Hybride onderwijs op Durendael: half naar school, half online les

Groep 7/8

Zoals elke school heeft ook Durendael sinds de heropening van het VO de nodige maatregelen getroffen om het coronavirus het hoofd te bieden. Zo staan er looproutes in het gebouw aangegeven, staan de tafeltjes in de klas op 1,5 meter afstand van elkaar en is er veel aandacht voor de hygiëne. Maar het allerbelangrijkste voor leerlingen blijft het fysieke contact, zo blijkt uit een enquête over onderwijs op afstand. 

Daarom gaan leerlingen van 2College Durendael in Oisterwijk weer ‘gewoon’ naar school.  Waar andere scholen hun deuren alleen openstellen voor een uurtje les per week of zelfs helemaal gesloten houden, zitten de leerlingen op Durendael minimaal drie dagdelen per week in de klas. Met acht leerlingen tegelijk- 1,5 meter uit elkaar - volgen ze om beurten de lessen, terwijl de rest van de klas online meedoet. 

‘Veiligheid is belangrijk,’ zegt Ben Leenen, directeur van Durendael, ‘maar daarnaast hebben leerlingen recht op fysiek onderwijs. In het protocol vanuit de overheid staat letterlijk ‘dat alle leerlingen in de gelegenheid moeten worden gesteld om onderwijs op school te volgen.’ Daar komen wij op deze manier zoveel mogelijk aan tegemoet. 

Hybride onderwijs is niet ideaal, maar op dit moment wel de wel de best mogelijke optie. Het vraagt veel van onze docenten en voor leerlingen is het ook wennen, maar we krijgen het toch maar voor elkaar met z’n allen. Desondanks hoop ik dat er snel meer mogelijkheden komen voor uitbreiding van ons fysieke onderwijs. We kijken dan ook reikhalzend uit naar het kabinetsbesluit voor de start van het VO in het nieuwe schooljaar.‘