met de sterrenhemel en zagen zij verschillende zonne- en planetenstelsels voorbij komen.

    Midden in de maatschappij

    Wie denkt dat leren alleen binnen de muren van de school plaatsvindt, komt bedrogen uit. Durendael leidt jongeren op tot wereldburgers. Daarvoor is het belangrijk dat leerlingen tijdens hun schoolcarrière betrokken zijn bij de maatschappij. Een van de initiatieven op dit vlak is de samenwerking met het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Oisterwijk.

    Nog een beetje onwennig kijken de leerlingen van de Bunders en de Tovervogel naar de wedstrijdtafel, de zogenaamde “city shaper” van de First Lego League. Ze zijn vandaag voor de eerste keer op Durendael om te trainen voor de regiofinale. Ook van Durendael zijn er leerlingen aanwezig: Wijnand en Ryan uit vmbo1 gt, Ties, Jens, Jurre en Timo uit havo1 tto en Noor en Fréderique uit vwo1 tto. Samen vormen zij twee gemengde teams die gaan strijden om de meeste punten.

    Op woensdag 30 oktober mochten 60 tto-leerlingen in het bijzijn van ouders en familie hun junior certificate in ontvangst nemen. Het was een feestelijke bijeenkomst met muzikale ondersteuning door Timo van Wel en Cathelijne Tilanus (beide tto leerlingen).

    Het junior certificate is het bewijs dat de leerlingen drie jaar lang succesvol tweetalig onderwijs hebben gevolgd en aan alle tto-activiteiten hebben deelgenomen.

    Astrofysica

    Waarom is de zon geel? Hoe groot is een ster? Hoe weet je of er zuurstof is op een planeet? Allemaal vragen die horen bij de lesstof van astrofysica in havo 5 en vwo6. 'Op deze manier komt de stof veel meer tot leven', vertelt Jeroen Nelissen, docent natuurkunde. 'In dit planetarium ervaren leerlingen hoe onze aarde zich om de zon beweegt ten opzichte van andere planeten. Bovendien kan het planetarium de sterrenhemel van alle zonnestelsels projecteren. Dit is voor leerlingen een unieke ervaring.'

    Op 4 november vindt de startbijeenkomst plaats van de masterclass havo. Deze masterclass is bedoeld voor leerlingen van vmbo 4 tl. Ook leerlingen van de Ruivenmavo kunnen zich opgeven. Dit doen zij door het schrijven van een motivatiebrief. Het doel van de masterclass is vmbo’ers te laten proeven aan de havo. Dit jaar starten er maar liefst 38 leerlingen.

    Vakoverstijgend onderwijs

    In samenwerking met het EKWC en Fontys organiseert Durendael het project 'Klinkende klei'. Bij dit project gaan leerlingen uit tto3 experimenteren met klei op het raakvlak van natuurkunde, scheikunde en beeldende vorming. Vakoverstijgend onderwijs dus, maar dan in de praktijk. Zij worden hierbij begeleid door studenten van de lerarenopleiding.

    Samenwerken in heterogene groepen

    ‘Een unieke combinatie van leeftijd, niveau en talenten’ vertelt Jeroen Nelissen, begeleidend docent. ‘Wij hebben bij dit project bewust gekozen voor samenwerking met het basisonderwijs om techniek onder jongeren  te promoten. FLL is een wedstrijd, maar wij zien het als een kans om jezelf te ontplooien. Onze twee teams bestaan uit leerlingen van  groep 7, groep 8 en leerlingen uit de brugklas van de verschillende afdelingen.’
     

    Anglia Certificaat

    Ook kregen de tto'ers het Anglia certificaat (dat gelijk staat aan Cambridge) uitgereikt. De vwo-leerlingen hebben dit op proficiency niveau (het hoogste niveau) gehaald en de havo-leerlingen op advanced niveau. 

    Wij zijn bijzonder trots dat alle 60 leerlingen voor hun Anglia examen zijn geslaagd!

    Verzekerd van een plaats

     ‘Het grote voordeel van deelname aan de masterclass is, dat de leerling al voor hij op examen gaat, weet of hij geplaatst is in havo-4’, vertelt Marjolein van Gorp, decaan havo en vwo. ‘Aan het eind van de cursus geven wij namelijk een advies. Met een positief advies is de leerling verzekerd van een plaats.’

    Komt u ook kijken?

    De workshops bij het EKWC vinden plaats op donderdag 31 oktober van 12.30 tot 15.30 uur. Ouders en overige belangstellenden zijn van harte welkom om te komen kijken. Adres: Almystraat 10 in Oisterwijk (KVL-terrein)

    Of het gaat lukken om daadwerkelijk geluid uit de klei te toveren? Wordt vervolgd!

    Slim bouwen en goed programmeren

    Met Lego Mindstorms gaan de teams zelf een robot bouwen die allerlei missies op de speeltafel moet uitvoeren. Daarvoor moeten ze de robot programmeren. Het doel is om in tweeëneenhalve minuut zoveel mogelijk punten te verzamelen door de missies goed uit te voeren. ‘Slim bouwen en goed programmeren is dus de opdracht’, legt Jeroen uit. ‘De FLL daagt leerlingen uit om met het team een bepaalde strategie te bedenken. Zelf keuzes maken en samenwerken, daarin zit de leerwinst.’

    Zonnestelsels in beeld

    Ook voor de leerlingen van tto2 was de ervaring in het planetarium de moeite waard. Kennis van het zonnestelsel en het heelal staan ook voor hen op het programma. ‘Heel fijn dat de school dit heeft geregeld voor de leerlingen’, vertelt Luuk Gommers, technisch onderwijsassistent. In het planetarium kun je bijvoorbeeld heel mooi een zwart gat laten zien of de magneetstralen die van de noord- naar de zuidpool lopen. Die kans heb je in het klaslokaal niet.’

    Wennen aan manier van lesgeven

    De masterclass havo bestaat uit twee blokken van vijf bijeenkomsten. De lessen vinden plaats op maandagmiddag bovenop het reguliere rooster. Per blok worden er drie vakken aangeboden waaruit de leerling er een kiest. Elk blok sluit af met een toets. De lessen worden op havo-niveau gegeven. Door het volgen van de masterclass went de leerling dus al in een vroeg stadium aan de manier van lesgeven op de havo.

    Internationale werkplaats

    Het EKWC in Oisterwijk is een internationale werkplaats waar kunstenaars, ontwerpers en architecten de technische en artistieke mogelijkheden van keramiek verkennen. Voor de leerlingen van Durendael een mooie kans om kennis te maken met de internationale kunstwereld en om zelf ontdekkingen te doen op de werkvloer.

    Hoe halen we de meeste punten binnen?

    Na de uitleg mogen de leerlingen zelf aan de slag. Eerst moeten alle onderdelen in de doos worden gesorteerd en daarna kan het bouwen beginnen. Onder leiding van de twee coaches Kim en Luuk worden de eerste ideeën uitgewisseld. ‘Gaan we voor zoveel mogelijk missies of concentreren we ons op de onderdelen met de meeste punten? Hoe moet de robot eruit zien? En wat moet hij kunnen?’ Allemaal vragen die tot nadenken en overleg stemmen.  

    Aandacht voor profielkeuze

    Marjolein: ‘Tijdens het hele traject besteden we veel aandacht aan de profielkeuze. Die moet aansluiten op het vakkenpakket van het vmbo en passen bij de interesse van de leerling. Ook daarbij kunnen wij adviseren. Een doordachte keuze biedt meer garantie op succes.' 

    Finale

    De finale zal plaatsvinden op zaterdag 11 januari 2020 in Tilburg. Tot die tijd komen de teams elke dinsdagochtend bijeen op Durendael om te bouwen en te oefenen. Maar vooral om te leren met en van elkaar en samen plezier te hebben in de opdrachten. 

    Verhaal uit de praktijk

    Emma zit nu in havo-4. Vorig jaar deed zij mee aan de masterclass. Emma vertelt: 'Het was wel even aanpassen met leren qua hoeveelheid. Ook hebben we nu vaste toetsuren  Verder merk ik dat het op de havo veel vrijer is dan op het vmbo. Dat houdt wel in dat je meer zelf moet uitzoeken. Ik heb vorig jaar voor de masterclass gekozen omdat ik zeker wilde zijn van een plaats op de havo en om het niveau in te schatten. In het eerste blok heb ik Nederlands als extra vak gevolgd en in het tweede blok geschiedenis..Dat was goed te doen, ook al heb ik maar twee jaar geschiedenis op het vmbo gehad. Gelukiig gaat het nu ook goed op de havo.'

    Emma heeft ook nog wel een tip voor vmbo-leerlingen: 'Als je nog twijfelt of de havo iets voor jou is, geef je dan zeker op voor de masterclass. Mij heeft het geholpen om een goed beeld te krijgen van de havo. Maar als je al zeker bent van je keuze, kun je natuurlijk ook gewoon voor goede punten op het vmbo gaan.' 

    Op dinsdag 8 oktober brachten de derde- en vierdejaars leerlingen van Durendael ter voorbereiding op hun profielkeuze een bezoek aan de banenmarkt van de gemeente Oisterwijk. De leerlingen konden vooraf aangeven naar welke bedrijven hun interesse uitgaat en hun gegevens achterlaten.

    Oriëntatie op het beroepenveld

    'Een uitgelezen kans voor onze leerlingen om zich te oriënteren op het beroepenveld, volgens de decanen: 'Via een formulier van school, hebben we de leerlingen in de gelegenheid gesteld om zelf afspraken te maken met bedrijven voor bijvoorbeeld een meeloopdag of een interview. Zo krijgen zij een beter beeld van waar hun interesse ligt en wat bedrijven in de regio te bieden hebben. Tijdens de lessen LOB (Loopbaanoriëntatie en -begeleiding) koppelen wij deze ervaringen aan hun keuze voor een profiel in de bovenbouw.'

    Durendael als werkgever

    Overigens stond Durendael zelf ook met een stand op de banenmarkt. 'Wie weet kunnen we leerlingen ook op deze manier interesseren voor een carrière in het onderwijs. We zijn tenslotte een van de grotere werkgevers in de regio, 'aldus directeur Ben Leenen.

    Ben jij nieuwsgierig, onderzoekend en kritisch? Heb je een voorlopig vwo-advies? En wil je alvast lessen volgen op de middelbare school? Dan is dit je kans!

    Schrijf je snel in!

    Schrijf je in voor de Durendael Academie: speciaal voor groep-8 leerlingen die naar het vwo willen op de leukste school in Oisterwijk.
    Let op: Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij!

    Inschrijven

    Wat ga je doen?

    Op de Durendael Academie volg je acht weken lang op woensdagochtend vier lesuren die jou voorbereiden op het vwo. Je krijgt vakken als Frans, Duits, wiskunde, filosofie en academische vaardigheden. Ook mag je lekker experimenteren in het laboratorium. Je krijgt een eigen lesrooster, een map met opdrachten en kunt in de ochtendpauze lekker even chillen in onze gezellige aula. Kortom, je draait gewoon mee op Durendael.

    Praktische informatie

    Start: woensdag 8 januari 2020.
    Contactpersoon: Katrien Willemen

    Op donderdag 3 oktober kregen 26 leerlingen van havo en vwo uit het derde en vierde leerjaar van 2018-2019 hun Goethe Zertifikat uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst op school. ‘Dit resultaat mag zeker gevierd worden’ vinden docenten Astrid en Marlou. ‘100 % geslaagden met ook nog eens hele hoge scores. Daar zijn we heel trots op!’

    Extra uitdaging

    Het Goethe-programma biedt leerlingen een extra uitdaging in spreek-, luister-, lees- en schrijfvaardigheid in de doeltaal. Astrid en Marlou: ‘Het gaat echt om een onderdompeling in de Duitse taal en cultuur, zodat de leerlingen zich snel vertrouwd gaan voelen met de taal. Tijdens de lessen spreken we dan ook uitsluitend Duits. Ook proberen we zoveel mogelijk aan te sluiten bij de actualiteit. Zo volgen we bijvoorbeeld het Duitse journaal, besteden we aandacht aan Duitse tradities en gewoonten en gaan we naar het filmhuis.’

    Internationaal erkend

    Vanaf het derde jaar tot aan hun eindexamen kunnen leerlingen van havo en vwo het Goethe-programma volgen. De lessen duren van oktober tot mei, daarna doen de leerlingen examen. Bij een voldoende score op alle onderdelen behalen zij hiermee een officieel internationaal erkend Goethe-certificaat op A2- of B1-niveau (Europees Referentie Kader). Daarna kunnen zij doorgaan voor het B2 of zelfs C1-certificaat. 

    Vervolgstudie, stage of baan

    De Goethe certificaten zijn wereldwijd erkend en onbeperkt geldig. Voor de leerlingen betekent het dat ze hun beheersing van de Duitse taal erkend kunnen aantonen bij een vervolgstudie, stage of baan. Maar ook nu al hebben ze er voordeel van. Zo kunnen ze bijvoorbeeld hun mondeling examen van Goethe inzetten voor het mondeling schoolexamen Duits en ook vrijstelling krijgen voor bepaalde handelingsdelen van het reguliere programma Duits.

    Leerlingen over Goethe

    Tristan en Suus uit vwo-5 zijn twee van de gelukkigen die vandaag hun certificaat in ontvangst namen. Beiden zouden ze het Goethe-programma zeker aanraden aan medeleerlingen.

    Tristan: ‘Ik kan al vrij goed Duits en heb ook familie in Duitsland. Ik vind het fijn om in de Goethe-lessen mijn Duits verder te oefenen. De klas is kleiner dan bij de gewone les Duits en we besteden hier veel meer aandacht aan spreekvaardigheid. Ook vind ik het fijn dat ik met dit papier mijn niveau van het Duits officieel kan aantonen.’ 

    Suus:‘ Ik heb een c en m-profiel ben echt een talenmens. Ik wil graag beter worden in talen en dat extra uurtje Duits in de week biedt mij daarvoor de gelegenheid. Wat ik ook leuk vind is dat we bij het Goetheprogramma aandacht besteden aan de cultuur van Duitsland. Zo zijn we bijvoorbeeld met z’n allen naar ‘das schweigende Klassenzimmer’ in het filmhuis geweest.’

    Extra bagage

    Tristan: ‘Je krijgt meer vertrouwen in spreekvaardigheid. En eigenlijk geldt dat ook wel voor het schrijven. We oefenen veel met Duitse teksten. Daarbij focussen we vooral op het formuleren (zinsopbouw en structuur) maar we leren bijvoorbeeld ook zaken beargumenteren in het Duits. Dat is natuurlijk heel handig bij je toetsen en je eindexamen voor Duits.’ 

    Suus: ‘Ik volg ook het plusprogramma Frans van DELF junior. Daarbij zijn we meer gericht bezig met de oefeningen voor het examen. Bij Goethe doen we ook veel aan Duitse feestdagen en tradities en bespreken we belangrijke gebeurtenissen in Duitsland in de klas.’ 

    Tristan vult aan: ‘Een van de opdrachten was bijvoorbeeld een Duits perspectief op het Sinterklaasfeest in Nederland. En ook hebben we het gehad over Pasen en het Oktoberfest. Zo krijg je naast de taal ook aardig wat mee van de tradities in een land.’

    Verwondering

    Op dinsdag 1 oktober is het op Durendael de dag van de biologie. Een uitgelezen kans om het vak te promoten. Alle leerlingen die deze dag biologie op hun lesrooster hebben, mogen kiezen uit een groot aanbod aan workshops. ‘Eigenlijk gaat het vooral om de verwondering’ licht docent Margo toe. ’Met deze dag willen we leerlingen in de praktijk laten ervaren wat biologie eigenlijk is: de leer van het leven.'

    Programma

    Op het programma staan onder andere: een bezoek aan een melkveehouderij, waterdieren vangen en determineren, natuurfotografie, een demonstatie van verschillende reptielen, een lens uit een koeienoog prepareren en een eendagskuiken ontleden. De afdeling pr liep mee met de camera.

    Natuurfotografie met de smartphone

    Docent Boukje laat de leerlingen met hun telefoon mooie natuuropnamen maken. ‘Ze krijgen allemaal een setje met drie verschillende opzetlensjes mee: een macrolens voor detailfoto’s, de ‘wide-angle’ voor landschapsfoto’s en de zogenaamde ‘fish-eye’ voor een special effect.

    Renske en Lotte uit vmbo3 fotograferen een eikenboom van heel dichtbij. Je kunt zelfs de regendruppels op het eikeltje zien zitten. ‘Het is leuk om te zien hoe mensen, dieren en planten in elkaar zitten en we houden van fotograferen. Waarschijnlijk kiezen we volgend jaar biologie in ons pakket.’

    Waterkwaliteit meten

    Ook docent Herma neemt haar leerlingen mee naar buiten. Achter de school is een brede sloot waar leerlingen met schepnetten en emmers aan de slag gaan. Ook hebben ze een speciale secchi-schijf bij zich. Herma: ‘Hiermee meten ze de helderheid van het water. Dat is een maat voor de waterkwaliteit. Je kunt het ook zien aan de diversiteit van de waterbeestjes.’

    Oliver uit havo3 vindt het leuk om naar buiten te gaan. ‘ik heb net gemeten dat het water vrij helder is, dat had ik niet verwacht. Het zag er eigenlijk niet zo heel schoon uit.’

    Evi en Floor uit havo5 gaan dit jaar eindexamen biologie doen. Evi: ‘Biologie is handig voor mijn vervolgopleiding. Want dat wordt waarschijnlijk iets met mensen en gezondheid. Ik vind het leuk om een keer niet uit mijn boek te werken, maar lekker naar buiten te gaan.’ 

    Op vrijdag 20 september werden ‘De Afghaaners’ uit klas A3A de winnaar van Cross Your Borders. Bij dit project over onrechtvaardigheid in de wereld verdiepten de derdejaars havo-, vwo- en tto-leerlingen zich in de ontwikkelingsproblemen van een bepaald land.

    Eindpresentaties

    De leerlingen voerden in groepsverband allerlei opdrachten uit en gingen hierbij met elkaar de strijd aan om de meeste punten. Doorslaggevend waren de eindpresentaties voor klasgenoten en docenten. Uiteindelijk kwamen Sebas, Thomas, Bauke, Eline en Julia als winnaars uit de bus met hun presentatie over Afghanistan.

    Reacties leerlingen

    Eline: ‘Wij hadden de hele klas in een bus op safari gezet. Onderweg kwam de bus langs de belangrijkste problemen waarmee het land te kampen heeft. Die presenteerden we in de vorm van kleine toneelstukjes. Ik vond het een erg creatieve opdracht en heb er veel van opgestoken.’

    ‘Veel leuker dan school’, reageert Thomas. ‘En ook heel leerzaam. In Afghanistan is het nog veel erger dan ik dacht. Overal is gebrek aan basisbehoeften. Bijvoorbeeld in de ziekenhuizen. Er zijn te weinig artsen, te weinig medicijnen en mensen liggen letterlijk op de grond.’

    Bauke: ‘We moesten onder andere een mindmap maken en op verschillende vlakken vergelijkingen met Nederland trekken. Vooral de filmpjes vond ik heel indrukwekkend.’ 

    Sebas: ‘Voor mij was het ook echt een eyeopener. We hebben heel veel informatie verzameld. En leuk dat we gewonnen hebben natuurlijk! ’

    Julia: ‘Dit project is een hele leuke leervorm. Je bent creatief bezig en krijgt veel vrijheid. Door de samenwerking leer je ook elkaar beter kennen. Wat ik leuk vond, is dat je je echt gaat verdiepen in een land, en dat je zelf allerlei dingen moet uitzoeken. Daardoor onthoud je het beter. Als ik hier nu een toets over zou krijgen, wist ik alles!’ 

    Zelf op reis?

    Dat het project indruk heeft gemaakt op de leerlingen is wel duidelijk. Het laat hen op een aansprekende manier over grenzen heen kijken. Tot slot vinden de Afghaaners het belangrijk om te vermelden dat je ook zelf op reis kunt met Cross Your Borders. Belangstellenden kunnen hiervoor contact opnemen met de organisatie.
     

    Met de organisatie van een ouderinformatie-avond voor leerjaar 1, komt er een eind aan de zogenaamde Bindingsweken van de nieuwe brugklassers. Vol trots en zelfvertrouwen leidden onze jongste leerlingen hun ouders door de school en vertelden zij over hun eerste ervaringen op Durendael.

    Warme start

    Heid van Pinxteren, teameleider vmbo-1: 'Dit jaar zijn we gestart met de Bindingsweken voor de nieuwe eerstejaars. Daarmee willen we een goede basis leggen voor hun middelbare schoolcarrière, Na deze 'warme' start kunnen leerlingen zich makkelijker focussen op hun schoolvakken. Ze weten dan hoe alles werkt en wat er van ze verwacht wordt. Aan het eind van deze periode organiseren ze zelf een informatie-avond voor hun ouders. We zetten daarbij met name in op vaardigheden zoals samenwerken, presenteren en 'handigheid' met de laptop.' 

    Projectweek

    Belangrijk onderdeel van de Bindingsweken was de Projectweek voor klas 1. Van 16 tot en met 20 september volgden de leerlingen een uitgebreid programma met allerlei workshops binnen en buiten de school. Zo maakten zij onder andere samen een zo hoog mogelijke toren van papier, bouwden ze hutten van bamboestokken, ontwierpen ze een klassenlogo, volgden ze een muziekworkshop in de Elektruck, brachten ze een bezoek aan Ontdekstation 013 en leefden ze zich sportief uit bij Streekpark Klein Oisterwijk..Tot slot konden de beentjes van de vloer op het schoolfeest in the Inside.

    Tijdens de projectweek op Durendael hebben de tweedejaars havo- en vwo-leerlingen van Den Donk levend stratego gespeeld in het bos bij Mie Pieters..Alle 147 leerlingen streden tegelijkertijd in vier teams tegen elkaar. De leerlingen waren erg fanatiek! Uiteindelijk werd iedere vlag eenmaal veroverd en was het gelijkspel.

    Maandag 23 september worden de nieuwe eerstejaars tto-leerlingen 'geïnstalleerd' tijdens de Inauguration of the Houses. De leerlingen vinden dan een warm welkom bij een van de vier 'huizen' en maken kennis met hun tweede- en derdejaars teamgenoten. Tevens zullen de leerlingen uit het winnende House van 2019 hun prijs in ontvangst nemen.

       

    Op dinsdag 10 september vond de ouderinformatie-avond over de Floridareis voor tto4 -plaats. 
    U vindt de presentatie terug op deze website.

    Leren met en van elkaar

    Bij het tweetalig onderwijs op Durendael zijn de leerlingen van klas 1, 2 en 3 ingedeeld in Houses. Gedurende het hele schooljaar strijden de Houses tegen elkaar, waarbij leerlingen zoveel mogelijk muntjes proberen te verdienen voor hun team. Bijvoorbeeld door het uitvoeren van specifieke (groeps)opdrachten, altijd Engels te praten, goed samen te werken of misschien wel een klasgenoot te helpen.

    Challenge Day

    Het schooljaar voor tto-leerlingen in de onderbouw eindigt met de Challenge Day. Tijdens een zinderende finale worden de laatste muntjes verdeeld. Ook vorig schooljaar was het weer een spannende strijd. Uiteindelijk kwam the House of Bandalore voor de tweede keer op rij als winnaar uit de bus. Maar wie gaat er dit jaar met de winst vandoor?

    Andere tto-activitetien

    Naast de Battle of the Houses staan er het hele jaar allerlei leuke en uitdagende activiteiten op het programma voor onze tto-ers. Internationale uitwisselingen, buitenlandreizen, theaterworkshops, de internationale avonden, het 'head2head' debate en nog veel meer.

    Meer weten over tweetalig onderwijs op Durendael?

    Kijk in onze studiegids (pagina 7) of op deze website. Voor speciieke vragen over tto kunt u contact opnemen met Iain Watt 

    In het kader van de introductie op Durendael vinden er in de week van 16 september allerlei projecten en activiteiten plaats. De meeste hiervan hebben een internationaal tintje. Wij leiden leerlingen immers op tot wereldburgers. Daarnaast is de projectweek bedoeld om elkaar in een andere setting te leren kennen en samen te werken. Wij wensen alle leerlingen een hele fijne week toe!

    Zit jij in leerjaar 3 of hoger van havo of vwo op Durendael? En heb jij graag jouw woordje klaar? 
    Meld je dan nu aan voor het debatteam van het DurendaelLyceum!

    Foto's Projectweek Durendael

    De week van 16 tot en met 20 september stond helemaal in het teken van introductie-activiteiten Graag laten wij zien wat onze leerlingen zoal doen en meemaken tijdens deze projectweek. Hieronder vind je een overzicht per leerjaar.

    Spreken in het openbaar

    Wij zijn op zoek naar nieuwe leden die het leuk vinden om stelling te nemen in een debat. Wil je graag ervaring opdoen met spreken in het openbaar? Durf jij voor je mening uit te komen? En vind je het leuk om je tegenstander met argumenten te overtuigen? Dan moet je zeker verder lezen….

    Foto’s en verslagen

    Dit is slechts een greep uit het totale aanbod.
    Via onze facebookpagina (2College Durendael) en Instagramaccount (@2CDurendael) zullen wij u op de hoogte houden van alle activiteiten en projecten.
    Dus blijf ons volgen!

    NK Debatteren

    De bedoeling is dat we ongeveer een keer per twee weken bij elkaar komen op school. Dit gebeurt op wisselende uren die van tevoren bekend worden gemaakt. Een bijeenkomst duurt twee lesuren. Je wordt hiervoor uitgeroosterd. We gaan onder andere oefenen voor het NK Debatteren voor scholieren, dat plaatsvindt op 15 november 2019.

    'Mooi voor op je cv'

    Silvan (lid debatteam): ‘Je doet leert veel nieuwe technieken om meer overtuigend en zelfverzekerd over te komen. Ook is het natuurlijk in het algemeen handig als je jouw mening kan onderbouwen met argumenten. Dit komt zeker van pas in het dagelijks leven en in de baan die je later wilt. 
    Elk jaar gaan wij een keer op reis en hebben wij twee grote wedstrijden waar wij aan meedoen. Uiteraard staat deelname aan het debatteam mooi op je cv, omdat mensen er dan vanuit kunnen gaan dat jij al deze vaardigheden bezit. Daarnaast is het ook gewoon gezellig en ben je lid van een team.’

    Meer informatie

    Wil jij meer informatie over het debatteam, stuur dan een mail naar Anke van Herk.

    Op maandag 16 september vond de algemene informatie-avond voor ouders van havo5 en vwo6 plaats. 
    U vindt de presentatie terug op deze website.

    Op dinsdag 17 september vond de algemene informatie-avond voor ouders van havo4, vwo4 en vwo5 plaats. 
    U vindt de presentatie terug op deze website.

    Ouderavond vmbo3

    Op donderdag 5 september vond de algemene informatie-avond voor ouders van vmbo3 plaats. 
    U vindt de presentatie terug op deze website.

    Ouderavond vmbo4

    Op donderdag 12 september vond de algemene informatie-avond voor ouders van vmbo4 plaats. 
    U vindt de presentatie terug op deze website.

    In de week van 23 september gaan zes leerlingen van havo en vwo in het kader van het Erasmus Plus-project ‘Earth Charter’ naar Ellesmere Port in Engeland.

    'Van binnen zijn we allemaal hetzelfde'

     Erasmus Plus is een Europees subsidiefonds voor middelbare scholen dat als doel heeft leerlingen in contact te brengen met het buitenland. De leerlingen logeren in gastgezinnen en worden een week lang ondergedompeld in de cultuur van een ander land. ‘Zo ervaren ze dat we van buiten misschien anders zijn, maar van binnen allemaal hetzelfde, ‘aldus Lia Defilet, coördinator van het project  ‘Earth Charter’.
     

    Democratie, geweldloosheid en vrede

    Lia: ‘Earth Charter maakt leerlingen bewust maakt van waar het eigenlijk om gaat in de wereld. Denk aan zaken als vrijheid van meningsuiting, de brandhaarden in de wereld en de noodzaak voor alternatieve energiebronnen. Daar weten ze in mijn ogen nog te weinig van.’

    Respect en zorg voor alle levensvormen

    In Engeland gaan de leerlingen zich buigen over het thema ‘Respect en zorg voor alle levensvormen’. Andere thema’s zijn: Ecologische integriteit (Spanje); Sociale en economische rechtvaardigheid (Litouwen) en Democratie geweldloosheid en vrede. Dit laatste thema werd behandeld bij de start van het project in 2018 op Durendael.

    Meer informatie

    Voor verdere informatie, zie de website: https://earthcharter-erasmus.wixsite.com/mijnsite

    Op vrijdag 6 september was burgemeester Hans Janssen te gast op Durendael. In aanwezigheid van een grote groep leerlingen installeerde hij het monument ‘de dubbele buitenspelval’ in de hal van de school. Dit kunstwerk is ontworpen ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding in Oisterwijk en symboliseert het verhaal van de Oisterwijkse historicus Ad van den Oord.

    Leerlingen krijgen uitleg

    Bij de installatie van het kunstwerk zijn ook de leerlingen ckv en levensbeschouwing uit havo4 en -5 aanwezig. Nadat de burgemeester met hulp van onderwijsmanager Sybe Kootstra het kunstwerk op de zuil heeft geplaatst, vertelt Ad zelf de oorlogsgeschiedenis van zijn ouders aan de leerlingen. Tijdens het opruimen van zijn ouderlijk huis vindt hij een foto van een Duitse soldaat, de geheime verloofde van zijn moeder.

    Aandacht voor persoonlijke verhalen

    Bij het monument hoort een plaquette waarop het hele verhaal te lezen is. Kees Welmers (werkgroep oorlogsgraven en herdenking): ‘Wij vinden het belangrijk dat vooral de persoonlijke verhalen over de oorlog worden doorgegeven aan volgende generaties. De jeugd van nu kent de oorlog eigenlijk alleen nog uit de geschiedenisboeken en films. Door hen in contact te brengen met overlevenden, krijgt de oorlog veel meer betekenis voor hen.’

    Duidelijke boodschap

    Burgemeester Janssen wijst de leerlingen in zijn toespraak op het belang van het gezond verstand. ‘Denk bijvoorbeeld aan jullie leeftijdsgenoten in Syrië, die tot vandaag de dag geconfronteerd worden met oorlogsgeweld. De belangrijkste boodschap van deze herdenking is dan ook: Nooit meer oorlog!’

    75 jaar bevrijding

    Om die boodschap kracht bij te zetten, zullen de leerlingen van  Durendael ook zelf activiteiten ontplooien rondom 75 jaar bevrijding. Het vak levensbeschouwing besteedt expliciet aandacht aan dit thema. Zo gaan leerlingen onder meer in gesprek met overlevenden en ook zullen zij aanwezig zijn bij de herdenking van 75 jaar bevrijding van Oisterwijk. Deze zal plaatsvinden op zaterdag 26 oktober in de aula van Durendael.

    In de week van 3 november waren scholieren uit Engeland, Litouwen en Spanje te gast op Durendael in het kader van het Erasmus Plus-project ‘Earth Charter.’ In totaal zijn zeventien leerlingen uit het derde leerjaar van havo en vwo regulier bij dit project betrokken.

    Donderdagavond 29 november vond voor de laatste keer de opleidingenmarkt plaats op 2College Durendael. De opleidingenmarkt wordt georganiseerd door de decanen om de derdejaarsleerlingen van Durendael en de Ruivenmavo te informeren over mogelijke vervolgopleidingen en beroepen.

    Op maandag 26 en dinsdag 27 augustus was er op school volop aandacht voor het thema ‘pesten en social media’. Alle brugklassers bezochten de voorstelling ‘Like’ van theatergroep Playback. In deze interactieve voorstelling lieten de acteurs zien hoe het kan gaan bij vriendschappen, groepsdruk, buitengesloten worden, pesten en de invloed van social media.

    Beste leerlingen,

    Tijdens de LOB-lessen in klas 3 en 4 gaan jullie ontdekken waar je talenten en passies liggen en wat je interesses zijn.
    Ook ga je je oriënteren op vervolgopleidingen die hierbij passen. Door je goed voor te bereiden op wat er mogelijk is, in combinatie met wat je over jezelf ontdekt, heb je meer kans op een goede vervolgkeuze. 
    Daarom raden wij je aan om vanaf klas 3 al open dagen te bezoeken. Deze open dagenkalender is daarbij een handig hulpmiddel. Veel succes!

    Open dagenkalender

    Afscheid Ad Poulisse

    Op vrijdag 30 augustus jl. nam Ad Poulisse afscheid als rector van 2College. Het afscheid vond plaats in de aula van locatie 2College Durendael. Ad Poulisse gaat met pensioen. Hij wordt opgevolgd door Leon Spaan.

    'Van binnen zijn we allemaal hetzelfde'

    Erasmus Plus is een Europees subsidiefonds voor middelbare scholen dat als doel heeft leerlingen in contact te brengen met het buitenland. De leerlingen logeren in gastgezinnen en worden een week lang ondergedompeld in de cultuur van een ander land. ‘Zo ervaren ze dat we van buiten misschien anders zijn, maar van binnen allemaal hetzelfde, ‘aldus Lia Defilet, coördinator van het project  ‘Earth Charter’.

    Aansluiten bij beroepsbeeld

    Marjolein van Gorp, decaan havo en vwo: ‘Wij organiseren de opleidingenmarkt om leerlingen te helpen bij hun profielkeuzeproces. Door deze laagdrempelige opzet komen ze makkelijk in gesprek met studenten en beroepsbeoefenaars. Het is belangrijk dat leerlingen de juiste keuze maken, dat ze een profiel kiezen dat aansluit bij hun interesse, maar ook bij het beroepsbeeld dat ze hebben.’ Jammer dat dit de laatste keer is dat we het hier konden organiseren. We merken echter dat leerlingen steeds gerichter zelf naar open dagen en beurzen gaan. Dat is op zich natuurlijk een goede zaak.’

    Weerbaarheid en respect

    ‘Pesten is een belangrijk onderwerp, vooral voor deze jonge doelgroep’, reageert Heidi van Pinxteren, teamleider van de onderbouw vmbo. ‘Ze zijn nieuw op deze school en moesten hun plekje nog veroveren. Daarbij zullen ze rekening moeten houden met anderen. Wij vinden het belangrijk dat leerlingen sociaal weerbaar zijn, maar ook dat ze respect hebben voor elkaar. Daar sluit deze voorstelling heel goed op aan.’
       

    Muzikale show

    ’s Ochtends was er een besloten bijeenkomst voor alle medewerkers. Tijdens een wervelende muzikale show door de gezamenlijke scholen werd Ad flink in het zonnetje gezet. Met hier en daar een kwinkslag naar de bijzonderheden van deze markante rector passeerden vijftien jaar leiderschap de revue. Met begeleiding van de 2College huisband zongen collega’s van alle vestigingen, ook de EOA (Eerste Opvang Anderstaligen) Ad feestelijk toe.

    Democratie, geweldloosheid en vrede

    Lia: ‘Earth Charter maakt leerlingen bewust maakt van waar het eigenlijk om gaat in de wereld. Denk aan zaken als vrijheid van meningsuiting, de brandhaarden in de wereld en de noodzaak voor alternatieve energiebronnen. Daar weten ze in mijn ogen nog te weinig van.’ Het project kent vier pijlers: Respect en zorg voor alle levensvormen; Ecologische integriteit; Sociale en economische rechtvaardigheid en Democratie, geweldloosheid en vrede. Op elk van de scholen komt een van deze pijlers aan bod. Durendael heeft gekozen voor het laatste aspect. 

    Begeleiding tijdens profielkeuzeproces

    Na de opleidingenmarkt gaan de leerlingen vier weken lang met hun mentor in de klas aan de slag met hun profielkeuze. Ze gaan onderzoeken welk profiel past bij de opleidingen waar ze gekeken hebben en welke vakken daarbij verplicht zijn. Daarbij krijgen ze informatie en hulp van de decaan. Tot slot maken ze een test waaruit een voorlopige profielkeuze komt. In april kiezen de leerlingen hun definitieve profiel.

    Veilig schoolklimaat

    Tijdens de eerste weken op school krijgen de leerlingen de gelegenheid om te wennen aan de ‘huisregels’ van Durendael. Heidi: ‘Elke school heeft tegenwoordig een pestprotocol, maar daarmee ben je er nog niet. Om een veilig schoolklimaat te creëren, zul je leerlingen actief moeten betrekken bij gewenst gedrag. Dat geldt ook voor hun aanwezigheid op social media. Wees je bewust van de gevolgen van je eigen gedrag’ is eigenlijk de boodschap aan alle leerlingen. Met de voorstelling ‘Like’ en het aansluitende rollenspel met de acteurs hopen we hiertoe een eerste positieve aanzet te geven.’

    De highlights van 2College

    Ook leerlingen gaven acte de présence. Zij boden het publiek een fraai inkijkje in de resultaten van Ondernemerschap op Durendael, Tweetalig onderwijs op het Cobbenhagenlyceum, Talentenontwikkeling op de Jozefmavo, ‘Kunskapsskolan’ op de Ruivenmavo en Leerlingbegeleiding op de Cobbenhagenmavo. De presentatie van het geheel was in handen van Ronald Verschuren en Paul Timmermans.

    Een bezoek aan Kamp Vught

    Lia: 'Een van de onderdelen van het project is bijvoorbeeld het bezoek aan ‘the House of Humanity’ in Den Haag. Daar ervaren leerlingen aan den lijve hoe het is om als vluchteling naar Europa te komen. Aan het eind van de week brachten ze een bezoek aan Kamp Vught. Vooral voor de buitenlandse leerlingen waren de beelden van de concentratiekampen zeer indrukwekkend. In Engeland kennen ze dit bijvoorbeeld helemaal niet. Ook luisterden de leerlingen in Oisterwijk naar de verhalen van ouderen over het verleden.'

    Reacties leerlingen

    Met de vraag 'Wie kent nog niemand in zijn klas?' openden de acteurs na afloop het gesprek met de leerlingen. Door te benoemen wat ze zojuist hadden gezien, ontstond een levendige interactie met de klas. Vragen als: Wanneer is iets pesten? Welke voorbeelden heb je gezien? Wat deed dat met de ander? Hoe ga je om met groepsdruk? Wat had hij of zij kunnen doen? Wat zou jij doen? stemden de leerlingen tot nadenken. 'Ik zou er wel iets van zeggen' reageerden Fleur en Daphne, waarop zij werden uitgenodigd voor een rollenspel met de acteurs op het toneel.

    Symposium 'Onderwijstoekomst'

    ’s Middags vond er een symposium plaats voor genodigden over de toekomst van het onderwijs. Onderwijsprominenten Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad en Ingrid Verheggen gingen met de zaal in gesprek over samenwerking tussen vo-scholen in de regio, de mate waarin de onderwijs cao een keurslijf is en het belang van het opleiden van docenten in de school. Ad Poulisse verzorgde zelf een prikkelende inleiding op deze drie thema’s.

    'Meer geleerd over democratie dan in de les'

    Jelmer (h3c) vertelt: ‘Ik had Normantas uit Litouwen bij ons thuis te gast en vond haar erg zelfstandig voor haar leeftijd. Zij maakte haar eigen eten klaar en wilde zelfs haar eigen was doen. De rondleiding bij de Tweede kamer vond ik het interessantst. Je herkent alles terug wat je op tv ziet en leert hier meer over democratie dan in de les.' Fleur (h3c): Mari-Carmen uit Spanje logeerde bij mij. Ik ontdekte dat zij er heel andere eetpatronen dan ik op na houdt. Het ontbijt en de lunch zaten voor haar veel te dicht op elkaar. Zij was gewend om later op de middag en ’s avonds laat nog warm te eten. En o ja, mijn Engels is er erg op vooruit gegaan.'

    Koninklijke onderscheiding

    Aan het eind van de middag volgde er nog een mooie verrassing voor Ad. Als blijk van waardering  voor al zijn inspanningen voor het onderwijs in de regio en voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger in verenigingsverband kreeg hij door burgemeester Hans Janssen van Oisterwijk een lintje opgespeld. Hiermee mag Ad Poulisse zich officieel Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

    'Ik zou volgende keer weer meedoen'

    Ook Angelica uit h3a had een Spaanse leerling als maatje: 'Ik vond het heel leuk om elke avond met de anderen te chillen. Dat is volgens mij toch iets typisch Nederlands. Samen met Mari-Pilli heb ik naar een Spaanse serie op Netflix gekeken ('la casa de papel'; oftewel 'het huis van papier'). Gelukkig was hij in het Engels ondertiteld.
    Koen (h3a): 'Wij zijn 's avonds met een hele groep Engelsen, Spanjaarden en Litouwers gaan bowlen. Daar hebben we onze buitenlandse gasten de Nederlandse bitterballen laten proeven. Ik vind andere culturen interessant en zou volgende keer zeker weer meedoen aan zo'n project.'    

    Nieuwe rector

    Per 1 september 2019 is Leon Spaan in dienst getreden als nieuwe rector van 2College. Hij neemt het stokje over van Ad en zal de 2College scholen verder leiden op het pad van goed onderwijs. Wij wensen hem daarbij heel veel succes!

    Deze zomer exposeert Naomi Donkers, leerlinge uit havo-4, in het Rijksmuseum met haar kunstwerk ‘a Bubbly Rembrandt’. Het schilderij maakt deel uit van de zomertentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’ die te zien zal zijn van 15 juli tot en met 15 september. Het werk van Naomi is geselecteerd uit ruim 8300 inzendingen  vanuit 95 verschillende landen.

    Wat is Kunst?

    ‘Een prestigieuze beloning voor een zeer uitdagend werk!’ zegt mevrouw Groenen, docente ckv en beeldende vorming op Durendael. ‘Het is vernieuwend, eigenwijs en stelt opnieuw vraagtekens bij de vraag 'Wat is Kunst?'.

    Je kunt je gevoel en expressie erin kwijt

    Naomi werd door mevrouw Groenen geïnspireerd om mee te doen aan deze wedstrijd. ‘Ik ben eigenlijk altijd creatief geweest en teken en schilder al sinds groep 8. Je kunt je gevoel en je expressie erin kwijt. Ik vind het heel knap hoe Rembrandt alle details schildert en dacht nog: dat wordt niet makkelijk. Ik heb gekozen voor een wat minder bekend werk en heb er mijn eigen draai aan gegeven.’

    A Bubbly Rembrandt

    Voor haar portret van Rembrandt (‘a forty year old woman’) gebruikte Naomi een zeer experimentele techniek door bubble-wrap (verpakkingsmateriaal) te vullen met verschillende kleuren verf. ‘Hierdoor verliest het materiaal zijn oorspronkelijke functie en transformeert het wegwerpproduct zich tot kunstwerk. Iets dat sterk past binnen de kunst van de laatste eeuw’, aldus mevrouw Groenen.

    Toekomstplannen

    Maar Naomi heeft nog meer in haar mars. ‘Ik ga volgend jaar voor mijn profielwerkstuk een kunstexpositie maken. Dat is een zogenaamde out-of-the-box-opdracht. Veel leuker dan een verslag op papier, en veel meer uitdaging. En ik ben me aan het oriënteren op een vervolgopleiding in de kunst. Maar voorlopig ga ik eerst genieten van de zomervakantie en natuurlijk een bezoekje brengen aan het Rijksmuseum!

    Belangstelling van de media

    Het werk van Naomi is niet onopgemerkt gebleven bij de media. De Volkskrant plaatste een foto van 'A Bubbly Rembrandt' in een artikel over het selectieproces voor de tentoonstelling 'Lang Leve Rembrandt'. Ook werd Naomi geïnterviewd door het Brabants Dagblad en Omroep Brabant.    

    Twee weken lang waren maar liefst vijf groep-7 klassen uit de regio te gast op Durendael voor een dagje Science. Leerlingen van de Tovervogel, De Coppele en Mozaik uit Oisterwijk als ook leerlingen van de Dr. Landmanschool uit Helvoirt en de Hasselbraam uit Haaren konden zich uitleven in de natuur- en scheikundelokalen op Durendael.

    Op dinsdag 20 augustus start het nieuwe schooljaar met een introductieprogramma voor de verschillende leerjaren. 
    Op woensdag 21 augustus starten de lessen.

    Hieronder vindt u per leerjaar en afdeling meer informatie over het introductieprogramma.

    Ook voor vmbo-ers

    Sandra Rijnen, teamleider onderbouw: ‘Deze dag is bedoeld voor alle leerlingen van groep 7. Je ziet vaak dat dit soort initiatieven vooral gericht zijn op havo- en vwo-leerlingen. Durendael vindt het belangrijk dat ook leerlingen die naar het vmbo gaan alvast kennis kunnen maken met het middelbaar onderwijs. Vandaar ook de keuze voor een praktische insteek. Ze ervaren nu een hele dag op Durendael, die kans heeft een vmbo-er bijna nergens.’

    Techniek stimuleren

    Luuk Gommers, technisch onderwijsassistent natuur- en scheikunde: ‘Met ‘Een dagje Science’ willen we tevens de keuze voor techniek stimuleren. Daarom kiezen we nu ook bewust voor groep 7. Durendael is een van de partners in het Deltaplan techniek. Het bedrijfsleven zit te springen om technisch geschoold personeel. Er is een groot gebrek aan vakmensen. Als school willen wij daar graag op inspringen. Door techniek voor alle niveaus aantrekkelijk te maken.’

    Experimenteren in het lab

    In de tussentijd kruipen in het scheikundelokaal de leerlingen in de huid van een forensisch onderzoeker. Met behulp van allerlei proefjes proberen zij het mysterie van de witte poeders op te lossen: Welke stof zit er in potje X? Om daar achter te komen moet er heel wat geëxperimenteerd worden. Daarna mogen ze aan de slag met een brander en verschillende metalen. ‘Goed opletten met de gaskraan’ waarschuwt de juf. ‘Dicht is naar Rechts en Open is naar Links, onthoud het maar met DROL..’

    Programmeren van lego-robots

    In het natuurkundelokaal zijn de leerlingen van de Tovervogel druk bezig met het programmeren van lego-robots. Ze hebben er zichtbaar plezier in. Hoe meer sensoren, hoe mooier ze het vinden. Op de gang worden zelfs racewedstrijden gehouden. ‘Dit vinden ze echt heel leuk’ reageert leerkracht Huub van den Bogaard. ‘En het is voor alle leerlingen interessant. Een ervaring die ze niet gauw zullen vergeten en hopelijk helpt het hen bij hun keuzeproces.’

    Bijna 98% van alle leerlingen in de examenklassen op 2College Durendael is in schooljaar 2018-2019 geslaagd voor het eindexamen. De percentages liggen op alle afdelingen boven het gemiddelde. Op het vmbo slaagden zelfs alle leerlingen op één na. Ook havo en vwo hebben uitstekend gepresteerd.

    Bekijk hier de slagingspercentages van de regio

    Unieke prestatie

    'Dit is een absoluut record in de regio!' zegt een trotse Ben Leenen, die sinds begin dit schooljaar de scepter zwaait op Durendael. 'We hebben over de hele linie uitmuntend gescoord, en daarmee bedoel ik niet alleen de eindexamenleerlingen, maar ook ons hele docententeam en ondersteunend personeel die samen een unieke prestatie hebben neergezet. Met deze slagingspercentages heeft de kwaliteit van onze school zich wederom bewezen.'

    Kansen bieden aan alle leerlingen

    Volgens Leenen zijn deze cijfers het resultaat van een onderwijsconcept dat kansen biedt aan alle leerlingen. 'We kennen vele succesverhalen van opstromers uit het vmbo die nu hun havodiploma hebben gehaald. En van havisten die nu hun vwo-diploma mogen ophalen. Maar het allermooiste bewijs van de meerwaarde van Durendael zie ik terug in de zelfverzekerde jongvolwassenen die hier hun talenten hebben ontdekt en nog altijd graag terugkomen op onze school. Als succesvol ondernemer, als beginnend docent of gewoon om hun verhaal te vertellen.'

    'Het mooiste afscheidscadeau dat ik kon krijgen'

    Ook de andere 2College scholen tonen uitstekende resultaten. In totaal zijn maar liefst 752 leerlingen geslaagd. Dat is meer dan 95% van alle eindexamenleerlingen, van vmbo-basis tot en met vwo-tweetalig. Scheidend rector Ad Poulisse noemt het ‘het beste cadeau dat ik kon krijgen na vijftien jaar aan het hoofd te heb gestaan van deze prachtige scholengemeenschap.’

    Cathelijne, tto-leerlinge uit vwo-5, heeft op vrijdag 17 mei een prijs gewonnen als ‘outstanding delegate’ bij de Model United Nations (MUN). Het evenement vond plaats op de Radboud Universiteit in Nijmegen.

    Bij Model United Nations bootsen leerlingen van verschillende scholen internationale conferenties na binnen de Verenigde Naties. De leerlingen worden daarbij verdeeld over de verschillende commissies. Zij onderzoeken een land, verdiepen zich in internationale vraagstukken, gaan met elkaar in debat en schrijven een resolutie. De voertaal is Engels.

    Oefenen tijdens C-plus-uren

    Docent Hanneke Meeren is zeer tevreden over het academisch niveau van de leerlingen van het DurendaelLyceum. ‘Model United Nations doet een beroep op verschillende vaardigheden die later op de universiteit en tijdens een (internationale) academische carriere ook van belang zijn: een standpunt kunnen onderbouwen met goede argumenten en je tegelijkertijd goed kunnen verplaatsen in het standpunt van een ander, debatteren, onderhandelen, compromissen sluiten, academisch schrijven en spreken in het openbaar.

    Tijdens de C-plus-uren oefenen tto-leerlingen in de bovenbouw deze competenties op school. De MUN biedt een mooie gelegenheid om alles in de prakltijk te brengen. Het was leuk om te zien hoe leerlingen onderling contacten legden en ervaringen uitwisselden. Gedurende de dag werden ze steeds fanatieker.’

    'Een verrijking voor mijn IB-opleiding'

    Cathelijne: ‘Om ons goed voor te bereiden hebben we een aantal trainingen op Durendael gevolgd. We kregen als huiswerk allemaal een land en een onderwerp mee om uit te zoeken. Ik heb me verdiept in de standpunten van Georgië met betrekking tot nieuwe technologieën tegen het klimaatprobleem. Tijdens de MUN vond ik het best wel spannend om deze standpunten als gedelegeerde te verdedigen. Je mag immers niet je eigen mening geven, maar moet de feiten presenteren.

    ’ Mijn prijs als ’outstanding delegate’ heb ik gekregen voor mijn rol bij het tot stand komen van de resolutie. Ik heb  toen de leiding genomen om alle landen bij elkaar te krijgen, standpunten en argumenten te inventariseren en tot compromissen te komen. Uiteindelijk heb  ik de resolutie zelf uitgeschreven. Deze ervaring is een verrijking voor mijn IB-opleiding. Ik ga dit diploma van de MUN dan ook zeker vermelden op mijn cv. Of ik later ook de politiek in wil, weet ik nog niet. Het is in ieder geval een mooie ervaring.’

    Sportdag klas 1 gaat NIET door!

    De sportdag van leerjaar 1 op dinsdag 28 mei gaat in verband met het slechte weer niet door. De lessen zullen daarom gewoon doorgaan. We vragen leerlingen hun schoolspullen mee te nemen.

    In het weekend van 25 en 26 mei gooiden onze leerlingen Mark Verstijnen (derdejaars vwo) en Luc Hooijmans (vierdejaars vmbo g/t) hoge ogen in de finale van de NK turnen heren meerkamp. Mark veroverde zaterdag de 8e, en Luc zelfs de 7e plek van Nederland! 

    Bij de toestelfinales op zondag werd Mark NEDERLANDS KAMPIOEN in de Junior I 1e divisie en haalde GOUD binnen op de rekstok. Luc won in de Junior II 3e divisie ZILVER op sprong en BRONS op de brug. Tevens plaatste Mark zich zich voor de Ahoycup op 23 juni in Rotterdam.

    Wij zijn supertrots op deze talentvolle leerlingen en wensen beide heren heel veel succes in hun verdere turncarrière!
     

    Gaat u dit jaar met uw kinderen op vakantie naar het buitenland? Zorg dat u goed voorbereid bent en dat u en uw kinderen gevaccineerd zijn. Want…ook voor landen rond de Middellandse Zee zoals Marokko en Turkije, maar ook voor landen verder weg zoals Kaapverdië of Indonesië adviseren wij vaccinaties tegen o.a. besmettelijke geelzucht (hepatitis A).
    Kinderen kunnen deze ziekte gemakkelijk oplopen. De ziekte kan zich na terugkomst van vakantie via de toiletten, deurklinken, kranen en handdoekjes op kindercentra en crèches verspreiden. Hierdoor worden meer kinderen ziek en vervelender nog: zij nemen het op hun beurt weer mee naar huis met vervelende gevolgen voor de ouders en broertjes/zusjes. Met goede voorbereidingen en een vaccinatie zijn veel gezondheidsproblemen te voorkomen. Meer informatie over geelzucht en andere reis-gerelateerde ziekten vindt u op de website van GGD Reisvaccinaties.
    Kijk op de website www.ggdreisvaccinaties.nl welke adviezen er gelden. U kunt eenvoudig online een afspraak maken bij een GGD in uw regio. Download de app GGDreistmee.

    Naar boven

    'Trots, hartstikke trots zijn we op de leerlingen van onze school die de afgelopen dagen vier prachtige voorstellingen gaven van de musical 'Vlinder, het magische meisje',gebaseerd op het boek Matilda van Roald Dahl. Zoveel talent, zoveel enthousiasme en saamhorigheid'!

    Duurzaam ondernemen

    Geen boeken maar bRoeken dit keer bij de les duurzaam ondernemerschap in 2-havo. Leerlingen kregen de opdracht een oude spijkerbroek te verwerken tot een nieuw duurzaam product. Daarbij was het uiteraard ook van belang te kijken naar het productieproces en de marketing.

    Met naald en draad, schaar en lijm en nietmachines waren de leerlingen van mevrouw Wilson, mevrouw Huurdeman en mevrouw Rijnen druk in de weer om een prototype te maken van hun duurzame product.

    Op woensdag 15 mei vond de laatste internationale avond van klas 3-tto (havo en vwo) plaats. Leerlingen organiseerden een zogenaamde Science Fair voor hun ouders en docenten.    

    Creatieve ideeën

    Terwijl Juul en Marieke een tas in elkaar zetten van een afgeknipte jeans, buigen Luca en Thibo zich over een soort telefoonhotel met verschillende soorten vakjes. Maar je kunt er natuurlijk ook andere dingen in doen', volgens Thibo.

    Julia en Demi rafelden de spijkerstof uit tot lange draden en vlochten hiervan hippe armbandjes. De dames hebben ook al nagedacht over ‘duurzame productie’. Ze willen een bedrijfje opzetten dat oude spijkerbroeken inzamelt en werkervaringsplaatsen aanbieden voor langdurig werklozen en ouderen die graag actief willen blijven in het arbeidsproces. 

    Een eindje verderop is een groepje jongens bezig met het lijfje van een knuffelgiraffe, uiteraard ook van spijkerstof.

    Kiki, Daantje en Willemijn bedachten een kaft of omslag van stof, bijvoorbeeld voor om je agenda. ‘Zo kun je een persoonlijke touch geven aan je spullen en het extra opbergvak is ook handig voor werkende mensen’ aldus de dames.

    Tijdens deze avond presenteerden en demonstreerden zij in groepjes een experiment bij een zelfgekozen wetenschapper. Ook hebben de leerlingen zich verdiept in de achterliggende theorie. Docent scheikunde Jacqueline Nelissen: 'Bij het voorbereiden van een Science Fair snijdt het mes aan twee kanten. Leerlingen doen niet alleen vakinhoudelijke kennis op over wetenschappelijke theorieën en experimenten, maar ook bekwamen zij zich in typische tto-vaardigheden zoals 'Confidence in English', creativiteit en presenteren.'

    Talentontwikkeling

    Peter Vingerhoets, een van de drijvende krachten achter de musical, wil er nog wel iets aan toevoegen: 'Een van de speerpunten binnen het onderwijs op Durendael is talentontwikkeling. En waar kunnen leerlingen die beter ontplooiien dan in een musical? Zang, dans, choreagrafie, scriptschrijven, filmen, monteren, licht en geluid regelen, regisseren.... noem alle vaardigheden maar op. Die leren ze niet in een les, maar wel in dit soort activiteiten.

    Een ervaring voor het leven

    Het is voor leerlingen een enorme belevenis, zowel op het podium als achter de schermen. Maar wat ik nog veel belangrjker vind is, dat ze leren met elkaar iets moois neer te zetten. Door samen te werken, met elkaar te repeteren, naar elkaar te luisteren en elkaar te helpen. En met een fantastisch resultaat. Dit is een ervaring die ze nooit meer vergeten!'   

    Nadat onze leerlingen eerder al brons pakten bij de 'Junior Company of the Year' en vorige week zelfs goud bij de 'Obstacle Run', was het vrijdag 17 mei opnieuw raak: de derde plaats bij de 'Drone Cup' finale!

    Op dinsdag 4, woensdag 5 en donderdag 6 juni voeren de leerlingen van 2College Durendael de musical “Vlinder, het magische meisje” op, naar het boek Mathilda van Roald Dahl. De voorstelling begint om 19.30 uur in de aula van de school.

    Drone Cup finale

    Docent techniek Mirjam Batenburg coachte onze leerlingen naar het podium en ook Omroep Brabant was erbij.
    Mirjam vertelt: 'Na weken van voorbereiding was het vandaag eindelijk zover voor onze tweedejaars kaderklassen. Voor hen steeg vandaag in de Driebrucht niet alleen de spanning maar ook de drones stegen tot grote hoogte. Vandaag was de landelijke finale van de 'Drone Cup' voor middelbare scholieren.

    Kaartverkoop gestart

    Kaarten zijn verkrijgbaar in de aula van onze school tijdens de grote pauzes. Een kaartje kost € 5,-.
    Ook is er de mogelijkheid om online kaartjes te bestellen via cultuurkassa, u betaalt dan een kleine toeslag (€ 0,48).

    Koop hier uw kaartjes

    Bouwen aan obstakels

    'Tijdens de technieklessen op school hebben de leerlingen hard gebouwd aan obstakels, waarbij er niet alleen ruimte was voor design thinking maar ook voor samenwerken, toppers en bloopers. Al met al kijken we terug op een heel leuk en leerzaam traject. Ruben van der Strigt haalde voor ons het brons binnen met zijn geweldige vliegkunsten en stalen zenuwen. Petje af voor alle betrokkenen, het was een geslaagde dag!'

    Bekijk hier het verslag van Omroep Brabant (mét filmpje!)

    Een tipje van de sluier....

    “Vlinder groeit op met een vader die liever een zoon wilde hebben en een moeder die te druk is met haar Italiaanse danspartner om te leren hoe de magnetron werkt. Vlinder voedt zichzelf op door boeken te lezen. Maar als de onrechtvaardige juf Bulstronk haar tot het uiterste drijft, ontdekt Vlinder haar grootste kracht…”.

    De hele week is het feest op Durendael voor leerlingen van De Coppele. Tijdens de zogenaamde 'Bouwweek' (13 tot 16 mei) zijn de kinderen uit groep 5, 6 ,7 en 8 te gast voor verschillende mini-techniekprojecten. Zelf een race-auto bouwen, een trektol maken of een eierbeschermer in elkaar zetten? Deze leerlingen draaien er hun hand niet meer voor om.

    Op vrijdag 10 mei sleepte Durendael de eerste prijs in de wacht bij de Rhino Obstacle Run voor middelbare scholieren. Een team van vijf leerlingen bracht een prachtige beker mee naar huis. Deze hardloopwedstrijd met hindernissen wordt jaarlijks georganiseerd door de 13e Lichte Brigade uit Oirschot.

    Fantastische uitdaging voor leerlingen!

    ‘Dit is het tweede jaar dat wij meedoen,’ vertelt initiatiefnemer Ruud Wiegmans van de sectie LO. ‘In totaal namen er zeventien leerlingen en collega’s van Durendael deel aan de wedstrijd. Het parcours bestaat uit een vijf kilometer lange hindernisbaan en is een fantastische uitdaging voor leerlingen om met een heel team de snelste tijd neer te zetten.’

    Het is allemaal techniek

    Met schuurpapier, houtlijm en touwtjes zijn de jongens en meisjes van groep 5 en 6 druk in de weer om alle onderdelen van hun trektol te monteren. Ze hebben er zichtbaar plezier in. 'Het lijkt of ze gewoon leuk aan het knutselen zijn, maar eigenlijk is het allemaal techniek,' vertellen Luuk Gommers en Mirjam Batenburg, docenten techniek op Durendael. 'En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.' 

    Snelheid en teamwork

    En dat is precies wat Nathan Duterre, Sem Goutziers, Sanne van Berkel, Sanne van der Lee en Stijn Schoenmakers hebben gedaan. Samen trotseerden zij bergen en dalen, ploegden zich door de modder heen, hesen zich op aan touwen en bedwongen sloten en greppels om uiteindelijk met z’n allen als eerste bij de finish te arriveren.
     

    Zelf ontdekken

    Zo oefenen kinderen letterlijk hun handvaardigheid en krijgen ze tegelijkertijd inzicht in verschillende technieken. Hoe kun je de tol laten draaien? Hoe werkt het principe van een parachute aan de eierbeschermer? Door ze zelf te bouwen komen ze er spelenderwijs achter. We werken dan ook graag mee aan deze 'Bouwweek' van de basisschool.      

    Wie doet er mee?

    Meneer Wiegmans is maar wat trots op zijn pupillen: ‘Een topprestatie van dit gemengde team! Ik vind het superleuk dat leerlingen letterlijk in beweging zijn en daarin hun ontspanning vinden: ontspanning door inspanning, dat is het eigenlijk. Volgend jaar gaan we zeker weer meedoen en ik hoop dat er zich dan nog veel meer leerlingen en collega’s aanmelden voor dit sportieve evenement.’

    Ook met uw school naar Durendael?

    Scholen die ook iets met techniek willen doen op Durendael, kunnen contact opnemen met Mirjam Batenburg.
     

    Op woensdag 17 april sloot het Juniorlab op Durendael af met een feestelijke diplomauitreiking. Leerlingen uit groep 8 van basisscholen uit Oisterwijk en Moergestel gaven een presentatie aan hun ouders. Daarna ontvingen ze uit handen van directeur Ben Leenen hun certificaat.

    Wat hebben ze hun best gedaan, de jonge ondernemers van Durendael, in de zinderende finale van ‘Junior Company of the Year 2019’. Op vrijdag 12 april veroverde Jolie de tweede plaats met hun zelfgemaakte armbandjes en Boxellent wist de derde plek te bemachtigen. Een uitstekende prestatie van onze leerlingen uit vmbo-3 g/t!

    Vuurwerk en rode wijn

    Leerlingen demonstreerden wat zij het afgelopen jaar hebben geleerd door middel van een aantal proefjes en een zelfgemaakte poster. Enkele voorbeelden van de door leerlingen uitgevoerde experimenten:

    • destilleren van rode wijn
    • metaalpoeder in een vlam blazen (vuurwerk maken)
    • de massaverhouding van buskruit bepalen
    • blikjes laten imploderen

    Foto's

    Excursie naar het Bezoekerscentrum voor Natuureducatie Oisterwijk

    Op dinsdag 16 april waren de leerlingen van het Juniorlab te gast bij het Bezoekerscentrum voor Natuureducatie. Daar maakten zij een zogenaamde kompassentour door de Oisterwijkse bossen en vennen. Met behulp van een kompas en een kaart moesten zij zelf een route zien te vinden. Onderweg waren er allerlei opdrachten om uit te voeren, zoals bijvoorbeeld op je blote voeten over de bladeren en takken lopen om te ervaren hoe het voelt als je zo blind bent als een mol.

     

      

    De academische week is een fantastische week waarin leerlingen van leerjaar 1, leerjaar 2 en leerjaar 3 van VWO-TIO (Talent in Onderzoek) van 2College DurendaelLyceum worden ondergedompeld in de academische wereld. Zij brengen onder meer bezoeken aan verschillende universiteiten en musea en volgen lezingen en workshops van gastsprekers uit verschillende gebieden van het academische werkveld. Deze week, waarin leerlingen in een levensechte situatie onderzoek doen, is uniek in de regio.

    Leerjaar 1

    De leerlingen van leerjaar 1 VWO-TIO van 2College DurendaelLyceum gaan naar de Radboud Universiteit in Nijmegen  waar ze in de wetenschappelijke wereld worden ondergedompeld door onderzoek te doen op de bètafaculteit. Ook gaan de leerlingen een bezoek brengen aan het Anatomisch Museum.  Een ander onderdeel van het programma is een bezoek aan het Natuurmuseum in Tilburg om onderzoek te doen met en naar fossielen.

    Leerjaar 2

    In leerjaar 2 VWO-TIO van 2College DurendaelLyceum staat het bèta- en gamma-onderzoek centraal.  Voornamelijk programmeren is voor deze leerlingen een belangrijk onderdeel. Om het onderwerp te introduceren zullen de leerlingen een bezoek aan de Ontdekfabriek in Eindhoven brengen. Vervolgens zullen de leerlingen zelf een robot gaan bouwen en programmeren. Het gamma-onderzoek staat in teken van het onderzoek naar de eigen leefomgeving. Voor deze onderzoeken wordt er nauw samengewerkt met heemkundekringen, maar ook met het Regionaal Archief in Tilburg. Leerlingen zullen hier met authentieke bronnen aan het werk gaan.

    Leerjaar 3

    Leerlingen van leerjaar 3 VWO-TIO van 2College DurendaelLyceum starten de week met verschillende workshops in het kader van het doen van onderzoek en het gebruik van betrouwbare bronnen. De leerlingen krijgen een workshop van Prof. Dr. Rens v.d. Schoot. Hij zal leerlingen meenemen in de wereld van het doen van onderzoek en voorbeelden geven door middel van experiment. Ook gaan de leerlingen aan de slag met de betrouwbaarheid van bronnen en presentatietechnieken. De leerlingen bezoeken ook Tilburg University, waar ze aan de slag  gaan met een casus op de faculteit Constitutional Law.

    In de week van 18 maart vertrokken vijf leerlingen uit tto-3 en tto-4 met twee docenten naar Letland voor het Erasmus Plus Project ‘Emotional Wellbeing’.

    Alle eerstejaarsleerlingen van het vmbo en havo regulier mogen vijf dagen lang hun boeken aan de kant schuiven, want het is Durendaelweek!

    Foto's vindt u onderaan dit artikel.

    Doel van het project

    Emotional wellbeing is een samenwerking  tussen scholen uit Letland, Hongarije, Frankrijk, Engeland en Nederland. Het doel van dit internationale uitwisselingsproject is leerlingen bewust te maken van mondiale sociale thema’s. Om beurten is er een bijeenkomst in een van de deelnemende landen. In februari was Durendael de gastschool.

    Doel van de projectweek

    ‘Deze projectweek staat in het teken van ‘talenten ontdekken’’, vertellen docenten Moniek Verhagen en Wilma Visser. ‘De bedoeling is dat de leerlingen op een leuke en interactieve manier kennismaken met allerlei beroepen en activiteiten. Zodat ze hopelijk straks een bewuste (profiel)keuze kunnen maken die aansluit bij hun interesses en mogelijkheden.’

    ‘Career and skills’

    Steven, Louise, Eline, Tristan en Niek waren samen met de andere leerlingen een week te gast op de Vecumnieku Vidusskola in Letland. Het deelonderwerp van deze bijeenkomst was ‘career and skills’. Daarover zijn de leerlingen met elkaar in gesprek gegaan. Ook zijn ze bij bedrijven op bezoek geweest. Verder stonden er allerlei culturele activiteiten op het programma.

    Op ontdekkingstocht

    Wilma: ‘Jonge leerlingen vinden het moeilijk om nu al te beslissen wat ze later willen worden. En ze hebben eigenlijk nog nauwelijks een beeld van het werkveld waarin ze terecht komen. Welke richting of beroep past bij hen? Wat houdt het in? En welke vaardigheden heb je daarvoor nodig? In deze projectweek krijgen ze de kans te ontdekken waar hun interesses en talenten liggen. Door het doen van allerlei praktische opdrachten en het volgen van workshops.

    Culturele uitstapjes

    Coralie Scherff, begeleidend docent: ‘Ze hebben onder andere genoten van een volksdanswedstrijd waar ook leerlingen van de Letse school aan mee deden. Ook bezochten we de nationale bibliotheek in Riga en kregen we een rondleiding door de stad. Op de laatste dag gingen we met de hele groep naar Ventspils, een plaats aan de Baltische Zee. Daar brachten de leerlingen een bezoek aan het museum en maakten ze zelf een rube goldberg kettingreactie.’
     

    Grote ouderbetrokkenheid

    We hebben een breed programma gemaakt waarin eigenlijk alle profielen aan bod komen:  natuur, techniek, gezondheid, cultuur, maatschappij en economie. Maar ook creativiteit, muziek en sport zijn ruim vertegenwoordigd. Voor de workshops hebben we de hulp van ouders ingeroepen en daar is zeker gehoor aan gegeven. Ouders vinden het superleuk om iets van hun eigen werk of hobby te laten zien en leerlingen enthousiast te maken. En dat is precies de bedoeling.’

    Praktische vaardigheden ontwikkelen

    Moniek: ‘Vaak zie je dat op havo en vwo allerlei projecten worden georganiseerd , waarbij leerlingen worden uitgedaagd om praktische vaardigheden te ontwikkelen. Zo hebben we op Durendael bijvoorbeeld ‘ondernemend leren’ op de havo en ‘academische vaardigheden’ op het vwo. Maar ook voor vmbo-leerlingen is het belangrijk dat ze vaardigheden ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld samenwerken en presenteren. En dat ze zich bewust zijn van hun mogelijkheden.

    Verslaglegging in digitaal portfolio

    Het programma start met een introductie-opdracht ‘Fill your head’ waarin leerlingen op een creatieve manier hun talenten en interesses in kaart brengen. Ook maken ze kennis met het Open Podium, de musical en the International Award for Young People. Op dinsdag zijn er de hele dag workshops waarin leerlingen aan de slag gaan met hun eigen talenten. De leerlingen moeten alle activiteiten vastleggen in foto’s en hiervan een verslag maken in Simulise (digitaal portfolio). Aan het eind van de week presenteren ze hun bevindingen aan hun ouders. En dat is best een beetje spannend, ook voor ons.’

    Wens voor de toekomst

    ‘Dit is de eerste keer dat we in de brugklas op zo’n grote schaal een projectweek organiseren. In totaal doen er 213 leerlingen mee. Zowel de leerlingen als de ouders zijn enthousiast. En ook voor de mentoren is het fijn om hun leerlingen eens van een andere kant te zien. Wij danken alle ouders, bedrijven, werkgevers en natuurlijk onze leerlingen en collega's voor hun grandioze inzet om deze week tot een succes te maken. Hopelijk krijgt de Durendaelweek volgend jaar een vervolg voor de nieuwe brugklassers.’

    Een greep uit de workshops

    'House Socks', 'Alpacas', 'Joilie' en 'Boxellent' staan op 12 april in de landelijke finale van 'Junior Company van het jaar 2019'. Deze wedstrijd onder scholieren wordt georganiseerd door Jong Ondernemen. 

    Ondernemerschap is een keuzevak bij vmbo g/t. Leerlingen richten zelf een mini-onderneming op en leren zo doende wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een bedrijf. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het verkopen van een eigen product. Ze nemen een kijkje in de keuken van plaatselijke ondernemers en bedenken hun eigen bedrijfsfilosofie. Initiatief tonen, risico’s nemen en samenwerken zijn belangrijke vaardigheden die leerlingen ontwikkelen op de werkvloer.

    Tijdens de finale zullen de leerlingen hun bedrijf en product pitchen voor de jury van Jong Ondernemen. Ook het uiteindelijke bedrijfsresultaat telt mee voor de einduitslag. In totaal zijn er zeven junior companies in de race voor de titel op het vmbo. Durendael maakt dus een goede kans. Wij wensen alle finalisten heel veel succes!

    Op maandag 11 maart vond op Durendael de kick-off plaats van het project ‘Duurzaam ondernemen.’ Alle tweedejaars leerlingen havo-regulier starten op vrijdag 22 maart met een tweetal modules rondom duurzaam ondernemerschap. Speciale gasten bij de kick-off waren burgemeester Hans Janssen van Oisterwijk, zelfstandig adviseur creativiteit Erno Mijland en hoofd educatie van het Natuurmuseum Brabant Anke Jongen.

    In december 2019 vindt onze jaarlijkse Kerstactie plaats; een echte traditie op Durendael!
    Dit lijkt nog erg ver weg, maar BLACK is al gestart met de voorbereidingen. 
    Laat ons voor 5 april weten welke goede doelen u wilt steunen..

    Zoals u wellicht weet wordt er tijdens de Kerstactie geld opgehaald voor twee verschillende goede doelen.
    Die goede doelen kunnen door iedereen worden aangedragen. 

    Het doel moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

    1. Het moet gaan om een specifiek doel, dus we willen weten waar het geld aan uitgegeven wordt. Het mag niet op een ‘grote hoop’ gestort worden. We willen namelijk graag dat het geld dat jullie verzamelen ook echt goed besteed wordt.
    2. Het moet minimaal het ANBI of CBF keurmerk hebben en moet bovendien een goedgekeurde jaarrekening over de laatste drie jaar kunnen overleggen.


    Aandragen goede doelen

    Het aandragen van een goed doel kan tot en met 5 april via deze link.
    Wij kijken uit naar uw inzending en zijn erg benieuwd wat de goede doelen voor de komende Kerstactie gaan zijn!
    De twee gekozen doelen zullen eind juni bekend gemaakt worden.

    Elk jaar verloot Durendael een welkomstpakket onder alle nieuwe aanmelders. Op donderdag 28 maart nam Stef van Abeelen uit Haaren zijn prijs in ontvangst. Met dit brugklassurvivalpakket gaat het volgend jaar zeker lukken in 1-havo. Wij wensen Stef en alle andere nieuwe leerlingen alvast heel veel succes in de brugklas!

    Modulair onderwijs

    Het project ‘Duurzaam ondernemen’ bestaat uit twee modules van vijf weken. Elke vrijdag krijgen de leerlingen twee uur les in duurzaam ondernemerschap. De eerste module gaat over duurzaamheid in het algemeen. Wat is duurzaamheid eigenlijk en wat betekent het voor jou? Leerlingen gaan op een aantal levensgebieden beschrijven hoe hun leven er in 2050 uitziet en maken hierbij zelf illustraties. In de tweede module ontdekken zij of de kledingbranche duurzaam is. De leerlingen nemen een kijkje in  de wereld van de spijkerbroek. Ze krijgen onder andere de opdracht om een oude spijkerbroek een duurzaam, tweede leven te geven.

    Inspirerende gastsprekers

    Burgemeester Hans Janssen liet de klimaatagenda van de gemeente Oisterwijk zien. Hij daagde alle leerlingen uit om vijf dingen in hun leven te bedenken die je duurzamer kunt doen. De bedenkers van de beste ideeën krijgen een persoonlijke uitnodiging op het gemeentehuis. Als voorbeeld van een duurzaam product bracht de burgemeester een lederen sigarettendoosje mee dat zijn oma tachtig jaar geleden op een reis naar Rome had gekocht. Erno Mijland,’ (auteur van ‘Leef met lef – hoe creatief denken je wereld kan verrijken’) deed een aantal oefeningen met de leerlingen op het gebied van creatief denken en Anke Jongen gaf een interactieve presentatie over ondernemen en duurzaamheid met de natuur als inspiratiebron.

    Creativiteit stimuleren

    Volgens Anja Huurdeman, een van de kartrekkers van de leerlijn ‘ondernemen’ op havo, kan ondernemen tegenwoordig alleen nog maar in een duurzame setting. ‘Als je iets gaat produceren, moet je eigenlijk van tevoren al nadenken over hoe je met de afvalstromen omgaat. Het mooist zou het natuurlijk zijn als je geen afval hebt. Dat willen we onze leerlingen meegeven. En daarmee doen we meteen een beroep op hun creativiteit. Hoe zorg je ervoor dat je zo efficiënt mogelijk kunt produceren met zo min mogelijk schade? De natuur kan daarbij een belangrijke inspiratiebron zijn, daarin vind je de beste ingenieurs van de wereld!’

    De modules ‘duurzaam ondernemerschap’ borduren voort op de modules marketing, communicatie en marktonderzoek die de leerlingen hebben gevolgd in 1 havo. De lessen worden verzorgd door Chava Wilson, Sandra Rijnen en Anja Huurdeman. 

    Britt en Jade (vmbo-basis)

    Britt: ‘Ik heb voor Durendael gekozen, omdat ik van anderen hoorde dat je hier veel meer praktijk krijgt dan op andere scholen. In groep 7 en 8 heb ik de open dag bezocht, daar kreeg ik de indruk van een hele gezellige school.’ Jade: ‘Durendael is voor mij dichtbij en bijna de hele klas ging hier naar toe. Ik kende dus al veel mensen op mijn nieuwe school.’

    Lees hier het hele interview

    Heeft u ook wel eens een zuchtende zoon of dochter aan tafel die ‘nog zoveel moet doen’, of een kind dat niet kan slapen van de spanning voor een toets? Onze kinderen groeien op in maatschappij waarin ze van alles moeten.

    Thema-avond Prestatiedruk bij jongeren

    Op woensdag 3 april organiseert de ouderraad van Durendael een thema-avond over het prestatiedruk bij jongeren met medewerking van Helder Theater. Samen met gastspreker dr. Wilma Paulij, bioloog, wetenschapper en docent, kijken we naar de oorzaken, gevolgen en oplossingen voor prestatiedruk bij jongeren. De acteurs van Helder Theater spiegelen voor u een aantal herkenbare situaties. Kortom een leuke en infomatieve avond over de opvoeding van pubers in een prestatiegerichte maatschappij.

    Bram en Gioya (vmbo-kader)

    Bram: ‘Ik heb een oudere zus op Durendael, dus ik wist al heel veel van de school voor ik hier kwam. Omdat ik in Oisterwijk woon, kende ik ook al veel leerlingen die hier op school zitten.
    Gioya: ‘Voor mij is dat anders, want ik woon in Tilburg. Ik fiets er ongeveer een half uurtje op. Durendael was niet mijn eerste keuze, maar toen ik op advies van mijn moeder de open dag en een meeloopdag heb bezocht, was ik om.’

    Lees hier het hele interview

    Programma

    19.15-19.30: Inloop met koffie en thee in de aula
    19.30-21.30: Prestatiedruk bij jongeren
    21.30-22.00: Gelegenheid tot napraten

    Luuk en DJ (havo)

    Luuk: Ik heb op heel veel scholen gekeken, maar Durendael sprong er voor mij echt uit. Het gebouw is heel leuk ingericht met veel kleur, je voelt je er echt welkom.
    DJ: Ik heb hier al een zus op school. Zij heeft mij heel enthousiast gemaakt voor Durendael. Het is een goede en fijne school en docenten behandelen iedereen gelijk. Dat vind ik heel belangrijk.

    Lees hier het hele interview

    Aanmelden

    U kunt zich tot en met dinsdag 26 maart aanmelden via dit formulier
    Wees op tijd , want vol = vol!   

    Rick, Thijs en Thomas (vwo)

    Rick: Ik vond het heel fijn dat je op de middelbare school steeds even kunt lopen tussen de lessen, omdat je voor elke les naar een ander lokaal moet. Thijs: ‘Ik moest wel even wennen aan al die grote jongens die hier rondlopen. Je moet je gelijk volwassener gedragen. Op de basisschool was ik de oudste en nu opeens de jongste.

    Lees hier het hele interview

    Faye en Renée (tto)

    Faye: ‘Ik vind het fijn om op een grote school te zitten. Er is hier een flinke aula en een ruim schoolplein. Dan heb je tenminste de ruimte en loop je niet zo in het oog.
    Renee: ‘Er zitten hier veel leerlingen op school, maar je raakt het snel gewend. De drukte maakt mij niet uit. Wij lopen vaak via de zijtrappen, daar is het minder druk dan in het trappenhuis van de centrale hal.’

    Lees hier het hele interview

    Vanaf de herfstvakantie zijn de tweedejaars leerlingen van vmbo g/t bezig geweest met de oriëntatie op hun verdere schoolloopbaan en de toekomst. Tijdens de lessen economie volgden zij het project ‘ondernemerschap iets voor jou?’. Dit project dient als voorbereiding op het keuzevak 'ondernemerschap' in klas drie.

    Het driedaagse muzikale Open Podium van Durendael werd vrijdag 21 februari afgesloten met een tour door Oisterwijk. Met een bus vol geluidsapparatuur trokken docenten en leerlingen van de BLACK langs basisscholen en verzorgingscentra. 'Voor deze doelgroepen is het soms lastig om 's avonds naar het theater te komen,' verklaart Jelmer van der Steen, docent en lid van de Buiten Les Activiteiten Commissie. Daarom komen wij naar hen.'

    Bedrijfspresentaties maken

    De leerlingen kregen als opdracht zelf een bedrijf in de omgeving te zoeken. Door een interview met de eigenaar onderzochten ze het bedrijf op verschillende punten. Ook moesten ze zelf een concurrent bedenken en hiervoor een etalage ontwerpen in 3d-vorm. Hierin moesten de naam, het logo en de inrichting van het bedrijf zichtbaar zijn. Alle resultaten zijn door de leerlingen verwerkt in een bedrijfspresentatie. De vier beste groepen mochten door naar de finale.


    Collega Rafke Hamers begeleidde de leerlingen bij hun optredens: 'Onze kanjers maakten er een waar feestje van in Udenhout op de basisschool waar jong en (iets) oud(er) samen een uur muziek hebben gemaakt. Het bezoek aan het AZC was voor leerlingen een bijzondere belevenis. Een aantal leerlingen van het AZC heeft ons zelfs getrakteerd op een gezamenlijke djembe sessie. Misschien durven ze volgend jaar wel met ons in Tiliander te staan.......? 

    Finalisten

    Op woensdagavond 6 februari presenteerden de finalisten het resultaat aan hun ouders en docenten. Een beetje zenuwachtig waren ze wel maar ze hadden de presentaties perfect voorbereid. De leerlingen lieten tijdens deze avond de ouders een kijkje nemen in de bakkerij van Robèrt van Beckhoven, de gezonde drankjes van PUUR-S proeven, de diverse modetrends van POSSH bewonderen en een kijkje nemen in de activiteiten van restaurant Lieve Lente in Oisterwijk.

    Tot slot hebben de leerlingen gespeeld in de verzorgingscentra van Oisterwijk. Het Poirtershuis hield er een mooie deal aan over: Een groepje leerlingen heeft aangeboden af en toe een muzikale middag op locatie te willen verzorgen. Geweldig!'

    Winnaars

    Het was een spannende strijd en de ouders waren onder de indruk van de presentaties. Uiteindelijk kwam de presentatie over het bedrijf PUUR-S gemaakt door Coco van de Wiel, Eef Mahabier, Guusje Jansen en Guusje Moes uit klas b2H als winnaar uit de bus. Deze leerlingen mogen een dagje mee met de eindexamenkandidaten naar de Efteling.

    Woensdag 20 februari:  Durendael goes acoustic
    Donderdag 21 februari: Open Podium in Tiliander
    Vrijdag 22 februari:        Durendael on Tour

    Elk jaar vragen wij u onze Kerstactie te steunen door middel van een donatie voor het goede doel. En elk jaar geeft u massaal gehoor aan deze oproep. Gelukkig komt het geld goed terecht. Dat is immers de belangrijkste voorwaarde waaraan onze goede doelen moeten voldoen. We vinden het dan ook heel fijn om iets terug te horen van de ontvangers. Graag delen wij deze persoonlijke bedankjes met u.

    De benoeming van Leon Spaan is tot stand gekomen in overleg met de directie van 2College, de medezeggenschapsraad en de raad van advies van de school.

    Dhr. Spaan startte zijn onderwijsloopbaan in 1988 als docent scheikunde en biologie, onder andere op de Stefanus Mavo en het Cobbenhagencollege in Tilburg. In april 2000 werd hij lid van de centrale directie van het Mill Hill College in Goirle. Vanaf januari 2006 is hij rector van het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel. Sinds november 2009 is Leon Spaan algemeen directeur en rector van OMO Scholengroep Boxtel, waar naast het Jacob-Roelandslyceum, ook het Baanderherencollege vmbo en Baanderherencollege pro onder vallen.

    De nieuwe rector studeerde scheikunde en biologie aan het Mollerinstituut en MO-B scheikunde aan de Fontys Hogescholen. Aan de Rijksuniversiteit Utrecht, faculteit chemie, studeerde hij in 1995 af in de richting chemiedidactiek met als bijvak beleid en management. Naast zijn werk heeft hij meerdere opleidingen en cursussen gevolgd, onder meer op het gebied van management, psychologie, financiën, ICT en onderwijs, kwaliteits- en arbobeleid.

    Momenteel is hij ook vicevoorzitter van het bestuur van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs De Meijerij in ‘s-Hertogenbosch en lid van de raad van toezicht van Stichting Signum, een bestuur voor primair onderwijs.

    Leon Spaan is 54 jaar, geboren in Udenhout. Hij is gehuwd, heeft twee kinderen en woont in Biezenmortel.

    'Beste leden van de Black,
    Eindelijk een berichtje onzerzijds van het resultaat van de bijdrage van de kerstactie 2017.
    In de maand oktober/november hebben een tweetal bestuursleden ons project Amasiko Greenschool bezocht.
    In de bijlage een aantal foto's van het nieuwe toiletgebouw en de activiteiten rondom het schilderwerk van het schoolgebouw,gesponsord met het geld van Durendeal.
    Namens directie, leerkrachten, leerlingen en ouders van Amasiko Greenschool hartelijk dank voor deze geweldige bijdrage.
    Hartelijke groet,
    Ingrid Damen namens Stichting Let the Children Play'

    Durendael goes acoustic: Leerlingen Durendael treden op in ‘t Gelagh 

    Nieuw dit jaar is Durendael goes acoustic!. In een kleine intieme setting kunt u onder het genot van een drankje genieten van live muziek door onze talenten. Op woensdag 20 februari spelen en zingen de leerlingen van  Durendael voor u in Proeflokaal ’t Gelagh op het Lindeplein in Oisterwijk. De avond is vrij toegankelijk en begint om 19.30 uur.

    'Nogmaals veel dank aan alle leerlingen, docenten, en iedereen die bij de kerstactie van 2College Durendael betrokken is geweest voor de geweldige energie en het enthousiasme waarmee ze 12.500 euro voor ons hebben ingezameld.
    Met deze bijdrage bieden we onze leerlingen in Guatemala toegang tot onderwijs, en daarmee de kans op een beter leven! Want onderwijs is een geschenk dat levenslang meegaat.
    Zoals aangekondigd, bijgaand nog een persoonlijk bedankje van onze leerlingen in Guatemala.
    Hartelijke groet,
    Tommie Dijstelbloem namens Stichting Niños de Guatemala'

    'Het resultaat dat deze kersactie heeft opgeleverd, hadden wij van Wens Ambulance Brabant niet durven dromen. Met deze enorme opbrengst hebben wij een heleboel wensritten kunnen organiseren en nieuw materieel aangeschaft. Namens alle aanvragers SUPER bedankt organsiatie, alle leerlingen, leerkrachten en meewerkende ouders voor jullie inzet! Chapeau!!!
    Dion, Barry en Willem namens Wens Ambulance Brabant'

    Open Podium Tiliander

    Op donderdag 21 februari bent u van harte welkom bij het Open Podium van Durendael in Tiliander. De show begint om 19.30 uur. Het open podium is een initatief van BLACK, de Buiten Les Activiteiten Commissie van Durendael.

    Programma

    De leerlingen en docenten van Durendael stralen voor u op de bühne in een gevarieerd programma met zang en piano, gitaar, trompet, basgitaar solo, zang en cello en niet te vergeten de docentenact. Natuurlijk kunt u ook dit jaar weer genieten van een spectaculair optreden van de docentenband.

    Kaarten

    Kaarten kosten €3,50 en zijn in de week van 11 tot 15 februari verkrijgbaar op school.

    Durendael on Tour

    Op vrijdag 22 februari trekken de leerlingen van 2College Durendael in Oisterwijk het dorp in om voorstellingen op locatie te verzorgen bij verzorgingstehuizen en basisscholen in de omgeving. Nieuw dit jaar is het optreden bij het AZC in Oisterwijk. De Acts zijn vooral zang met begeleiding van piano, gitaar en ukulele.

    ​​​​​​​Programma

    09.00 uur Coppele
    11.00 uur Wichelroede
    13.00 uur AZC en De Bunders
    14:30 uur Catherinenberg
    15:00 uur Poirtershuis

    Maatschappelijke verantwoordelijkheid

    Het Open Podium is een initiatief van de Buiten Les Activiteiten Commissie (BLACK) van 2College Durendael. Het biedt leerlingen de kans hun talenten te ontplooien op het gebied van toneel, dans, zang  en muziek. Docent  en medewerker van de BLACK, Jelmer van der Steen, vindt dat de school ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft. ‘Als je als school pretendeert midden in de maatschappij te staan, moet je dat ook laten zien. Daarom hebben we ervoor gekozen om zelf naar speciale doelgroepen toe te gaan.

    Levenservaring opdoen

    En het mes snijdt daarbij aan twee kanten. Leerlingen op de basisschool, jongeren op het AZC en ouderen in verzorgingstehuizen krijgen zo ook de kans om het Open Podium mee te maken. En onze leerlingen doen naast hun ervaring op het podium ook een stuk levenservaring op.’

    Dit jaar kozen 68 leerlingen uit vmbo-3 g/t voor het vak ondernemerschap. Sinds het begin van dit schooljaar runnen zij hun eigen bedrijf. Dit jaar zijn er 14 Junior Companies actief. Wij spraken met de leerlingen over hun ervaringen.

    Interview met Jolie J.C.

    Liza (algemeen directeur): ‘Wij zijn een sieradenbedrijf. Uit ons marktonderzoek bleek dat dames interesse hebben in armbandjes. Toen zijn we gaan zoeken op het internet en kwamen we uit bij armbandjes met goudkleurige bedeltjes.’

    Elle (creatief directeur) : ‘Hoewel we officieel allemaal een eigen functie hebben binnen ons bedrijf, doen we eigenlijk alles samen. We staan vooral bekend om onze huisstijl die we zelf hebben ontworpen. De naam ‘Jolie’ is Frans voor mooi.’ 

    Jamie (inkoop- en voorraadbeheer): ‘We maken de armbandjes ook zelf. Doordat ze verstelbaar zijn, passen ze iedereen en kunnen we een grote doelgroep aanboren. En de kleur goud is momenteel helemaal in.’ 

    Liza: ‘Met financiële steun van familie konden wij meteen spullen inkopen, zodat we ons product al konden presenteren tijdens de investeerdersavond. We hebben toen niet alleen alle aandelen verkocht maar ook veel bestellingen voor ons product genoteerd.’ 

    Stephanie (financieel directeur): ‘Met dit startkapitaal kunnen we onze schuld aflossen en verder investeren. We willen meer variëteit in ons product aanbrengen. Naast de bestaande armbandjes met touwsluiting gaan we ook schakelarmbandjes produceren.’

    Jamie: ‘Om een onderneming te runnen, moet je goede ideeën hebben en achter je product staan. Dor het schrijven van een ondernemingsplan kom je erachter wat er allemaal komt kijken bij het opstarten van een onderneming. Ook leren we hoe je voor een groep moet spreken. Dat gaat nu best goed.’

    Interview met Bella Borsa J.C.

    Lotte (algemeen directeur): ‘Tijdens de investeerdersavond bij de Rabobank heb ik een pitch gegeven. Dat was best spannend, want je moet voor een heleboel mensen in een minuut tijd je bedrijf en product promoten. Uiteindelijk hebben we 35 aandelen verkocht.’

    Micky (creatief directeur): ‘Ons product is een milieuvriendelijke katoenen tas die je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken. ‘Uit ons marktonderzoek  bleek dat leerlingen de tas handig vinden als gymtas, maar je kunt hem ook makkelijk meenemen naar de supermarkt, omdat hij stevig en opvouwbaar is.’

    Rémon (inkoop- en voorraadbeheer): ‘Met het geld van de aandeelhouders kan ik de producten gaan inkopen. Tijdens de les hebben we met ons groepje een ondernemingsplan gemaakt en een test gedaan om te kijken welke functie het best bij je past. Daarna moesten we solliciteren bij onze docenten. Daar leer je veel van.’ 

    Liz (sales- en marketing specialist): ‘Om de tassen te verkopen ben ik actief op social media. Dat is leuk om te doen. Ik plaats onder andere foto’s van ons product en promoot onze slogan: ‘Altijd en overal Bella Borsa’. Verder willen we nog een filmpje maken.’

    Nova (financieel directeur): ‘Onze tas kost €8,50. Daarvan gaat tien procent naar het goede doel. Wij hebben bewust gekozen voor Milieudefensie, omdat die organisatie een duidelijke link heeft met ons product. Dat is ook belangrijk om aan je doelgroep te laten zien.’

    Lotte: ‘Als ondernemer moet je actief zijn, initiatief nemen, durven presenteren en zelfstandig kunnen werken.’ ‘Maar ook teamwork is belangrijk’, vult Liz aan. ‘Je moet goed kunnen samenwerken en sociaal zijn. Uiteindelijk ben je samen  verantwoordelijk voor de bedrijfsresultaten.’

    Interview met Power2Go J.C.

    Meike: ‘Als sales- en marketingspecialist houd ik me binnen ons bedrijf bezig met de promotie op social media. Ook regel ik folders en posters en heb ik me bemoeid met de aankleding van onze stand op de investeerdersavond bij de Rabobank.’

    Manon: ‘Power2Go richt zich op de verkoop van design powerbanks met een handige standaard voor je telefoon. Zo kun je altijd en overal je mobiel opladen terwijl je er gewoon filmpjes op kunt kijken.’ 

    Meike: ‘Ik heb voor het vak ondernemerschap gekozen omdat ik er goede verhalen over hoorde van een vriendin van mij. Je werkt veel samen met je groepje en leert er veel van.’

    Manon: ‘Dat geldt ook voor mij. Door al die verhalen via-via werd ik nieuwsgierig naar het runnen van een eigen bedrijf. Nu leren we stap voor stap hoe je dat doet, en het is heel leuk.’

    Meike: ‘Presenteren vond ik altijd lastig, maar nu gaat het eigenlijk vanzelf. Tijdens de investeerdersavond bij de Rabobank heb ik voor honderd man een pitch gegeven. Tijdens de lessen werken we ook aan onze houding. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je stevig staat en duidelijk spreekt.’

    Manon: ‘Tijdens de investeerdersavond hebben wij in recordtempo alle aandelen gekocht; in totaal 112 stuks! Daar hadden we goed over nagedacht. We hebben een digitaal inschrijfformulier op onze website geplaatst. Zo konden de aandeelhouders zich makkelijk inschrijven.’

    Meike: ’Het was slim om laptops mee te nemen naar onze stand. Daardoor hadden we echt een zakelijke uitstraling en meteen onze administratie op orde.’

    De Kerstactie van 2College Durendael heeft in totaal ruim €25.000,- opgeleverd. Twee dagen lang waren docenten en leerlingen dag en nacht in touw om geld op te halen voor het goede doel.

    ‘De Leerlingenraad kent twee hoofddoelen,’ vertelt Britt Blommaert, voorzitter van de Leerlingenraad op Durendael. ‘Ten eerste het verbeteren van de school en ten tweede het luisteren naar de stem van de leerling. Wij willen voor alle leerlingen een spreekbuis zijn, waar ze terecht kunnen met opmerkingen ten aanzien van de school. Dat kan variëren van klachten over het toetsenrooster tot voorstellen voor aanpassingen van de aula of het schoolplein. Alle feedback is welkom, zo lang je maar serieus bent en open staat voor discussie.'

    Wat was het mooi en wat was het spannend: de Drone Battle op 2College Durendael. Op vrijdag 18 januari streden drie scholen om de snelste tijd. Ook was er een prijs voor het origineelste obstakel. Uiteindelijk ging basisschool Rennevoirt met de wisselbeker naar huis. De originaliteitsprijs was voor de ‘unicorn’ van basisschool De Wichelroede.

    Beste bezoeker,

    Hierbij vragen wij u vriendelijk om op zaterdag 2 februari rekening te houden met het beperkte aantal parkeerplaatsen rondom onze school. Wij verzoeken u, indien mogelijk, te voet of op de fiets naar Durendael te komen.

    Reist u met de trein naar Oisterwijk, dan is het ca. 10 minuten lopen vanaf het station. Indien u met de bus komt, kunt u uitstappen bij de halte aan de Groenstaat.

    De nieuwe telefoonnummers

    Op 22 januari is de omzetting van de telefonie van 2College afgerond. Op de website bij contact treft u de juiste nummers aan.     

    2College Durendael:
    T 088 023 26 00

    T Den Donk  088 023 26 00

    Het nieuwe telefoonsysteem werkt op dit moment niet naar behoren, waardoor Durendael niet of zeer slecht bereikbaar is.

    We zijn op dit moment aan het onderzoeken hoe en waarom de storing is ontstaan en doen ons uiterste best om zo snel mogelijk weer bereikbaar te zijn.

    Onze excuses voor het ongemak.

    De goede doelen

    Stichting ‘WensAmbulance Brabant‘ en stichting ‘Los niños de Guatemala’ ontvingen beiden een cheque ter waarde van ca €12.500,- uit handen van directeur Ben Leenen. Het geld zal worden besteed aan wensritten voor (terminaal) zieke patiënten en onderwijsvoorzieningen in Guatemala.

    Jouw stem telt mee! 

    Een van de actuele agendapunten is de inrichting van de website. ‘Ook daarin moeten leerlingen een stem hebben, vinden wij. Nu de nieuwe site van Durendael een feit is, willen we graag inventariseren wat er nog verbeterd kan worden.’ Rick van de Sande, secretaris van de Leerlingenraad licht toe: ‘In het begin miste ik bijvoorbeeld nog een aantal dingen, zoals het rooster voor de inhaaltoetsen en het aanvraagformulier voor de herkansingen. Ook de agenda functioneerde nog niet naar behoren. Die zaken zijn in de tussentijd opgelost, maar er zijn vast nog meer dingen die anders of beter kunnen. We zijn dus heel benieuwd wat de leerlingen van Durendael van de nieuwe website vinden.’

    Techniek en creativiteit

    Vijf dagen lang waren de leerlingen van groep 7 van De Coppele, Rennevoirt en de Wichelroede in de weer in het technieklokaal op 2College Durendael. In samenwerking met Platform Promotie Techniek Midden-Brabant en Ontdekstation013 organiseerde de school een dronewedstrijd om kinderen op creatieve wijze bezig te laten zijn met techniek.

    De oude telefoonnummers

    Deze zijn tijdelijk nog wel bereikbaar. De beller krijgt dan voorlopig een bandje te horen met informatie over het nieuwe nummer en wordt dan doorgeschakeld naar het nieuwe nummer.

    Vanaf het nieuwe schooljaar vervalt die doorschakeling en krijgt de beller alleen een bandje te horen met het nieuwe nummer.

    Vanaf 1 januari 2020 vervallen de oude nummers helemaal.

    Wij bedanken alle leerlingen, docenten en leden van BLACK voor hun enorme inzet. Ook bedanken wij ouders, familie en vrienden van onze leerlingen en inwoners en ondernemers van Oisterwijk en omgeving voor hun gulle gift.

    Stuur ons jouw opmerkingen

    Britt: ‘Daarom roepen we bij deze iedereen op om eens rond te surfen op de nieuwe website van Durendael en ons je bevindingen door te geven: Wat valt je op? Zijn de belangrijkste zaken snel te vinden? Wat mis je nog?  Zijn er dingen die naar jouw gevoel niet op een logische plek staan? Heb je suggesties voor verbeteringen? Wat vind je van de nieuwsberichten ? Waarover wil je nog meer geïnformeerd worden? Laat het ons weten en stuur je opmerkingen per mail naar: LLRD@verwijder-dit.2college.nl. Wij verzamelen alle feedback en houden je via de website op de hoogte van de aanpassingen. Namens de Leerlingenraad hartelijk dank voor je medewerking!’

    Zelf obstakels ontwerpen en bouwen

    Onder deskundige begeleiding van Future Mindz en de docenten van Durendael bouwden de kinderen zelfontworpen obstakels. Zo was er onder andere een Eiffeltoren van ijzerdraad te bewonderen en tunnels in allerlei vormen en kleuren. Maar ook een heus liefdeskoppel mocht niet ontbreken.

    Wij wensen iedereen fijne feestdagen en een fantastisch 2019! 

    Interesse in de Leerlingenraad?

    Hebben wij jou geïnspireerd en ben je nieuwsgierig naar wat de Leerlingenraad allemaal nog meer doet? Neem dan contact met ons op. Dat kan via LLRD@verwijder-dit.2college.nl. Wie weet zit jij de volgende vergadering bij ons aan tafel! 

    Open Dag

    De obstakels zijn ook te bewonderen tijdens de Open Dag op Durendael op zaterdag 2 februari van 11.00 tot 14.00 uur. Adres: Van Kemenadelaan 5, Oisterwijk. U bent van harte welkom..

    Informatierondes

    Durendael is een brede school. Tijdens de open dag verzorgt elke afdeling eigen informatierondes. Ook zijn er in de lokalen allerlei presentaties te zien en kun je deelnemen aan miniworkshops. Met behulp van de handige plattegrond die je ontvangt bij binnenkomst, volg je je route door de school. 
    Er zijn aparte routes voor:
    •    Vmbo basis/kader (geel)
    •    Vmbo gemengd/theoretisch  (rood)
    •    Havo + havo-tto (blauw)
    •    Vwo + vwo-tto (groen)

    Onderwijskundige vernieuwingen bij vmbo-basis: de Durendaelaanpak

    Om beter aan te sluiten bij de onderwijsbehoeften van vmbo-basisleerlingen, hebben we een aantal wijzigingen doorgevoerd. De leerlingen zitten tijdens de theorielessen in een eigen lokaal, waar de benodigde materialen aanwezig zijn en werken volgens een gestructureerde, vaste aanpak. Het planbord is een van de middelen die we gebruiken om het lesprogramma en de gestelde doelen te visualiseren en samenhang tussen vakken te laten zien. Daarnaast werken we aan een positief sociaal-emotioneel klimaat in de groep, onder andere door op een laagdrempelige manier stil te staan bij het welbevinden van elke leerling.

    Ontwikkelingen op het DurendaelLyceum

    Sinds dit schooljaar vormen de havo- en vwo-afdeling, inclusief het tweetalig onderwijs samen het DurendaelLyceum. Daarbij vinden we het belangrijk zowel de havo- als de vwo-leerling op maat te bedienen. Op de havo ligt de nadruk daarom op een activerende didactiek en het stimuleren van ondernemend gedrag. Voor het vwo focussen we ons vooral op het ontwikkelen van academische vaardigheden en het aannemen van een onderzoekende houding.

    Tweetalig onderwijs

    Ons tweetalig onderwijs, dat zowel te volgen is op havo- als op vwo-niveau, richt zich op het wereldburgerschap en een excellente beheersing van de Engelse taal. Leerlingen uit klas 1,2, en 3 werken samen aan opdrachten binnen Houses. In het derde leerjaar leggen  zij het Anglia-examen af dat gelijkwaardig is aan het Cambridge-examen. In de bovenbouw volgen leerlingen het IB-programma.

    Ondernemerschap

    Centraal in alle opleidingen op Durendael staat het ondernemend leren. Daarbij verwerven leerlingen vaardigheden die aansluiten bij wat de arbeidsmarkt vraagt. Binnen vmbo g/t kunnen leerlingen kiezen voor het vak ondernemerschap. Op de havo is er speciale aandacht voor ondernemende vaardigheden. 

    Nieuwsgierig?

    Op deze website vind je de belangrijkste informatie over onze school. Tijdens de open dag kun  je komen sfeer proeven. Ook is de mogelijkheid om deel te nemen aan de snuffellessen. Je kunt je hiervoor opgeven via de website. 
    Graag tot ziens op zaterdag 2 februari op 2College Durendael. 
    Adres: Van Kemenadelaan 5, Oisterwijk.

    Basisschoolleerlingen bouwen technische obstakels voor dronerace

    De groep-7 leerlingen van basisscholen De Coppele, de Wichelroede en Rennevoirt  kunnen zich deze week helemaal uitleven op Durendael. Onder begeleiding van Future Mindz en Ontdekstation 013 mogen zij hun eigen bouwwerken maken die op vrijdag 18 januari in de aula van de school zullen worden opgesteld voor een zogenaamde Drone Battle. De leerlingen moeten dan zo precies mogelijk met een drone tussen de obstakels door vliegen. De winnaar gaat naar huis met een wisselbeker. Het project wordt gesponsord door Platform Promotie Techniek Midden Brabant.

    Geert van den Hurck volgde de jongens en meisjes van groep 7 tijdens het bouwproces. 
    Bekijk hier het filmpje.

    Kom ook kijken!

    De Drone Battle vindt plaats op vrijdag 18 januari om 13.30 uur in de aula van 2College Durendael, van Kemenadelaan 5 in Oisterwijk. U bent van harte welkom om te komen kijken. We stellen het op prijs als u ons vooraf op de hoogte stelt van uw komst. Dat kan door een mail te sturen naar  durendael@2college.nl onder vermelding van ‘aanmelden drone battle’.

    Designthinking

    ‘Drones zijn natuurlijk helemaal van deze tijd,’ vertelt Mirjam Batenburg, docent techniek op 2College Durendael. ‘Maar dat is niet het belangrijkste. Het gaat om designthinking: onderzoekend, ontdekkend en probleemoplossend denken en werken. Durendael beschikt over een flinke  techniekruimte waar deze jonge leerlingen hun eigen ontwerpen kunnen bouwen. Dat doen ze onder deskundige begeleiding van Future Mindz, een organisatie die zich ten doel stelt de innovatiekracht van jonge mensen te stimuleren.’

    Techniek stimuleren

    Will Loermans, initiatiefnemer vanuit Ontdekstation 013: ‘Het idee achter de Drone Battle is het stimuleren van design thinking, de interesse voor techniek en de verbinding tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Bedrijven zitten te springen om technisch geschoolde mensen, maar kunnen die vaak niet vinden. Wij springen in dat gat door kinderen en jongeren op een uitdagende manier in contact te brengen met techniek. Het is leuk dat dit op Durendael kan, want zo komt techniek ook in Oisterwijk op de kaart te staan.’

    Doorlopende leerlijn techniek

    ‘De Drone Battle is nog maar het begin,’ vult Mirjam aan. ‘We gaan dit project ook uitrollen in onze tweedejaars kaderklassen op het vmbo.’ Daarnaast is Durendael betrokken bij het Deltaplan Techniek dat zich onder andere richt op een doorlopende leerlijn voor techniek. ‘Als regioschool hebben we de taak alle leerlingen in ons voedingsgebied zo goed mogelijk te bedienen, en tevens de ambitie om techniek beter weg te zetten binnen ons onderwijs,’ zegt Claus van Teeffelen, teamleider vmbo basis/kader bovenbouw. ‘Dat doen we bijvoorbeeld via de keuzedelen in het beroepsgericht programma, zoals ‘robotica’ bij vmbo g/t. Maar ook via afspraken over stages, gastlessen en excursies bij bedrijven in de regio.’

    Drie ochtenden per week organiseert Durendael het juniorlab voor slimme groep 8-leerlingen uit Oisterwijk en omgeving. Tijdens het juniorlab ontdekken de leerlingen door zelf te experimenteren de basisprincipes van scheikunde. natuurkunde en biologie.

    Woensdagavond 21 november sloten de leerlingen uit vwo-6 het WON-programma op Durendael af met de verdediging van hun profielwerkstuk. Daarna ontvingen zij uit handen van Katrien Willemen (coördinator Academische Vaardigheden) en Ben Leenen (directeur Durendael) hun WON-certificaat.

    ‘Be the argument’ is de hoofdgedachte bij het debatteam van Durendael. Laat zien dat je écht overtuigd bent van wat je zegt. Met deze gedachte reisden Andjela, Marit, Yenthe en Julia vrijdag 16 november af naar het NK scholierendebat in Gorinchem. Daar lieten zij zien heel wat in hun mars te hebben. Suus van den Oetelaar ging met ze mee en doet voor ons verslag.

    Als het aan de leerlingen op Durendael ligt, blijft de VVD aan de macht. Deze partij won met een ruime meerderheid  van stemmen de leerlingenverkiezingen tijdens de Politieke Dag op vrijdag 7 december 2018.

    Op vrijdag 7 december, vertrokken de leerlingen van vmbo4 met maatschappijkunde naar Den Haag om daar de politiek in praktijk te zien. Onder de bezielende leiding van studenten van Pro Demos ('Het Huis voor democratie en rechtsstaat') werden de leerlingen op interactieve wijze rondgeleid op het Binnenhof.

    Zelf ontdekken en veilig werken

    ‘Je leert best veel’ vindt Olivier van basisschool de Molenhoek. ‘Bijvoorbeeld dat buskruit alleen maar ontploft als het zich in een gesloten ruimte bevindt. Als er zuurstof bij kan, verbrandt het alleen maar.’ Finn en Paul van basisschool de Coppele beamen dit: ‘Je kunt bijvoorbeeld zelf vuurwerk maken door bepaalde stoffen te mengen. Maar het gaat erom dat je de juiste verhouding weet. En het is ook heel belangrijk dat je veilig leert werken.’

     

    'Dit is de kroon op het werk van zes jaar WON-activiteiten,' vertelt Katrien. Het academische programma van WetenschapsOriëntatie Nederland leert leerlingen een onderzoekende en kritische houding te ontwikkelen en vormt de ruggegraat van Academische Vaardigheden op Durendael. Zo komen onze leerlingen straks goed beslagen ten ijs op de universiteit.'

    Een spannende ronde

    De spits werd afgebeten door het Montessori Lyceum Rotterdam als voorstanders van de eerste stelling die ging over de verantwoordelijkheid van Nederland om gelijke rechten voor LHBTI’s in andere landen te bevorderen. Dit was een erg serieus debat: feiten werden volop gebruikt, wat beide partijen erg sterk maakte. Uiteindelijk had het Montessori Lyceum Rotterdam gewonnen op het punt argumentatie, na veel overleg door de jury, want de helft ervan was het niet eens met deze beslissing. De tegenpartij maakte meer gebruik van voorbeelden bij hun argumenten, wat het complete plaatje gaf. Ons team had gewonnen op het punt presentatie: de meiden wisten de jury te overtuigen met hun non-verbale taal en hebben daarom ook deze ronde gewonnen!

    Leerlingen van bovenbouw havo en vwo interviewden leden van de Tweede Kamer, voerden campagne en gingen in debat met gemeenteraadsleden. Ook dienden zij zelf een motie in bij de gemeente Oisterwijk ten aanzien van sociaal ondernemerschap.

    Rondkijken in de Tweede Kamer

    Natuurlijk stond er ook een bezoek aan het hart van het politieke centrum van Nederland:op het programma. Hup, door de beveiligingsscan en toen waren we in de Tweede Kamer. Het was dan ook "best spannend", maar "heel gaaf" om in het gebouw rond te lopen. Leerlingen waren onder de indruk van de plenaire zaal: "Wel erg klein" en de symboliek van het gebouw: "Wie komt daar nou op?".

    'Je krijgt hier dingen die je nog niet weet'

    Sebastiaan (de Molenhoek) vindt het leuk dat je bij het juniorlab allerlei dingen over moleculen en atomen leert. Dat krijgen we op de basisschool niet. Soms vraagt de meester of juf het zelfs aan ons!’ Ook Finn van basisschool Darwin is enthousiast: ‘Ik wil later waarschijnlijk wel iets met techniek gaan doen en zelf iets gaan uitvinden. Het is leuk dat we op Durendael al mogen experimenteren.’

     

    Spelen met woorden

    Bij het tweede debat stonden onze meiden tegenover vier keurige heren van GSG Guido. Bij dit debat hoorde de stelling over het invoeren van een stemplicht voor iedereen tot vijfentwintig jaar, met Durendael als voorstanders. Het spelen met woorden was in dit debat heel leuk: de tegenpartij gebruikte als voorbeeld dat wanneer iemand gedwongen wordt spruitjes te eten, diegene een afkeer krijgt van spruitjes. De spruitjes betekenden dan de politiek. Julia wist aan dit voorbeeld een draai te geven met haar voorbeeld dat het wél gezond is om spruitjes te eten, ondanks dat je het niet lekker vindt. Dit betekent dat de politiek dus belangrijk is. Uiteindelijk heeft Durendael ook dit debat weer gewonnen!

    Debat leden Tweede Kamer

    ’s Ochtends vond in de aula een politiek debat plaats tussen leden van de Tweede Kamer. Het debat werd geleid door oud leerlinge en tevens gemeenteraadslid van Oisterwijk: Myrte Hesselberth. Aan het eind van de dag brachten alle leerlingen hun stem uit.

    Cultuur snuiven in Den Haag

    Tot slot kwamen de leerlingen nog langs enkele culturele hoogtepunten in Den Haag, zoals het werkpaleis van de Koning, de ambassades en De Passage, het oudste winkelcentrum van Nederland. Al met al een culturele en leerzame dag.

    Meer informatie

    Het juniorlab loopt van de herfst- tot de meivakantie en sluit af met een demonstratie voor ouders. Aanmelden gaat via de basisschool. Wie meer wil weten over het juniorlab kan contact opnemen met Sandra Rijnen, teamleider havo/vwo leerjaar 1en 2. Ook kun je je via de website aanmelden voor een snuffelles op Durendael of onze open dag bezoeken op zaterdag 2 februari 2019.

    We are the argument!

    Het laatste debat was een improvisatieronde: pas op de dag van het NK werd de stelling bekendgemaakt. Bij deze stelling mocht niemand meehelpen en je mocht geen telefoon gebruiken. De laatste tegenpartij was het Twickel College en zij waren voorstanders van de stelling die over het één uur lang ongestoord vechten van supporters na een voetbalwedstrijd ging. Een hele originele en moeilijke stelling, maar hier is tóch een heel goed debat uit voortgekomen. Ook hier hebben wij de overwinning behaald op alle punten, onder andere door Andjela’s pakkende zin: ‘Ik zou ten slotte graag deze laatste tien seconden willen gebruiken om al deze onschuldige slachtoffers van voetbalgeweld te herdenken.’

    Deelnemers Politiek Debat Durendael

    • VVD:  Dhr. Aartsen (lid van de Tweede Kamer)   
    • CDA:  Dhr. Peters  (lid Tweede Kamer)  
    • D66:  Dhr. Schonis (lid van de Tweede Kamer)  
    • Groen Links: Mevr. Van der Linden (staat op een verkiesbare plaats bij de komende statenverkiezingen (Provinciale Staten)   
    • SP:  Dhr. Mandemakers (lid gemeenteraad Tilburg) 

    De uitslag

    Onze meiden hebben tijdens de drie rondes fantastisch gepresteerd van begin tot eind. Omdat ze alle debatten hadden gewonnen, was er veel kans op een finaleplek. Helaas hebben ze die plek niet weten te veroveren, maar met 1723 punten stonden ze tóch nog op de achttiende plek. Er was een beetje teleurstelling: het team was nog nooit zó goed voorbereid, maar zoals het Nederlands Debatinstituut zegt: ‘Jullie zijn allemaal winnaars, jullie staan tenslotte wel op hét NK scholierendebat’.

    Uitslag verkiezingen Durendael

      1. VVD                                          183 stemmen 
      2. D66                                             58 stemmen 
      3. Groen Links                                44 stemmen 
      4. PVV                                            42 stemmen 
      5. Forum voor Democratie              22 stemmen 
      6. SP                                               15 stemmen 
      7. CDA                                             12 stemmen 
      8. 50Plus                                           6 stemmen 
      9. Christenunie                                  6 stemmen 
      10. Andere poltiieke partij                    6 stemmen 
      11. Partij voor de dieren                      5 stemmen 
      12. PvdA                                              4 stemmen 
      13. Denk                                              2 stemmen 
      14. SGP                                               1 stem

      Voor het derde jaar op rij organiseert 2College Durendael in Oisterwijk voor leerlingen van groep 8 op de basisschool een zogenaamde Masterclass Engels. De Masterclass bestaat uit zes bijeenkomsten op woensdagmiddag en bereidt leerlingen voor op de overgang naar de middelbare school. De Masterclass is bedoeld voor leerlingen met een havo- of vwo-advies en sluit aan bij het tweetalig onderwijs op Durendael.  Het doel van de Masterclass is ‘confidence in English’.

      In het kader van de dag van de duurzaamheid riep Durendael op woensdag 10 oktober alle docenten op om in hun lessen aandacht te besteden aan duurzame ontwikkelingen. De sectie aardrijkskunde organiseerde voor de tweedejaars leerlingen havo en vwo een excursie in Oisterwjk en Berkel-Enschot. De leelingen gingen in verschillende wijken onderzoeken hoe woningen duurzamer geworden zijn.

      ​In de week van 8 oktober gaan alle vierdejaars leerlingen van het vwo op stage. De leerlingen gaan dan onderzoeken en ervaren wat de dagelijkse praktijk van een academische functie inhoudt. Zij gaan bijvoorbeeld meelopen met een hoogleraar aan een universiteit, volgen de werkzaamheden van een dierenarts of nemen een kijkje in de keuken van het Brabants Landschap. 

      ​In het kader van de landelijke Week van de Biologie organiseerde Durendael op dinsdag 2 oktober de Dag van de Biologie. Alle leerlingen van Durendael met biologie op dinsdag konden zich opgeven voor diverse workshops en excursies. Het doel van deze dag is leerlingen op een praktische manier met biologie bezig te laten zijn.

      Leerlingen van Durendael hebben de derde prijs gewonnen in de filmpjeswedstrijd van de Nederlandse vereniging voor Demografie (NVD). Op woensdag 28 november mogen Zara, Tristan, Naomi en Bob samen met aardrijkskundedocent Ellis Gloude hun prijs van 100 euro ophalen tijdens de NVD-dag in Utrecht.

      Naar welke middelbare school ga jij volgend jaar? Gelukkig heb je nog tijd genoeg om dat te beslissen. Bereid je goed voor op je keuze. Kom daarom een middagje snuffelen op Durendael in Oisterwijk.

      Wil jij met een professioneel orkest optreden in de concertzaal van Tilburg? Geef je dan op voor de Young Classical Talent Award (YCTA). Durendael doet als een van de Tilburgse scholen mee aan deze muzikale talentenwedstrijd die plaasvindt op 17 april 2019. De beste vijf solisten van Durendael mogen auditie doen voor de YCTA. De beste solist van Durendael doet mee aan de wedstrijd. Andere muzikanten mogen meespelen en repeteren voor een gezamenlijk muziekstuk.

      Vorig jaar won onze eigen Clara Peijnenborg de aanmoedigingsprijs. Schitter jiij dit jaar op het podium? 

      Hoe kun je meedoen?
      Stuur voor de kerstvakantie een auditievideo naar Imke Hoevenaars met je naam, klas en motivatie. 
      Doe je niet mee aan de wedstrijd, maar wil je wel meespelen in het orkest? Stuur dan voor de kerstvakantie een mail naar Imke Hoevenaars met je naam, klas, instrument en niveau.
       
      Meer informatie
      Meer informatie over de YCTA vind je op https://www.kameratazuid.nl/ycta

      Donderdag 8 november waren de derdejaars tto-leerlingen te gast bij het Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC) in Oisterwijk. Hier volgden zij diverse workshops..De workshops waren georganiseerd door studenten van de Fontys Lerarenopleiding te Tilburg. Doel van de workshops was de leerlingen te laten experimenteren op raakvlak van scheikunde, natuurkunde en beeldende vorming.

      De agenda's zoals getoond op onze website, geven nog steeds niet de juiste informatie weer. De klacht ligt bij de leverancier. Het probleem is helaas nog niet opgelost en duurt langer dan verwacht. We hopen dat het maandag 19 november a.s. is opgelost.

      Op dinsdag 13 november vond de eerste Academische Avond plaats voor alle vwo-leerlingen van klas 1, 2 en 3. De Academische Avonden zijn onderdeel van het vwo-programma rondom Academische Vaardigheden. Hiermee bereidt Durendael haar leerlingen voor op een vervolgopleiding aan de universiteit.

      Het nut van wetenschap
      De leerlingen van leerjaar 1 volgden een lezing over het nut van wetenschap en de koppeling ervan naar het vak Academische Vaardigheden. Daarna onderzochten zij concrete casussen op validiteit en betrouwbaarheid. Deze casussen werden vervolgens plenair besproken. De tweedejaars presenteerden de resultaten van een eigen wetenschappelijk onderzoek. Zij vertelden over de bevindingen van hun onderzoek, de onderzoeksmethode en de knelpunten. Een deel van de leerlingen heeft voor een bronnenonderzoek een bezoek gebracht aan het Regionaal Archief in Tilburg. Anderen zijn bezig met robotica. Hun opdracht is om een eigen sorteerrobot te programmeren.

      Ontwikkeling onderzoeksvaardigheden
      De leerlingen uit de derde klas hebben zich sinds september verdiept in de theorie van de taalontwikkeling bij kinderen. Zij presenteerden hun plannen om dit in de praktijk te onderzoeken. De kritische vragen uit het publiek stelden hen in staat hun onderzoeksplan verder aan te scherpen.
      'Al met al een leerzame avond dus,' vindt Katrien Willemen, coördinator Academische Vaardigheden, 'en mooi om te zien hoe de leerlingen steeds een stapje verder komen met hun eigen onderzoeksvaardigheden. Daarmee creëren ze een flinke voorsprong voor zichzelf.' 

      Het eindexamen nadert en dus ook je nieuwe opleiding. Misschien is deze opleiding niet om de hoek en wil je op kamers. Daar komt natuurlijk ontzettend veel bij kijken: Hoe zit het met gas, water en licht? Koken? DUO, verzekeringen, StuFi…HELP!!!

      Inhoud
      Geen paniek! De leerlingenraad organiseert voor jou de cursus ‘Op Kamers’. In deze cursus komen alle aspecten aan bod die jij nodig hebt om je studentenleven op kamers goed te laten starten! We gaan het onder andere hebben over het reilen en zeilen van studeren, hospiteren, huisbazen, verzekeringen, studiefinanciering en nog veel meer!

      Kosten
      De cursus vindt plaats op 18 december om 18.30 uur hier op Durendael. We vragen een kleine bijdrage van €2,50 die je in een envelop met je naam en klas kunt afgeven in de brievenbus van de leerlingenraad.

      Inschrijven
      Inschrijven kan tot 11 december door te mailen naar de leerlingenraad: LLRD@verwijder-dit.2college.nl

      In de week van 12 november gingen onze tto-leerlingen uit klas 3 op reis naar Spanje, Duitsland, Engeland, Rusland en Roemenië. Tijdens het uitwisselingsprogramma verbleven zij in gastgezinnen.

      Doel van deze exchange is het leren kennen van elkaars cultuur en gewoonten. Tto leidt immers op tot het wereldburgerschap. Daarbij is Engels de voertaal.

      In het voorjaar komen de buitenlandse leerlingen logeren bij de Durendaelers en zullen zij ook op onze school te gast zijn.

      Op dinsdag 20 november waren de twee goede doelen van onze jaarlijkse Kerstactie te gast op school. Barry en Willem van WensAmbulance Brabant en Tommie van Stichting Niños de Guatemala vertelden waar zij de opbrengst van de Kerstactie aan gaan besteden. Ook zullen zij de leerlingen aanmoedigen tijdens de activiteiten op donderdag 21 en vrijdag 22 december.

      Energie besparen en regenwater opvangen

      Thijs van Berlo, docent aardrijkskunde: 'Zij hebben nieuwbouwwijken, zoals Pannenschuur Buiten, vergeleken met oude wijken en daarbij gelet op het duurzaam opwekken van energie en het besparen op fossiele brandstoffen door beter te isoleren. Daarnaast hebben leerlingen gekeken naar de waterhuishouding. Met het veranderen van het klimaat worden regenbuien heftiger en wil je dit water meer opvangen in de wijk zelf om overstromingen te voorkomen. Hiervan moesten ze foto's nemen die ze op school in hun opdrachtenboek gaan plakken.' 

      Extra groep gestart

      Met de Masterclass zet Durendael een uniek concept neer binnen de regio, dat veel belangstelling trekt. Dit jaar zijn er 93 aanmeldingen van verschillende basisscholen in Oisterwijk en omgeving. Om aan deze grote vraag tegemoet te komen heeft Durendael besloten een extra groep te laten starten. Door de leerlingen over vier groepen te verdelen kunnen alle leerlingen in een veilige omgeving voldoende oefenen met de Engelse taal.

      Oriëntatie op het werkveld

      ‘Het doel is dat de leerlingen zicht krijgen op het werkveld waarvoor zij opgeleid worden’, vertelt Katrien Willemen, coördinator academisering op Durendael. ‘In het vwo-programma op Durendael ontwikkelen zowel de reguliere - als de tto-leerlingen specifieke vaardigheden, zoals onderzoeken en academisch schrijven. Ook trainen de leerlingen zichzelf in presenteren en communiceren. Bijvoorbeeld door het schrijven van een sollicitatiebrief en een cv voor deze stage. Alle leerlingen maken een verslag van hun stage-ervaringen en houden hierover een presentatie.’ 

      De leerlingen konden kiezen uit:

      • Ontleden eendagskuiken
      • Ontleden koeienoog
      • Bioscoop met natuurdocumentaires
      • Reptielen in de klas
      • Alles over bloed
      • Bomenspeurtocht rond de school
      • Paddenstoelentocht in het bos
      • Bezoek aan een melkveehouderij
      • Bijen in de biehal
      • Normaal zie je dit alleen op tv

      Praktische opdracht aardrijkskunde

      Vorig jaar besloot Ellis de filmpjeswedstrijd over demografie in te zetten als praktische opdracht voor het vak aardrijkskunde. De opdracht voor de leerlingen uit 3-vwo-tto luidde om een filmpje van maximaal vijf minuten te maken over demografische onderwerpen zoals bevolkingsgroei, migratie, urbanisatie, vergrijzing et cetera.

      De snuffellessen vinden plaats op:

      - woensdag 30 januari 2018
      - woensdag 6 februari 2018
      - woensdag 13 februari 2018

      13.30: melden in de aula
      13.45: start snuffellessen
      16.00: einde

      Schrijf je in via de website!

      Meer informatie
      Voor meer informatie of vragen over de snuffellessen kun je contact opnemen met mevrouw Gerrits.​

      Creativiteit, technologie en ondernemerschap

      Jacqueline Nelissen, docent scheikunde: 'De combinatie van exacte vakken en beeldende vorming is niet voor de hand liggend. Creativiteit, technlogie en ondernemerschap gaan hierbij hand in hand. Deze workshops bieden onze leerlingen de kans om te experimenteren met klei en scheikundige kennis om tot nieuwe vondsten te komen. Zo hebben ze bijvoorbeeld geprobeerd om eetbare klei te maken door het toevoegen van voedingsmiddelen en hebben ze klei gemengd met spekjes om te kijken of ze klei konden maken die niet hard wordt.'

      Waar gaat het geld naar toe?

      Elk jaar kiezen de leerlingen zelf twee goede doelen uit waarvoor zij geld willen inzamelen. De Kerstactie van Durendael wordt georganiseerd door leerlingen en docenten van de Buiten Les Activiteiten Commissie (BLACK) en is intussen een begrip in Oisterwijk en omgeving. In de voorafgaande weken gaan de leerlingen met hun sponsorkaart langs de deuren. Maar waar gaat het geld nu eigenlijk naar toe?

       

      'Een 'wadi': dat woord kende ik nog niet' 

      Ruben: 'De nieuwe wijken zijn het best voorzien van duurzame oplossingen, zoals bijvoorbeeld de opvang van regenwater. Alle regenpijpen in een straat komen uit op een gemeenschappelijk veldje waar een soort kuil in zit. daardoor kan het water gemakkelijk in de grond zakken. Dat heet dus een wadi, dat woord kende ik nog niet.' Lynn: 'Er zijn ook huizen met een gat in de regenpijp. daardoor komt het water niet meteen in het riool terecht, maar wordt het opgevangen in soort afwaterbak. Dat is ook goedkoper omdat je dan niet zoveel water hoeft te zuiveren.'

      Spelenderwijs Engels leren

      Omdat niet iedereen op de basisschool al Engels heeft gehad, speelt de school hierop in met activerende werkvormen als ‘Find someone who’ en ‘Room 101’. Door meteen mee te doen, leren de groep 8-leerlingen spelenderwijs Engels. Ook krijgen ze een V.I.P.-tour door de school. De Masterclass sluit af met een ‘Presentation’ voor ouders. De leerlingen ontvangen een certificaat van deelname.

      Mogelijkheden in het buitenland

      Tijdens de academische stage waaieren de leerlingen uit naar bedrijven en instellingen waar op academisch niveau gewerkt wordt, zowel in Nederland als in het buitenland. Het doen van ontwikkelingswerk of het volgen van een uitwisselingsproject behoren tot de mogelijkheden. De leerlingen kunnen bijvoorbeeld de uitwisseling met een High School in Florida inzetten voor deze stage. Maar er zijn ook mogelijkheden via Erasmus+ -projecten.

      'Normaal zie je dit alleen op tv'

      ‘Dit is nou echt biologie’ vertelt een van de leerlingen die met een vlijmscherp scalpel het buikvlies van een kuiken doorsnijdt.’ Ik vind dit heel interessant om te doen. Het is een unieke gelegenheid om de organen van een levend wezen in het echt te bekijken, al is deze dan dood. Normaal zie je dat alleen op tv.’ Op de vraag of ze het niet zielig vinden antwoordt een meisje: ‘Deze kuikens zijn ingevroren reptielenvoer. Het zijn mannetjes die meteen na hun geboorte worden vergast. Daar kunnen ze volgens mij niet veel van meekrijgen.’

      Engelstalig filmpje

      Ellis: ‘Dit filmpje sprong er voor mij echt uit. Ik vind het dan ook erg leuk voor de leerlingen dat ze deze prijs hebben gewonnen. Het is een volledig Engelstalig filmpje, heel creatief, waarin de leerlingen wat dieper ingaan op alles wat te maken heeft met de omvang van de bevolking in Nederland. Het valt me op dat ze heel goed Engels spreken en dat ze zich echt hebben ingeleefd in demografische variabelen. Erg knap gemaakt.’​

      We kijken als docenten terug op een zeer geslaagde dag en willen de leerlingen bedanken voor hun enthousiasme en inzet.

      WensAmbulance Brabant: wensritten voor terminaal zieke patiënten

      Barry en Willem zijn vrijwilliger bij Stichting WensAmbulance Brabant en rijden wensritten voor (terminaal) zieke patiënten. Zij willen graag nog een keer naar een plek waar ze dierbare herinneringen aan hebben, maar zijn niet meer in staat zelf te lopen. Willem en Barry van de WensAmbulance staan dan paraat om deze wens te verwezenlijken. Zij voeren meer dan 500 ritten per jaar uit, zowel in binnen- als buitenland.

      'Leuker dan uit boeken werken'

      Britt: 'We hebben veel zonnepanelen gezien, zowel in oude als in nieuwe wijken. daarmee kun je ook veel energie besparen. Thuis hebben we ze niet, maar we doen bijvoorbeeld wel aan gescheiden afvalinzameling. dat is ook een voorbeeld van duurzaamheid. Bauke: 'Ik ben nu bezig de opdrachten in ons werkboek in te vullen. Elk groepje heeft een eigen boekje met opdrachten. Ik vond de excursie heel leerzaam en het is leuker dan uit boeken leren.' 

      Hoe gedraagt het dier zich in de natuur?

      De leerlingen die hebben gekozen voor ‘reptielen in de klas’ luisteren naar een lezing van het reptielenhuis. In de klas staan hokken en kooien met verschillende reptielen. De begeleider haalt de dieren een voor een uit hun kooi. ‘Waarom zit deze slang nou in zo’n relatief klein hok‘ vraagt hij aan de leerlingen. ‘En waarom moet je een konijn eigenlijk helemaal niet in een hok stoppen? ‘Als bioloog moet je altijd logisch nadenken,’ legt de begeleider uit. ‘Observeer het gedrag van het dier in de natuur. Dan kom je erachter dat mensen vaak heel vreemd met huisdieren omgaan.’

      Eigen initiatief

      Katrien: ‘De leerlingen regelen deze stage in principe zelf. Zo zijn er twee tto-leerlingen die op eigen initiatief een week naar Zweden gaan voor een uitwisseling. Voor de tto-leerlingen is de stage volledig Engelstalig en mag er meer aandacht zijn voor verdieping in het sociaal en cultureel bewustzijn. Overigens zijn er ook leerlingen van het reguliere vwo die een Engelstalige stage gaan lopen, bijvoorbeeld bij Wageningen University.’

      Let op!

      De Masterclasses voor 2018-2019 zitten vol; aanmelden is niet meer mogelijk!

      Hulp van mens tot mens

      ‘De stichting draait volledig op vrijwilligers, dus hier blijft niks aan de strijkstok hangen’, verzekert Barry ons. 'We bieden hulp van mens tot mens. Het geld dat de leerlingen ophalen komt volledig ten goede aan het patiëntenvervoer. Een wensrit in Nederland kost al 250 euro per keer. En ook de ambulances zelf zijn duur in aanschaf. Bovendien maken we gebruik van elektrische brancards om het de mensen zo comfortabel mogelijk te maken. Die zijn ook niet goedkoop. Met het geld van de Kerstactie van Durendael kunnen wij hopelijk een heleboel wensen in vervulling laten gaan.’

      Biologie op de kaart

      Het stemt de Durendaelers tot nadenken en dat is precies de bedoeling. Margo van Dijk, docent biologie vertelt: ‘Biologie is in toenemende mate populair onder leerlingen. De dag van de Biologie sluit hier goed bij aan. Door leerlingen zelf dingen te laten doen en ervaren ontdekken ze wat biologie allemaal inhoudt. Het is een bijzonder veelzijdig vak en hiermee willen we biologie graag op de kaart zetten’ besluit Margo. Met dit grote aanbod van workshops zal dat zeker gelukt zijn.

      Niños de Guatemala: scholen, lesmateriaal en docenten

      Tommie werkt voor Stichting Niños de Guatemala en zet zich in om kinderen in Guatemala naar school te laten gaan. Onlangs bracht hij zelf nog een bezoek aan het land. Tommie: ‘Het geld is hard nodig. Voor 50 euro kunnen wij een kind in Guatemala een maand lang naar school laten gaan.' Met dat geld financiert de organisatie het gebouw, de docenten, de leermaterialen en allerlei sociale - en gezondheidszorg. Ook krijgen de kinderen op school een lunch, want op een lege maag kun je niet leren.

      Onderwijs is de eerste stap naar een betere toekomst

      Tommie: 'We hebben nu drie scholen en zo’n 50 docenten voor de klas. Met dit initiatief proberen we de cirkel van armoede te doorbreken. Elk kind dat naar school gaat en leert lezen en schrijven is een stap voorwaarts voor het hele dorp. Het betekent dat er voor dat kind andere mogelijkheden zijn dan taco’s verkopen langs de weg of op het land werken. Onderwijs is een eerste stap op weg naar een betere toekomst.In twaalf jaar tijd hebben we al zo’n 500 kinderen naar school kunnen sturen. Hopelijk worden dat er met de opbrengst van de Kerstactie nog veel meer.’