Buddyproject LWT: Jong en oud maken samen plezier

Oisterwijk - 1 juli 2021

De leerlingen van het Leerwerktraject bij de afdeling Zorg & Welzijn op Durendael ontvingen vandaag een groep oudere mensen op school. Zij waren de afgelopen weken via Contour de Twern als maatje gekoppeld aan een leerling. Deze ouderen kregen onder andere een rondleiding door de school  en natuurlijk werd er gezellig samen geluncht.

‘Leerlingen van het Leerwerktraject zijn echte doeners. Zij lopen twee dagen per week stage en gaan drie dagen naar school. Het buddyproject valt onder hun profielvak Zorg & Welzijn’ lichten docenten Evelien Oeben en Annely Schuurmans toe. 

Op bezoek bij hun maatje

Vier weken lang zijn de leerlingen gekoppeld aan een oudere (buddy) uit de omgeving. De eerste drie weken gingen de leerlingen op bezoek bij hun maatje thuis. Daar maakten zij kennis met elkaar, speelden samen spelletjes en verzonnen ook zelf activiteiten. Begeleider Frank vertelt: ‘Ik ben met een leerling mee naar een oudere Indische dame geweest. Zij hebben in de keuken samen Indische frikadel gemaakt. Dat was heel mooi om te zien.‘

Lunchen op Durendael

Vandaag zijn de ouderen op Durendael te gast en worden ze in de watjes gelegd. De leerlingen hebben zelf een heerlijke lunch voorbereid die iedereen zich goed laat smaken. Daarna gaat iedereen met zijn of haar buddy op de foto. Deze foto wordt afgedrukt op een mok die de leerlingen volgende week aan huis bezorgen. In de tussentijd maken oud en jong samen een rondje door de school en gaan ze ook nog even op de koffie bij de directeur.

Stig en meneer Klerks

Stig is de buddy van meneer Klerks ((89). Ze hadden het samen heel gezellig en Stig kwam heel wat te weten over het leven van meneer Klerks. Bijvoorbeeld dat hij vroeger als vrijwilliger voor het Rode Kruis heel wat keren op en neer naar Polen is gereden met de vrachtwagen. En dat hij wel van een potje van jeux de boules houdt. Ook waarschuwde meneer Klerks Stig om vooral niet te gaan roken.

Guusje en mevrouw Ketelaers

Mevrouw Ketelaers is gekoppeld aan Guusje: ‘We hebben het samen heel gezellig gehad. Veel gekletst en potjes rummikub gespeeld. Ik ken Durendael van mijn kleinkinderen. Mijn kleindochter speelde vroeger de hoofdrol in de schoolmusical. Maar ik ben trots op allemaal, en ook op deze jonge mensen. Ik ga zeker telefoonnummers uitwisselen met Guusje, dan kunnen we contact houden.'

'Dit leer je niet uit een boekje'

Evelien: ‘Het buddyproject heeft ook een sociaal-maatschappelijk doel. Ze hebben plezier met elkaar, praten samen en leren van elkaar. Bijvoorbeeld dat dingen vroeger anders gingen dan nu, maar ook dat sommige zaken hetzelfde zijn gebleven, alleen op een ander manier (mobiele telefoon versus krant). En dat je heel leuk samen spelletjes kunt spelen, ongeacht je leeftijd. Dit leer je niet uit een boekje.

Iets voor een ander betekenen

Daarnaast is het vooral voor deze LWT-leerlingen van belang dat ze ontdekken hoe belangrijk ze zijn in de maatschappij. Het maakt niet uit wie je bent en welk diploma je hebt, iedereen kan iets voor een ander betekenen. Door deze activiteit te organiseren, hebben zij de ouderen een fantastische dag bezorgd. Ze mogen echt trots zijn op zichzelf!’