Luna van Rooij (14) is Europees kampioen kickboksen

Op zondag 1 mei won Luna van Rooij uit 3 vmbo-basis het Europees kampioenschap kickboksen in de klasse K1 voor de jeugd. Het was haar eerste wedstrijd in Engeland, waarbij ze haar tegenstandster uit Schotland een paar rake klappen verkocht. Haar volgende tegenstandster trok zich vervolgens terug uit de wedstijd, waardoor Luna de titel kon pakken.

Luna van Rooij oogt in eerste instantie niet als een echte bokser. Ze draagt armbandjes, kettinkjes en oorbellen en heeft een navelpiercing. Trots laat ze haar gelakte nagels zien. Maar schijn bedriegt. Luna is wel degelijk een vechtster. In krap een half jaar tijd viel ze op eigen kracht ruim tien kilo af, zodat ze in een lichtere klasse kon vechten. Dat gaf haar veel zelfvertrouwen.  

Luna: ‘Ik ben in groep 8 op kickboksen gegaan, omdat mijn broer er ook op zat en het leek me wel leuk om te doen. Toen bleek dat ik er echt goed in was, werd ik steeds fanatieker. Ik train nu elke dag anderhalf uur in de sportschool. Dan vecht ik ook tegen jongens. Natuurlijk loop ik wel eens blauwe plekken op, maar ik ben gelukkig nog nooit serieus gewond geraakt. Tot nu toe lukt het me prima om dit te combineren met school. Mijn huiswerk maak ik meestal op school.

Kickboksen is een hartstikke leuke sport en ik hoop er nog verder in te komen. Mijn volgende titelgevecht staat gepland voor september in Duitsland. In de tussentijd zijn er een aantal kickboksgala’s waar ik aan deelneem. Maar dan boksen we meer voor de fun. De belt die ik heb gewonnen met dit Europese kampioenschap hangt op mijn kamer. Dit inspireert mij om door te gaan, want ik wil er natuurlijk nog veel meer winnen.’