Leerlingen praten met politici

In het kader van de scholierenverkiezingen gingen leerlingen van Durendael twee dagen lang in gesprek met politici. Vrijdag 12 maart was het de beurt aan Rob Mallens en Ton van de Ven van de VVD in Oisterwijk.

Claus van Teeffelen, teamleider basis/kader: ‘Op Durendael bieden we zoveel mogelijk contextrijk onderwijs. Politiek is voor veel leerlingen een ver van hun bed show. Toch is het ook voor hen belangrijk om iets mee te krijgen van de verkiezingen. Daarom bieden we dit aan in het leerwerktraject op het vmbo. Door zelf verkiezingen te organiseren, krijgt het onderwerp voor hen meer betekenis.

Heel mooi om te zien hoe leerlingen zelf een stembureau inrichten, waarin ze allemaal een eigen rol hebben: controleren van de stempas, uitreiken van het stemformulier en uiteindelijk het tellen van de stemmen. Over twee tot drie jaar mogen ze zelf ook daadwerkelijk naar de stembus. Dan hebben ze in ieder geval deze ervaring en weten ze precies hoe dat gaat.’

Tijdens het gesprek in de aula sloten ook leerlingen van andere afdelingen spontaan aan. Onderwerpen als ‘het legaliseren van softdrugs’ , ‘extra belasting op vlees’ en ‘het coronapaspoort’ passeerden onder andere de revue. De Durendaelers toonden zich kritisch ten aanzien van enkele VVD-standpunten. Zo ontstond een mooie discussie, waarbij de leerlingen elkaar goed aanvulden.

Donderdag 11 maart waren er ook politici van D66 en Algemeen Belang op school. Het was mooi geweest als we hier alle partijen aan tafel konden krijgen, maar het gaat om het idee: jongeren meer betrekken bij politiek,’ aldus Stef van der Linden, docent maatschappijleer. ‘En dat is denk ik goed gelukt.’ 

Leuk detail: Rob Mallens is naast politicus ook reclamemaker. Hij was destijds betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe naam en het logo van 2College.‘ Dat apenstaartje doet het nog steeds goed,’ concludeerde hij met een knipoog naar het grote 2Collegebord in de aula.

Terwijl de politici spraken met de leerlingen, werd er op de achtergrond druk gestemd. Nu maar afwachten welke partij maandag als grootste uit de bus komt op Durendael.