Nieuws

Maak je eigen sterrenhemel!

Misschien heb je ons berichtje op social media gezien? Om je een idee te geven hoe we met periodelessen werken op de Waldorfstroom, hebben we hieronder een leuke introductieopdracht bij de periode Sterrenkunde!

Hoe komt het dat je op verschillende plaatsen op het noordelijk halfrond de grote beer wel of niet op of onder ziet gaan? Met papier, een krijtje, een naald en wat geduld maken de leerlingen een mooie draaischijf en ontdekken zelf het antwoord op die vraag. Eenmaal benieuwd geraakt door hun eigen werk, is de klas klaar om zich te verdiepen in de sterrenhemel.

Wil je zo’n schijf zien draaien of zelf maken? Bekijk dan onderstaande video en doe mee!

Minilessen 30 januari 2022

Een lesje aardrijkskunde, een lesje muziek in combinatie met Nederlands en een lesje ontwerpen op textiel. We kijken terug op een geslaagde ochtend met minilessen voor de aanstaande brugklassers van de Waldorfstroom! Leuke leerlingen, enthousiaste docenten en nieuwsgierige ouders, bedankt voor jullie komst!

Spijt dat je er niet bij was? 9 februari hebben we weer 3 minilessen voor leerlingen die naar 2College Waldorfstroom willen! Je kunt je daarvoor nog aanmelden op onze website. Zien we je 9 februari?

Terugblik op een geslaagde informatieavond

Leerling achter de piano, informatiepakketjes paraat, koffie klaar, starten maar! Op 9 november was het dan zover: de eerste informatieavond van de Waldorfstroom binnen 2College voor ouders en andere belangstellenden.

Er waren veel mensen aanwezig die de informatie- en workshoprondes van de diverse leden van de werkgroep bijwoonden. In de aula werden zij onthaald met pianomuziek van leerling Eva Kamp.
Projecteider Marijke Vermeer gaf een algemene toelichting op vrijeschoolonderwijs en ging specifiek in op de vraag hoe wij dit in Tilburg vormgeven. Zie hier haar presentatie.

Vestigingsdirecteur Lian Derks is verantwoordelijk voor de Waldorfstroom vanuit de 2College-vestigingen. Zij gaf inzicht in het kompas van de 2College-vestigingen, waar de Waldorfstroom onderdeel van is. 

Naast deze algemene informatierondes konden ouders ook vrijeschoolonderwijs ervaren in workshops van de werkgroepleden. Vrijeschoolpedagoog Paul van Meurs lichtte – op vrijeschoolse wijze – de werking van het periodeonderwijs en de kunstzinnige onderdelen toe. Chava Wilson (docent Nederlands) en Mandala Buitendijk (vrijeschooldocent), lieten in een miniles Nederlands en wiskunde zien hoe het vrijeschoolonderwijs krachtig werkt op het denken, voelen en willen. Vrijeschooldocent Danielle van de Hurck gaf voorlichting over de functie en de inhoud van het periodeonderwijs, de kern van het vrijeschoolonderwijs.

Ook was er veel interesse voor leerling Eva Kamp, die praktische vragen beantwoordde over haar ervaringen op de vrijeschool. Aardrijkskundedocent Jochem Kamp informeerde ouders over de locatie en de afstanden vanaf het station Tilburg naar de Cobbenhagencampus. Plus een impressie van het gebouw. Zie hier de presentatie.

Na afloop van de workshops en informatierondes was er ruimte voor het stellen van vragen. Veel ouders maakten hier gebruik van.

Heeft u ook vragen over de Waldorfstroom? Mail ze dan naar: waldorfstroom@verwijder-dit.2college.nl

Belangrijke data:

  • Open avond voor ouders en leerlingen op 22 februari 2022 (verplaatst van 25 januari naar 22 februari ivm coronamaatregelen).
  • Minilessen voor klas 6/groep 8-leerlingen op zondag 30 januari 10:00 uur en op woensdag 9 februari 14:00 uur. Aanmelden kan via de site.

In de media | Tilburg krijgt voortgezet vrijeschool onderwijs

"Niet Berkel-Enschot, maar in Tilburg kunnen leerlingen vanaf volgend schooljaar voortgezet vrijeschoolonderwijs volgen. Bij 2College Cobbenhagenlyceum wordt ruimte gemaakt voor de zogeheten Waldorfstroom."

"In de Waldorfstroom krijgen leerlingen les in periodes, rond een bepaald thema. Behalve leren (hoofd) is er veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en kunstzinnige vorming (hart en handen)."

Meer weten over de Waldorfstroom?  Lees het hele artikel op de website van Brabants Dagblad en bezoek de Open Avond op 9 november! Inschrijven kan via onze website, klik hier.

Worden wie je kunt zijn!

Webinar: Voortgezet Vrijeschoolonderwijs op 2College

Op woensdag 10 februari organiseerden wij een webinar over het Voortgezet Vrijeschoolonderwijs op 2College.

Deze webinar kunt u terugkijken via deze link.

Geïnteresseerd?

Informatieavond

Op 9 november 2021 wordt er om 19.00 uur een informatieavond georganiseerd voor geïnteresseerde ouders/verzorgers. U kunt zich hier aanmelden voor deze avond. Deze avond vindt plaats op 2College Cobbenhagenlyceum, Brittendreef 5 in Tilburg.

Open Avond

De open avond vindt eveneens op 2College Cobbenhagenlyceum plaats op dinsdag 22 februari 2022. 

Hebt u nog vragen?

Voor vragen over de nieuwe onderwijsstroom kunt u zich wenden tot mw. L. Derks of mw. M. Vermeer via waldorfstroom@verwijder-dit.2college.nl.

Meer informatie nodig?

Uitgebreide informatie over het concept van vrijeschoolonderwijs vindt u op o.a. de volgende websites: