Activiteitenweek klas 3

Van 25 tot en met 28 maart was er voor de leerlingen van klas 3 een uitgebreide activiteitenweek georganiseerd over loopbaanoriëntatie (LOB). 

Leerlingen konden op veel verschillende plekken in Tilburg workshops volgen, zowel bij bedrijven/instellingen als bij de MBO-ontdekroutes. Op al deze plekken werden de handen uit de mouwen gestoken en konden onze leerlingen een beroep of opleiding in de praktijk ervaren. Er was overal veel te zien en te beleven.  

Ook op onze school zelf waren er vele inspirerende sprekers en workshops. Al met al was dit een gezellige, motiverende en inspirerende ervaring voor iedere leerling. We hopen te hebben bijgedragen aan toekomstige keuze voor opleiding of beroep. 
 
Leerlingen hebben ook uitgebreid moeten evalueren hoe ze deze week vonden en bij de lessen Nederlands werd er een verslag geschreven. Lees hieronder het verslag van twee leerlingen: 
 


Verslag 1: 
 
Afgelopen week hebben wij met school de LOB-week gehad. Maar wat is dit nou precies? Dit is een week waarin je verschillende workshops gaat doen. Deze workshops houden eigenlijk in dat je bij een ander bedrijf mee gaat lopen en kijken hoe het daar er aan toe gaat en wat ze precies allemaal doen. Het doel van deze LOB-week is dat de kinderen workshops gaan doen waar ze geïnteresseerd in zijn of juist helemaal niet. Door de workshops krijgen kinderen een beter beeld van hoe die opleidingen werken en of ze dat juist wel of helemaal niet in de toekomst willen gaan doen. Mijn eigen doel in deze week was om te kijken waarin ik wel en niet geïnteresseerd in ben. Ook was mijn doel om gewoon plezier te hebben en te leren over ander soort opleidingen. 

In de LOB-week zijn er twee gastsprekers gekomen. Namelijk John Sebastiao en Yusuf Çelik. Yusuf vertelde over zijn baan als wethouder en John vertelde over zijn baan als Manager bij een opvang voor vluchtelingen. Ze hebben vooral verteld over hoe zij in hun vak/werk terecht zijn gekomen. Ook hebben ze vervolgens verteld wat hun werk/vak inhoudt. John heeft ook verteld hoe hij als vluchteling naar Nederland is gevlucht en zijn leven weer heeft opgebouwd. 

Ik vond het een bijzonder verhaal om te horen hoe hij van helemaal niks naar een goed succesvol leven ging. Uiteraard waren beide banen voor mij nieuw en de informatie die ze vertelde over hun baan was ook voor mij helemaal nieuw. Zelf zou ik beide banen niet in de toekomst doen. Bij de opvang voor vluchtelingen zou het me wel leuk lijken om de kinderen te helpen en om ze te zien groeien. Alleen het lijkt mij minder leuk om met gestreste kinderen om te gaan of juist hele verdrietige kinderen. Ik ben namelijk niet goed in kinderen troosten en kan hier niet zo goed mee omgaan. Bij de baan wethouder zou alles me echt heel saai lijken. Zelf zou ik dit echt nooit doen. Het leukste lijkt me dan wel dat je nieuwe wetten mag bedenken. Dit lijkt me wel gaaf om te doen omdat eigenlijk niemand anders deze macht heeft. 

Zelf heb ik drie externe workshops gedaan tijden de LOB-week. Namelijk: Management/assistent en Bassischool Don Sarto. Ook hebben we workshops op school gedaan. Hiervan heb ik: Aromasupply en leerplichtambtenaar gedaan. De externe workshops verliepen goed en soepel. Iedereen luisterde goed en de mensen hadden het goed voorbereid. Ik vond dat ze leuke activiteiten hadden bedacht en leuke ideeën hadden. Wel vond ik het jammer dat je veel moest luisteren. Ik vond het vooral leuk om op een nieuwe locatie dingen te doen die ik nog niet ken. 

Ook hebben we MBO ontdekroutes gedaan. Ik heb de MBO-ontdekroutes Mode, Kinderopvang Medewerker gedaan. Zelf lijkt mij de opleiding Mode het leukst omdat ik het leuk vind om kleren te ontwerpen. Ook lijkt het mij leuk om voor verschillende mensen kleren te maken en ze zien lopen met mijn zelf gemaakte kleding. Het lijkt mij minder leuk dat het er soms niet uitkomt hoe je het had bedacht. Hierdoor kan je ook veel stress krijgen. Bij de opleiding Kinderopvang vond ik het wat minder leuk dat je niet met kinderen mocht werken maar met poppen. Daarnaast vond ik het wel leuk dat je met je vingers mocht verven en echt dingen mocht doen die zij ook deden op een werkdag. 

Mijn mening over LOB-week is dat ik het een hele leuke week vond waarin je veel leert en ontdekt over nieuwe opleidingen en vakken. Ook vond ik het leuk om met verschillende kinderen van andere scholen bij elkaar te zitten en om te zien hoe andere mensen een werkdag ervaren. De activiteiten tijden de LOB-week hebben invloed op mijn vervolgopleiding gehad omdat ik door de workshop Mode misschien nu wel een opleiding met mode wil doen. Ik vond die workshops namelijk wel echt leuk en iedereen was ook echt aardig. Zelf hadden de andere workshops geen invloed op mijn vervolgopleiding omdat ik die opleiding echt niet zou willen doen in de toekomst. Ik vond het wel leuk om het een keertje als workshop te doen maar als opleiding zou ik dit dus niet doen. 
 

Verslag 2: 
 
Wij hebben vorige week onze LOB week gehad en dat betekent loopbaan oriëntatie en begeleiding. We hebben de hele week workshops gehad binnen en buiten school. Je kon zelf de workshops kiezen door dit in te vullen op een website. Het doel van deze week was om te kijken wat je als vervolgopleiding zou willen. Mijn doel van deze week was om te kijken wat mij leuk lijkt zoals verpleegkundige of misschien leerkracht op een basisschool. 

Gastsprekers 

Yusuf Çelik was een gastspreker die in onze aula kwam praten over hoe hij een wethouder is en hoe hij het is geworden en over de overheid en economie. En John Sebastião is ook een gastspreker die in onze aula heeft gesproken over hoe hij een manager is geworden van een opvangcentrum voor vluchtelingen. Hij vertelde ook hoe hij moest vluchten uit zijn land en ondanks dat hij veel had meegemaakt, hij er toch is gekomen waar hij in geloofde. Ik wist niet welke opleidingen je hiervoor moest doen. Wat onze gastsprekers hebben verteld daar ligt mijn interesse niet bepaald bij maar ik vond het leuk om iets anders te horen want ik wist er nog niks van. 

Workshops op school 

We moesten allemaal 2 workshops kiezen die je op school moest doen. Ik had zelf gekozen voor horecamedewerker. De spreker had verteld over welke opleidingen hij had gedaan en hoe hij om ging met bepaalde situaties. Ik had ook gekozen voor stewardess. Deze mevrouw had verteld over hoe je om moest gaan met noodsituaties of als er iets gebeurt op het vliegtuig, maar ook hoe het is om naar andere landen te gaan en dat je daar ook een paar dagen kan blijven en dat je daar ook leuke dingen kan doen. Ze had ook verteld op welke afdeling ze werkt en hoe ze weet wanneer ze moet werken. Mij lijkt het minder leuk om in de horeca te werken. Maar mij lijkt het wel leuk om stewardess te zijn want ik denk dat dat een hele mooie ervaring is. 

Workshops buiten school 

We moesten ook allemaal 2 workshops kiezen buiten school. Ik had gekozen voor leerkracht op Don Sarto. Ik vond het een super leuke ervaring want het was leuk om met kinderen te werken en ze vroegen vaak om je hulp dus het was niet dat je niks aan het doen was. Ik had ook gekozen voor L ‘Orangerie om te kijken hoe het is om in de horeca te werken. We kregen een rondleiding door het restaurant en door de keuken. De workshop van Don Sarto vond ik heel leuk en die van L ‘Orangerie vond ik iets minder leuk dan Don Sarto want mijn interesse lag daar niet echt bij. 

MBO-ontdekroute 

Ik had de MBO ontdekroute van zorg en welzijn gekozen want ik zou graag richting verpleegkundige willen. Wij zijn bij de ontdekroute eerst naar het tandarts gedeelte gegaan en daar hebben we een afdruk gemaakt van een nep gebit. Bij de afdeling over maatschappelijk werk hebben we verband bij elkaar omgedaan. Mij lijkt deze opleiding leuk omdat ik graag richting verpleegkundige wil en dit is ook de reden dat ik deze ontdekroute heb gekozen. 

Mening 

Ik vond de LOB-week super fijn want ik weet nu meer over leerkracht zijn op een basisschool en over verpleegkundige. Ik ben nu ook dichterbij bij mijn keuze gekomen voor wat ik later zou willen doen, maar ik twijfel nog wel wat tussen een paar opleidingen. De activiteiten hebben best veel invloed gehad op mijn vervolg keuze want ik heb de workshops en de ontdekroute gekozen op basis wat ik graag later zou willen doen.