‘Zelf onderzoek doen is heel interessant’

Groep 7/8

Jade zit in klas 2 van het vwo op Durendael, Jill in klas 3. Beide leerlingen hebben bewust gekozen voor regulier vwo op Durendael. Zij vertellen over hun ervaringen:

Geen spijt van mijn keuze

Jade: “Ik kom van basisschool De Bunders. Toen ik een middelbare school moest kiezen dacht ik automatisch aan Durendael omdat het lekker dichtbij is. Je houdt dan nog tijd over voor dingen na school. Ik heb in groep 8 de Open Dag bezocht en ik hoorde ook al veel goede verhalen over de school en heb zeker geen spijt van mijn keuze.”

Academische vaardigheden

Jill: “Vwo leidt in principe op voor een vervolgstudie aan de universiteit en daar moet je veel wetenschappelijk onderzoek doen. Op Durendael bereiden ze je daar heel goed op voor. Je krijgt vanaf klas 1 les in academische vaardigheden bij het vak acva. In de eerste klas hebben we geoefend met enquêtes maken en werken met Excell. In de tweede klas hebben we het gehad over bronnen zoeken en hoe je die kunt beoordelen. En je leert hoe je informatie kunt structureren. 

Eigen WON-onderzoek

Nu ik in de derde zit, voeren we zelf in tweetallen een *WON-onderzoek uit. Mijn klasgenoot en ik doen voor het vak levensbeschouwing een kwalitatief onderzoek naar verschillen in huwelijk en seksualiteit bij verschillende religies in Nederland. Eerst hebben we een hoofdvraag en deelvragen gemaakt en daarna gekeken welke bronnen en middelen we nodig hebben. We hebben interviews afgenomen en hebben een kerk in Tilburg bezocht.

Ik wil graag nieuwe dingen leren

Jade: “Zelf onderzoek doen vind ik heel interessant, want ik wil graag nieuwe dingen leren. Ik maak mijn eigen keuzes en daar leer ik veel van. Wij doen momenteel in klas 2 bij het vak academische vaardigheden een groot onderzoek van een half jaar over onze eigen leefomgeving. Ik heb gekozen voor een onderzoek naar drie oude gebouwen in Oisterwijk. We moesten daarvoor zelf een onderzoeksvraag en deelvragen formuleren.

Naar het Regionaal Archief

Mijn onderzoek gaat over de geschiedenis van deze bijzondere gebouwen. Ik wil onder andere uitzoeken hoe de architectuur tot stand is gekomen. We zijn met school naar het Regionaal Archief in Tilburg geweest. Daar heb ik informatie opgevraagd voor mijn onderzoek. We krijgen ook les in het zoeken en beoordelen van bronnen. Dan leer je of een bron betrouwbaar is of hij representatief is voor jouw onderzoek.”

Maak je eigen keuzes

Jill: “Ik vind het fijn dat je op deze school goede begeleiding krijgt. Je kunt bijvoorbeeld je mentor heel makkelijk aanspreken en ze helpen je ook goed als het nodig is. Ik zou vwo op Durendael dan ook zeker aanbevelen. Jade: “Mijn tip voor groep 8 leerlingen is: ‘Doe wat je zelf leuk vindt en bij je past. Loop niet achter de rest aan, maar maak je eigen keuzes, net als ik. Anders krijg je later misschien spijt van een gemiste kans.”

*Durendael is aangesloten bij Wetenschapsoriëntatie Nederland (WON)