Lotte, Guus en Bodi bij finale FLL

Groep 7/8

Zaterdag 27 maart stonden onze eerstejaars Lotte, Guus en Bodi namens 2College Durendael in de finale van de First Lego League (FLL). De finale vond gedeeltelijk plaats in Ontdekstation 013 en gedeeltelijk op school. Begeleiders Anne van Dun, Luuk Gommers en Kim Stork zijn maar wat trots op hun pupillen.

‘Een podiumplaats zat er helaas niet in, wel konden zij zichzelf steeds een stukje verbeteren, ‘ vertelt Kim Stork, docent techniek op Durendael. ‘Ze hadden zichtbaar plezier in het hele proces en ook de samenwerking binnen het team was uitstekend. Ik ben heel trots op hen! En dat geldt ook voor de leerlingen van basisschool de Tovervogel, die in de voorbereiding ook hun steentje hebben bijgedragen. Helaas konden zij door de coronamaatregelen halverwege het project niet meer naar Durendael komen om te oefenen.'

Dit jaar stond de First Lego League in het teken van het thema ‘beweging’. Leerlingen werden uitgedaagd om met een zelfgebouwde robot ‘meer beweging te creëren’. Een van de bedachte oplossingen was bijvoorbeeld om water op te pompen uit een fontein en hiermee een flesje te vullen. 

Vanwege corona vond een deel van de finale online plaats. Leerlingen spraken online met de jury over hun aanpak van de opdrachten, legden uit hoe ze de robot in elkaar hadden gezet en deden verslag van het oefenen op school. Ook  moesten ze vragen beantwoorden over het project en de samenwerking binnen het team.

De FLL is een unieke samenwerking tussen het voortgezet onderwijs en het basisonderwijs: leerlingen leren met en van elkaar. Aan het begin van het schooljaar startten de leerlingen van Durendael samen met zeven leerlingen van basisschool de Tovervogel. Vanwege corona moesten de Durendaelers echter alleen verder.
Dit resulteerde uiteindelijk in een mooie medaille en een diploma. En niet te vergeten de overheerlijke frikandellenbroodjes die ze volgens Kim dubbel en dwars verdiend hadden!