Cambridge op Durendael: een win-win situtatie!

Op 2College Durendael kunen havo- en vwo leerlingen kiezen voor tweetalig onderwijs (tto). Sinds twee jaar biedt Durendael op het vwo ook Cambridge aan. Dit jaar legden acht leerlingen het Cambridge Advanded Examen (CAE) af op C1 en C2-niveau. Dat wil zeggen dat zij de Engelse taal beheersen op het niveau van een (near-) native speaker.

Cambridge brengt leerlingen op het juiste niveau voor IB

Onze tto leerlingen volgen in vwo-4 het Cambridge programma als opstapje naar het IB-examen,’ vertelt Iain Watt, coördinator tto op Durendael. ‘Cambridge zien wij als een middel dat ervoor zorgt dat leerlingen op het juiste niveau zitten voor het IB-programma ( International Baccalaureate: Language and Literature). De leerlingen hebben daarbij de keuze om op eigen gelegenheid het officiële Cambridge examen af te leggen. We stellen dit bewust niet verplicht omdat het geen doel op zich is. De meerwaarde van het Cambridge programma op Durendael zit in de lessen. We trainen hiermee de taalvaardigheid die vereist voor het IB-examen in klas 5.

Optimale aansluiting op het wetenschappelijk vervolgonderwijs

Ouders vragen mij wel eens waarom ze zouden moeten kiezen voor tto als hun kind ook gewoon Cambridge kan doen. Veel scholen bieden dit immers aan. Je moet je dan wel bedenken dat Cambridge alleen de taalvaardigheid toetst, terwijl IB zich richt op een breed pre-academisch programma met expliciete aandacht voor literatuur, tekstanalyse, perspectief op andere culturen en algemene academische vaardigheden. Daarmee zijn leerlingen verzekerd van een goede aansluiting op het wetenschappelijk vervolgonderwijs. Bovendien hebben leerlingen met het IB-certificaat automatisch toegang tot alle universiteiten in de Angelsaksische landen. Daarom bieden wij het allebei aan. Het is dus eigenlijk een win-win situatie.’