Wat is het technasium?

Het Technasium is een vorm van onderwijs waarbij je samenwerkt aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven.

Ga je komend jaar naar het Cobbenhagenlyceum, dan maak je kennis met het Technasium. Je volgt hierbij het vak Onderzoek- en Ontwerpen (O&O) en daarbij staan voor iedereen in het eerste leerjaar vier projecten op het programma. Na het eerste leerjaar kun je kiezen om met dit examenvak door te gaan. Tijdens de projecten van ongeveer acht weken kom je twee keer per week bij elkaar in de technasiumwerkplaats.

Als je goed kijkt naar de wereld om je heen, zijn er veel interessante beroepen te ontdekken. Kijk maar eens op tv, langs de snelweg, in een bouwput, naast de waterkant of in een ziekenhuis. Daar kom je specialisten tegen als de bouwkundige, de industrieel ontwerper, de civieltechnisch ingenieur, de designer, de architect of de radioloog. Allemaal mensen die net als jij nieuwsgierig zijn naar de wereld om ons heen. Op het Technasium van het Cobbenhagenlyceum maak je kennis met dit soort beroepen. En leer je op een heel praktische manier te werken. Ben jij iemand die altijd wil weten hoe iets werkt, in elkaar zit óf wil uitzoeken hoe iets beter kan, dan is het Technasium écht iets voor jou.

Projecten

De projecten bestaan uit opdrachten die gegeven worden door bedrijven, instellingen (bijvoorbeeld verzorgingstehuizen) of overheidsinstanties (bijvoorbeeld de Gemeente Tilburg). Het zijn dus echte opdrachten die uiteindelijk ook aan de opdrachtgever gepresenteerd moeten worden. Je kruipt in de rol van een specialist, bijvoorbeeld een architect of designer. Je werkt in kleine groepjes samen aan een project. Je ontwerpt en bouwt bijvoorbeeld een schaalmodel van een huis met daarin brandvertragende maatregelen. Ook denk je samen na over vragen als: Waarom is een gezonde bijenpopulatie zo belangrijk? En hoe houden we die binnen Tilburg goed in stand? Kortom: je onderzoekt en ontwerpt de wereld om je heen. Aan het eind van het project presenteer je het resultaat aan medeleerlingen, coaches én de opdrachtgever. De beoordeling hiervan is onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling.

Daarnaast moet je ook je teamgenoten én jezelf beoordelen. Hoe werk je samen? Neem je veel initiatief? Of heb je vooral geholpen bij rekenwerk? Die beoordelingen tellen net zo zwaar mee.

Denken en doen

Bij elk project neem je een kijkje in de wereld om je heen. Hoe werkt bijvoorbeeld een bedrijf? En hoe werkt een bewuste machine in een fabriek? Door praktisch te werken in projecten doe je veel kennis op die je ook kunt gebruiken op een wetenschappelijke manier. In acht weken doorloop je de verschillende fases van projectmatig werken: je oriënteert door veel informatie op te zoeken en een bezoek te brengen aan het bedrijf die de opdracht geeft, je analyseert het probleem waarna je gaat brainstormen met je projectgroep, je doet verder onderzoek en maakt waar mogelijk ook het ontwerp. Het gaat niet alleen om ‘doen’, maar ook om ‘verder denken’ en zo te werken aan verbetering. Nog een ander voordeel: de kennis die je bij de andere exacte vakken opdoet, leer je op het Technasium spelenderwijs te gebruiken. Zo weet je waar je het allemaal voor doet.

Samenwerken

Samenwerken is een van de belangrijkste dingen die je leert op het Technasium. In het bedrijf waar je later gaat werken vinden ze het natuurlijk leuk dat je verder kunt denken dan bijvoorbeeld eerstegraads vergelijkingen. Maar je moet vooral ook met collega’s kunnen samenwerken en weten wat je klant wil. Met je team werk je aan oplossingen voor kleine en grote problemen. Zo kom je er ook achter in welke rol jij je het prettigst voelt. Want je kunt niet alles tegelijk. Het is maar net waar je interesse ligt of waar je jezelf in wil ontwikkelen. Ook hier geldt: Kies je eigen toekomst, bepaal samen je eigen route!

Website Technasium: www.technasium.nl

Bekijk voor meer informatie het onderstaande filmpje over het Technasium op het Cobbenhagenlyceum. Heeft u vragen? Neem dan contact op met mevrouw T. Coenradi