In de media | Aanmeldingen 2022-2023

Cobbenhagenlyceum blijft groeien, krimp voor Durendael en Mill Hill College

Afgelopen zaterdag 12 maart 2022 stond er een artikel in het Brabants Dagblad over de uitkomst van de aanmeldingen in Tilburg en omgeving. Waarin de rector en teamleider van Cobbenhagenlyceum aan het woord waren. Zie hieronder de uitwerking van het artikel.

 

"Ook dit jaar neemt het aantal nieuwe leerlingen bij het Cobbenhagenlyceum toe: 233 inschrijvingen. ,,We horen nu bij de grootste scholen in Tilburg", zegt Karen Hensgens, teamleider van de onderbouw. Bij het Theresialyceum en De Nieuwste School loopt het aantal brugklassers terug (40 aanmeldingen minder dan vorig jaar). Dat geldt ook voor Durendael in Oisterwijk en het Mill Hill College in Goirle (60 aanmeldingen minder).

Deze week konden groep 8'ers zich inschrijven bij hun nieuwe school. Groeien, krimpen, gelijk blijven: de cijfers laten nu zien hoe scholen ervoor staan. In totaal waren er 3035 aanmeldingen. Dat zijn er 44 minder dan vorig jaar. De jaren daarvoor nam het aantal kinderen juist nog toe.

'Zo weinig?'
Het team van 2College Cobbenhagenlyceum is 'ontzettend trots', zegt Hensgens. ,,Zes jaar geleden waren er 75 nieuwe leerlingen. Zo weinig? Daar moesten we iets mee. We zijn de weg van gepersonaliseerd leren ingegaan. Iets wat we al langer wilden. Leerlingen hebben nu meer invloed op wat en hoe ze leren. Sindsdien is het één stijgende lijn." Op het terrein van het Cobbenhagenlyceum gaat komend schooljaar, onder de koepel van scholengroep 2College, ook de Waldorfstroom van start: voorgezet vrije school onderwijs. De basis hiervoor ligt bij een groep ouders die samen de initiatiefgroep Voortgezet Vrijeschool Onderwijs Tilburg vormen. ,,Een droom komt uit", zegt voorzitter Paul Bakker. ,,Hier hebben we ons jarenlang voor ingezet."

Voor de nieuwkomer schreven zich 30 leerlingen in. Er worden twee klassen gemaakt. Hensgens: ,,De Waldorfstroom krijgt een eigen plek in noodlokalen. Ons schoolgebouw zelf is volgend schooljaar al maximaal in gebruik." Daarmee geeft ze meteen de keerzijde van groei aan. ,,Hoe zorgen we ervoor dat er genoeg ruimte is voor iedereen? Bewegingsvrijheid is belangrijk voor onze manier van lesgeven. Loten, dat past niet bij ons. Maar wat als we verder groeien? Wordt loten dan toch de oplossing? Daar moeten we over nadenken."

Loten vervalt
Bij De Nieuwste School daarentegen vervalt, na zes jaar, het loten. Er zijn 135 aanmeldingen en er is ruimte voor 150 nieuwe leerlingen. ,,Fijn", zegt rector Marieke van den Hurk, ,,want loten is heel naar. Je wilt dat kinderen naar de school kunnen gaan die ze hebben uitkozen." Natuurlijk had de rector liever precies 150 nieuwe leerlingen zien komen. ,,We hebben nu 42 minder aanmeldingen dan vorig jaar. Geen reden om meteen in paniek te schieten, maar we proberen wel te achterhalen waar het aan ligt. Welke scholen groeiden, welke zijn gekrompen? Dat gaan we eerst analyseren."

Bij het Odulphuslyceum blijft loten nog wel nodig. Met 358 aanmeldingen zijn er 38 meer leerlingen die naar het Odulphus willen dan vorig jaar. Er is ruimte voor 260 brugklassers. Maandag is de loting. De 98 leerlingen die worden uitgeloot, krijgen een plek bij hun tweede (of eventueel derde) keus. Ook bij het Cobbenhagenlyceum en de Waldorfstroom kunnen zij nog steeds terecht, verzekeren Hensgens en Bakker.

Het Theresialyceum kreeg 40 minder aanmeldingen dan vorig jaar. 2College Durendael en het Mill Hill College kregen er ieder 60 minder. Durendael zit nu op 258 nieuwe leerlingen. Leon Spaan, rector van scholengroep 2College: ,,Durendael zit al jaren rond de 300 nieuwe leerlingen. Nu schieten we eronder. Van welke basisscholen komen doorgaans de leerlingen? Waarom nu niet? Dat zijn zaken om te onderzoeken."

Vooral het aantal aanmeldingen bij vmbo-basis en havo/vwo-tweetalig bleef achter. ,,Campus 013 in Tilburg doet het goed", zegt Spaan. ,,Misschien dat leerlingen aan de rand van Tilburg, die voorheen naar ons kwamen, nu voor Tilburg kiezen. Waarom is dat? Ook dat is interessant om te weten.""