Academische week VWO-TIO op 2College DurendaelLyceum

De academische week is een fantastische week waarin leerlingen van leerjaar 1, leerjaar 2 en leerjaar 3 van VWO-TIO (Talent in Onderzoek) van 2College DurendaelLyceum worden ondergedompeld in de academische wereld. Zij brengen onder meer bezoeken aan verschillende universiteiten en musea en volgen lezingen en workshops van gastsprekers uit verschillende gebieden van het academische werkveld. Deze week, waarin leerlingen in een levensechte situatie onderzoek doen, is uniek in de regio.

Leerjaar 1

De leerlingen van leerjaar 1 VWO-TIO van 2College DurendaelLyceum gaan naar de Radboud Universiteit in Nijmegen  waar ze in de wetenschappelijke wereld worden ondergedompeld door onderzoek te doen op de bètafaculteit. Ook gaan de leerlingen een bezoek brengen aan het Anatomisch Museum.  Een ander onderdeel van het programma is een bezoek aan het Natuurmuseum in Tilburg om onderzoek te doen met en naar fossielen.

Leerjaar 2

In leerjaar 2 VWO-TIO van 2College DurendaelLyceum staat het bèta- en gamma-onderzoek centraal.  Voornamelijk programmeren is voor deze leerlingen een belangrijk onderdeel. Om het onderwerp te introduceren zullen de leerlingen een bezoek aan de Ontdekfabriek in Eindhoven brengen. Vervolgens zullen de leerlingen zelf een robot gaan bouwen en programmeren. Het gamma-onderzoek staat in teken van het onderzoek naar de eigen leefomgeving. Voor deze onderzoeken wordt er nauw samengewerkt met heemkundekringen, maar ook met het Regionaal Archief in Tilburg. Leerlingen zullen hier met authentieke bronnen aan het werk gaan.

Leerjaar 3

Leerlingen van leerjaar 3 VWO-TIO van 2College DurendaelLyceum starten de week met verschillende workshops in het kader van het doen van onderzoek en het gebruik van betrouwbare bronnen. De leerlingen krijgen een workshop van Prof. Dr. Rens v.d. Schoot. Hij zal leerlingen meenemen in de wereld van het doen van onderzoek en voorbeelden geven door middel van experiment. Ook gaan de leerlingen aan de slag met de betrouwbaarheid van bronnen en presentatietechnieken. De leerlingen bezoeken ook Tilburg University, waar ze aan de slag  gaan met een casus op de faculteit Constitutional Law.