23 maart: update schoolexamens en online onderwijs

We gaan week twee in van de sluiting van de scholen in Nederland. Vorige week heb ik jullie op de hoogte gehouden van de zaken waar we deze week druk mee bezig zullen zijn. Allereerst is dat de afname van de laatste schoolexamens/toetsen van de leerlingen die over een tijdje eindexamen doen. Daarnaast moet ons onderwijs op afstand vandaag meer vanuit een basisstructuur vorm krijgen. Beide zaken haal ik hieronder weer kort aan.

Vandaag begonnen we met de toetsen voor havo en vwo die vorige week geen doorgang konden vinden. We hebben deze toetsen zoveel mogelijk achter elkaar gepland, zodat we niet tegelijk al onze eindexamenleerlingen in de school hebben. We begonnen met havo (wiskunde A en B) en later op de ochtend startte een groep vwo-leerlingen (economie). We hebben de leerlingen op zeker 1,5 meter afstand van elkaar gezet en we reinigen de werkplekken elke keer intensief. De opkomst onder de leerlingen was boven de 90% bij beide schoolexamens. Het valt mij op dat onze leerlingen over het algemeen een ontspannen indruk maken.

Uit de eerste sessie van vanmorgen hebben we geleerd dat we nog meer moeten sturen op het gedrag van de leerlingen. Ik roep de leerlingen via deze weg op zelf ook alert te blijven op de regels van het RIVM, niet alleen in de school, maar ook als jullie onderweg zijn. Daarnaast hebben we nog andere kleine aanpassingen gedaan om het nog beter/strikter te laten verlopen.

Morgen zal ook een deel van de vmbo-leerlingen met toetsen aan de slag gaan, maar we hebben de toetsen zo over de dag en binnen de school verdeeld dat dit nooit zal leiden tot grote aantallen leerlingen op één plek binnen de school. 

Of er de komende dagen nog aanscherpingen van landelijk beleid komen en of dit weer gevolgen heeft voor de afname van de schoolexamens weten we niet. Mocht dat zo zijn, dan zullen wij daar weet meteen op reageren en jullie daarover informeren.

Onderwijs op afstand

Het onderwijs vindt plaats in Teams, het werk staat in Magister en je lessen (contactmomenten) staan in Zermelo. Zoals ik het hier in één zin benoem, klinkt het bijzonder simpel. De werkelijkheid is ingewikkelder. Ik hoor van meerdere collega's dat zij in hun les contact hadden met bijna alle leerlingen. Ik hoorde dat ze het fijn vonden om eindelijk weer de leerlingen te zien en te horen. Ik hoor ook van geslaagde en leuke lessen.

Maar eerlijk, is eerlijk: er zijn ook collega's bij wie het vastliep, of die, als het ware, nu nog op zoek zijn naar hun leerlingen. Ik hoorde van een collega's die bij wie de camera niet werkte (De docent: “En ik had gisteren zulke mooie lessen voorbereid! Ik vraag de roostermaker mijn lessen vandaag nog een keer in te plannen. ")

Kortom, er gebeuren vele goede en mooie dingen, maar er gaat ook zeker wat mis. Ik weet dat onze helpdesk en ons “inspiratiekanaal” vaak bevraagd en bezocht worden door onze medewerkers. Ik weet ook dat de verbinding niet bij iedereen optimaal is. Ik ga ervan uit dat we dit stap voor stap beter gaan doen. 

Overigens, misschien ook goed om te vermelden dat collega's alleen voor het hoogstnoodzakelijke naar school komen en we mensen met de RIVM-klachten te allen tijde verplichten om thuis te blijven. Daarnaast zijn er ook collega's ziek; zij die ziek zijn kunnen en zullen geen onderwijs op afstand verzorgen. 

Zoals beloofd, houden we jullie op de hoogte. Zorg goed je naasten en jezelf en tot morgen.