Kerstactie 2019 2College Jozefmavo

Kerstactie 2019 2College Jozefmavo

De leerlingenraad is bij elkaar gekomen om het doel van de jaarlijkse kerstactie voor de Jozefmavo te kiezen. Dit jaar gaan we ons best doen voor “Brandnewday” Dat is een stichting die zich inzet voor kinderen die lijden aan de ziekte van Batten. Wat is dat voor een ziekte?

Wat is Batten?
Batten is een stofwisselingsziekte die vrijwel uitsluitend voorkomt bij kinderen. De ziekte openbaart zich tussen het 5e en 8e levensjaar door een zeer snelle achteruitgang van het gezichtsvermogen wat leidt tot blindheid. Door een defect in een van de genen ontbreekt er een bepaald enzym dat er normaal gesproken voor zorgt dat de in de cel aanwezige afvalstoffen worden afgebroken. Door het ontbreken van dit enzym stapelen afvalstoffen zich op in de cel en zal deze uiteindelijk afsterven. Dit treft met name de cellen in het centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Kenmerken van deze ziekte zijn: toenemende problemen in de motoriek (rond 18 jaar in rolstoel), epilepsie, dementie en het verlies van het vermogen tot communicatie waardoor een jongere die aan deze ziekte lijdt zich onbegrepen en eenzaam voelt. Batten-patiënten overlijden gemiddeld als zij tussen de 15 en 25 jaar oud zijn. Er is helaas (nog steeds) geen medicijn tegen deze ziekte!

De “Brandnewday Foundation”
De “Brandnewday Foundation” zet zich sinds 2001 in voor het leven en welzijn van kinderen met het syndroom van Batten/NCL. De stichting wil voor deze kleine en onbekende groep jongeren en hun families een verschil maken in hun leven. Dit doen ze door jaarlijks een Family-Fun-Day te organiseren. Meer weten. Klik voor koppeling: Brandnewday

Wat willen we bereiken met onze actie?
Met behulp van het geld van de actie kan de stichting voor al die jongeren en hun gezin een fijne familiedag organiseren.

Hoe werkt de actie?
Alle leerlingen van 2College Jozefmavo krijgen een lijst waarmee ze geld kunnen ophalen in ruil voor lotnummers. De leerling en de school bewaren de lijsten met de toegekende lotnummers.
In de slotweek van dit schooljaar volgt er een trekking en krijgen de gelukkigen een prijs.

Als we er samen in slagen voor die kinderen en hun gezinnen een fantastische dag mogelijk te maken zijn die jongeren voor die ene, mooie en bijzondere familiedag de meest gelukkigen.

Daar doen we het voor. Doet u ook mee?

Namens de leerlingen van de leerlingenraad.

P.S. Wij zijn nog op zoek naar prijzen voor de loterij. Als u hierin iets kunt betekenen, wilt u dan alstublieft contact opnemen met de heer van der Steen 088-0232700 steen.p@2College.nl