Echt willen weten hoe we ons voelen!

Woensdag 20 april was er op verzoek van de burgemeester van Tilburg, de heer Weterings een digitale ontmoeting tussen leerlingen en personeel van de Jozefmavo. De burgemeester wilde heel graag van leerlingen en docenten de lessen zelf horen hoe ze in deze tijd de lessen ervaren, waar ze nu tegenaan lopen op school.

Zo spraken docenten over het missen van de interactie tussen de docent en alle leerlingen. Deze tijd heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk of dat is. Dit werd door leerlingen bevestigd. Hoe fijn zou het zijn als weer allemaal in de klas kunnen zijn om “normaal” les te krijgen. Leerlingen gaven aan hoe vermoeiend het is om drie of vier lessen achter elkaar online lessen te volgen en docenten maakten duidelijk dat het steeds wisselen van volledig fysiek les in de examenklas, dan weer volledig online of deels online, deels fysiek roofbouw pleegt op je energie. Je wil zo graag goed les krijgen, maar ook goed les aan leerlingen geven. Opvallend was het begrip van twee kanten. Docenten en leerlingen vinden het niet fijn om steeds aanwezigheid bij de online lessen te checken. Steeds hetzelfde en het duurt zo lang! Docenten lieten merken veel waardering voor de leerlingen te hebben die dit allemaal maar moeten zien vol te houden. De leerlingen gaven aan hoe fijn het is te weten dat je altijd bij je mentor of leraar kunt aankloppen met een vraag.

Leerlingen gaven ook voorbeelden hoe er nu leerlingen op de Jozefmavo geholpen worden met hun achterstanden en andere zaken waar ze tegen aanlopen. Docenten vroegen aan de burgemeester meer rekening te willen houden met de mensen in de klas die de plannen vanuit Den Haag moeten uitvoeren. Niet weten waar je aan toe bent, plotseling veranderen of weer iets extra's vragen alsof je niets hoeft voor te bereiden en alles te regelen valt.

De heer Weterings was onder de indruk van wat hij hoorde, de energie en wil ervoor elkaar te zijn spatte ervan af. Hij wist al hoe de Jozefmavo werk maakt van onderwijs, maar was ook zichtbaar onder de indruk van alles wat er gedaan wordt om de lessen voor elkaar te krijgen. De burgemeester gaf aan dat hij zeker enkele zaken uit het gesprek meeneemt in de overleggen waar hij als burgemeester van een van de grote steden bij aanwezig is.  Op het einde van het gesprek zei de burgemeester dat hij graag nog eens terug zou willen komen op de Jozefmavo, maar dan om leerlingen en personeel weer “normaal” te kunnen ontmoeten. Als het aan de burgemeester ligt kunnen we daar voorzichtig samen naar uitkijken en naar toe werken.

Na afloop sprak de heer Kraus enkele leerlingen die deelnamen aan het gesprek. Hij vroeg ze: “Wat vond je ervan?” Het antwoord: "De burgemeester wilde echt weten hoe we ons voelen.”

In de bovenbouw zitten 304 leerlingen verdeeld over 12 klassen. Meneer Van Gestel is de teamleider en mevrouw Schoenmakers de coördinator.