Cobbenhagen Sport

Voetbal: Docenten vs. leerlingen

Omdat samen sporten leuker is!

Lessen LO

Tijdens de lessen LO krijgen de leerlingen te maken met verschillende vaardigheden. Het bewegen binnen de lessen staat niet (altijd) meer centraal als doel, maar wordt vaker ingezet als middel. De leerlingen leren werken met verschillende rollen. Denk aan het jureren, het fluiten en organiseren van wedstrijden. Ook staat bijvoorbeeld het hulpverlenen centraal. Leerlingen gaan dus wel unihockeyen, maar worden ‘beoordeeld’ op de rol als scheidsrechter. Hierdoor hopen wij de leerlingen breed op te leiden binnen de wereld van het sporten en bewegen, zodat zij een leven lang betrokken kunnen blijven bij de sport.

Extra's

Omdat de tijd niet stil staat en er binnen de sport veel ontwikkelingen zijn, blijven wij ons ook vernieuwen. De afgelopen jaren hebben er bij ons op school veel ontwikkelingen plaatsgevonden.

Enkele voorbeelden zijn (uitgebreide informatie, zie kopje rechts):

  • Een nieuw sportveld (80m bij 100m.),
  • Cobbenhagen Sportplein: straatvoetbalveldjes, tafeltennisveldjes,  een basketbalveldje en een beachvolleybalveld.
  • Archery Tag (trefbal met pijl en boog), slacklines (spanbanden) en een klimwand.
  • Sporten tijdens de pauze, tussenuren en na school
  • Extra sport (JOT)
  • Toernooien op school (flexweektoernooien)
  • Docenten vs. Leerlingen (wedstrijden)

Samenwerking met basisscholen

Door de ontwikkelingen binnen ons examenvak BSM (Bewegen Sport en Maatschappij) willen wij meer samenwerken met basisscholen die rond onze scholen liggen. Leerlingen die dit vak volgen, willen we meer in contact laten komen met de leerlingen op de basisschool. Denk aan het assisteren bij de Koningsspelen of het organiseren van een sport- en spelochtend (voor de groepen 7/8) bij ons op school.

Examen

Al meer dan tien jaar volgen veel leerlingen op het lyceum het examenvak BSM, dat volledig aansluit bij de laatste nieuwe inzichten.

Binnen dit vak krijgen de leerlingen naast het bewegen ook een theoretisch kader binnen het sport en bewegen aangeleerd. Leerlingen leren leidinggeven, organiseren en samenwerken in een groep. Wat moet ik kunnen om een wedstrijdje unihockey te fluiten? Waar moet ik allemaal aan denken als ik een basketbaltoernooi organiseer voor de onderbouw?

In het huidige programma geven de leerlingen BSM les aan de leerlingen van de basisschool tijdens de sport- en spelmiddag. Daarnaast gaan de leerlingen lesgeven in een onderbouwklas.

Wat kan ik bereiken met het vak BSM?

Het vak BSM is een mooie opstap richting de politieopleidingen, docentenopleidingen en andere opleidingen waar leidinggeven en samenwerking belangrijk zijn. 

Nieuw

2College Cobbenhagen is de enige school in Tilburg die samenwerkt met het MBO ROC Sport en Bewegen. Leerlingen maken hierdoor kans drempelloos (d.w.z. zonder toelatingstest) in te mogen stromen op het ROC Sport en Bewegen. Dit kan behaald worden door het aantonen van o.a. hun leidinggevende kwaliteiten, organiserend vermogen, theoretische kennis en bovengemiddelde motorische vaardigheden.

Mocht u vragen hebben over of heeft u ideeën voor Cobbenhagen Sport? Dan verzoeken wij u om contact op te nemen met onze coördinatoren van Cobbenhagen Sport, dhr. R. de Cock en/of dhr. B. Sparideans via het volgende mailadres: cobbenhagensport@verwijder-dit.2college.nl.

Acties

Ieder jaar spant een aantal mensen zich in om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Koningin Wilhelmina Fonds (kankerbestrijding). Over deze acties zul je hier veel nieuws vinden.

Alle acties zijn bij ons op school: Brittendreef 5, 5012 AE te Tilburg.

Ons team

Dit jaar doen 9 leerlingen mee aan Alpe d’HuZes: Thijs (klas 2), Tjeerd en Jens (klas 3), Imke, Bram, Pleun, Christian (klas 4), Matias en Lucas (klas 5). Momenteel heeft ons team een kleine € 7500,- opgehaald. Vorig jaar heeft ons team een kleine € 11.500,- opgehaald en dit proberen wij dit jaar natuurlijk te overtreffen!

 

 

Cobbenhagen Sport wordt mede mogelijk gemaakt door: