Florida Trip 5-tto: 'De kers op de taart!'

Op maandag 17 oktober vertrokken 18 tto-leerlingen van Durendael en 2 begeleiders voor een week naar Florida. De Florida Trip is een keuze onderdeel van het tto-programma in de bovenbouw. In de vierde klas havo en vwo schrijven tto-leerlingen zich in voor deelname in klas 5. Daarna wordt er geloot in verband met het aantal beschikbare plekken.

Renee was een van de gelukkigen. Hieronder vertelt ze over haar ervaringen:

Dubbel geluk 

‘Ik heb eigenlijk dubbel geluk gehad met inschrijven voor deze uitwisseling. Vorig jaar ben ik vanwege corona blijven zitten in havo4, maar toen ging de reis niet door. Dit jaar stond ik derde op de wachtlijst. Maar omdat er iemand afhaakte en er extra gastgezinnen beschikbaar kwamen, kon ik toch mee naar Florida.’ 

Uitwisselingen

Renee is bijna 18, volgt tto op Durendael en zit nu in havo 5-tweetalig. Al twee keer eerder ging ze mee op uitwisseling. Een keer met Erasmus naar Duinkerke en een keer met de reguliere uitwisseling in de derde klas naar Engeland. ‘Je leert daar ontzettend veel van,’ vindt Renee. ‘Niet alleen de Engelse taal, maar vooral ook de culturele verschillen en het durven spreken, ook voor een groep. Daarmee begin je vanaf klas 1 al te oefenen op school, maar dit zijn natuurlijk perfecte gelegenheden om het ook in praktijk te brengen.   

Fijn gastgezin

Deze uitwisseling met Amerika was echt de kers op de taart voor mij. De eerste keer dat ik buiten Europa op reis ging en dat is me supergoed bevallen. Het klikte ook heel goed met mijn uitwisselingsmaatje. Ik zat in een fijn gastgezin met Emma en haar jongere zusje. Amerikaanse jongeren zijn veel vrijheid gewend. Ze mogen al vanaf hun 16de autorijden en ze eten vaak op eigen gelegenheid buiten de deur. Ik ken nu zo’n beetje alle fastfoodspecialiteiten! Wat me ook opviel in de omgeving van Orlando is dat bijna iedereen katholiek is. Emma was vroeger lid van een zogenaamde ‘youth group’. Ze sprak dan regelmatig af met een groepje meiden om over God te praten. Dat zie ik hier zo gauw niet gebeuren.  

Winter Haven High School

De school daar (Winter Haven High School) is veel groter dan Durendael. Soms moesten we wel een kwartier lopen van het ene lokaal naar het andere. School begint daar al om 07.00 uur en duurt vaak maar tot 13.45 uur. Daarna hebben ze dan bijvoorbeeld sport. Emma is cheerleader, dus zij gaat twee keer per week naar de cheerleadersles. En in het weekend naar de wedstrijden. Ik ben zelf ook mee naar een American football game geweest. Dat is vergelijkbaar met rugby en inderdaad net zo als je het hier op tv ziet.  

Van jetski tot potluck

Ik vond het super chill dat we overal samen met de auto naar toe konden. En wat nog leuker was waren de ritjes over het water met de jetski. Er zijn daar in de buurt heel veel meren die met elkaar verbonden zijn door middel van kanaaltjes. Veel achtertuinen grenzen daar aan. Dus als je met iemand wilt afspreken pak je gewoon even de jetski en dan ben je er zo. Echt heel gaaf! Wat ook supergezellig was, was het gezamenlijk eten met alle leerlingen, ouders en begeleiders , de ‘potluck’, ook wel bekend als de Amerikaanse fuif. Ieder brengt dan een eigen gerecht mee dat je met elkaar deelt.  

Mooie afsluiter tto

Al met al vond ik het echt een fantastische week en een perfecte afsluiter van mijn tto-opleiding. En straks komt Emma natuurlijk ook nog naar ons. Nu alleen nog even dat diploma halen…'