Scholierenverkiezing

BURGERSCHAP: SCHOLIERENVERKIEZINGEN  

Op woensdag 15 maart 2023 waren de verkiezingen voor de Provinciale Staten. In aanloop naar deze verkiezingen zijn voor de 29ste keer ook de Scholierenverkiezingen georganiseerd. Scholieren op het voortgezet onderwijs en studenten op het MBO hebben daarbij gestemd op politieke partijen die ook meededen aan de échte verkiezingen. Ook de Jozefmavo deed mee aan deze schaduwverkiezingen. 

Inmiddels is de uitslag bekend. Als het aan de leerlingen van het voortgezet onderwijs en het mbo ligt, wordt GroenLinks de grootste partij bij de Provinciale Statenverkiezingen. Op de tweede plaats volgt D66. Daarna volgen de PVV en de VVD. Hieronder de complete uitslag van de scholierenverkiezingen. 

Ook de Jozefmavo deed weer mee aan de scholierenverkiezingen. Dit leverde de onderstaande uitslag op.

Goed om te weten:  

“De uitslagen van de Scholierenverkiezingen vertonen in grote lijnen hetzelfde patroon als de echte verkiezingen. Echter, een partij die sterk wint, wint onder scholieren nog sterker. Omgekeerd geldt hetzelfde voor de verliezende partijen. Bepaalde partijen scoren bij de Scholierenverkiezingen structureel lager dan bij de echte verkiezingen. Andere partijen scoren structureel hoger. Ook nieuwe partijen en extreemrechtse partijen scoren bij Scholierenverkiezingen vaak hoger dan bij de echte verkiezingen.”