Levensecht onderwijs: Leerlingen LWT Durendael helpen ouderen met bewegen 

Bewegen is gezond. Maar wat als dit niet meer zelfstandig lukt? Dan doe je een beroep op Ontmoeting in Beweging. En op 2College Durendael! De leerlingen van het Leer Werk Traject participeerden drie weken lang bij de lessen stoelgym van Ontmoeting in Beweging, een gezamenlijk project van Natuurlijk Gezond Oisterwijk en Contour de Twern.

Samen bewegen en koffiedrinken

Met het treintje kwamen de ouderen aan bij Hoco (hockey vereniging) om daar te gaan stoelgymmen en koffiedrinken. Voor onze LWT-leerlingen een uitgelezen kans om hun vaardigheden in praktijk te brengen. Evelien Oeben, coördinator LWT, vertelt: 'Een perfect voorbeeld van samenwerking en levensecht onderwijs! De eerste week hebben de leerlingen de ouderen op de stoel geobserveerd (ook wat dementerenden dan doen, zoals soms opstaan en weglopen). 

Op de stoel van de docent

De tweede week mochten de leerlingen ‘werken’ .Bij aankomt met het treintje hebben de leerlingen de ouderen uit het treintje gehaald en hen geholpen met lopen, de jas uitdoen en op de stoel zetten. Ook hebben zij een oefening op de stoel voorgedaan die de ouderen na moesten doen. Ze hebben dus even voor docent stoelgym gespeeld. Tijdens het koffiemoment hebben ze koffie ingeschonken voor 'leerlingen' en een gezellig praatje met hen gemaakt. 

Examen op locatie

De derde week deden de LWT-leerlingen examen op locatie, waarbij de volgende onderdelen 'levensecht' werden getoetst: loopbegeleiding, communiceren met de zorgvrager en aan- en uittrekken van de jas. Drie ouderen waren bereid om te helpen met toetsen. Zij speelden de rol van oudere met een verlamde arm. De ouderen vonden het fantastisch om met onze leerlingen samen te werken. een heel geslaagd project dus!'

Met dank aan Lisan Pronk van Natuurlijk Gezond Oisterwijk en Arie Hobo van Contour de Twern