Thomas en Mike over Houses: 'De challenges zijn supergaaf!'

Tto-leerlingen op Durendael worden in het eerste jaar verdeeld over vier Houses: Bandalore, Kenlore, Unilore en Dragonlore. Drie jaar lang leren zij met en van elkaar en strijden ze om de titel 'House of the Year'. En natuurlijk gaat alles in het Engels. Wij spraken met Thomas en Mike uit 1-vwo tto.

Thomas: Ik ben begonnen op vwo-regulier en na een paar weken overgestapt naar tweetalig, want ik hou wel van een uitdaging. Ik was best best al goed in Engels, omdat ik in mijn vrije tijd veel game met vrienden in het buitenland. Maar toch was het in het begin best wennen, want op de basisschool krijg je niet echt veel Engels.

Global Perspectives

Twee keer in de week hebben we het vak GLP (Global Perspectives). Dan doen we veel projecten. We moeten bijvoorbeeld een presentatie maken over een dorp en dan iets vertellen over de geschiedenis, het dorp zelf, de sportclubs en zo en ook iets over de actualiteit. Daar leer je heel veel van. 

Muntjes verdienen voor je team

Wat ik echt heel leuk vind bij tto is Houses!* We werken dan in teams en dan kun je door middel van een activiteit of heel goed Engels spreken of bijvoorbeeld een heel goed punt halen, muntjes verdienen voor je team. Ik zit zelf bij the House of Bandalore. Helaas staan wij niet eerste, omdat het een beetje mis ging bij de eerste activiteit. Maar dat kunnen we zeker nog inhalen!”

Christmas Cookie Baking

Mike: “De challenges bij Houses zijn ook supergaaf. Dan krijg je een bepaalde vraag of opdracht waar iedereen aan mee kan doen. Daar kun je ook muntjes mee verdienen voor je House. Vorige keer was het bijvoorbeeld “Guess the Sound”. En nu is het Christmas Cookie Baking.' Thomas: “De eerste challenge heb ik gewonnen. Toen moesten we een Halloween decoratie maken. Ik heb toen twee pompoenen helemaal uitgehold en met klei dingen erbij gemaakt. Het kunnen dus echt heel verschillende opdrachten zijn."

Tip van Thomas

Thomas heeft ook nog een advies voor groep 8: “Ga gewoon voor zo hoog mogelijk en probeer zeker tweetalig. Het is namelijk makkelijker om af te stromen van vwo naar havo dan andersom. En als je begint met tweetalig heb je het in elk geval geprobeerd. Mij viel het reuze mee en ik had een havo/vwo- advies.”

*Houses

Houses is een onderwijsconcept dat leerlingen stimuleert om samen te werken en zo veel mogelijk Engels te praten, waardoor zij met en van elkaar leren. Bij de start van het schooljaar worden alle leerlingen van klas 1, 2 en 3 (havo en vwo) verdeeld over vier teams (Houses). Elk House heeft een eigen naam, kleur en logo. In de Houses 'strijden' de leerlingen tegen elkaar om de titel 'House of the Year'. De opdrachten binnen Houses zijn gekoppeld aan tto-competenties en worden verwerkt in een digitaal portfolio.