Nieuws : Dag van de duurzaamheid 10 oktober
Dag van de duurzaamheid 10 oktober
Locatie: Jozefmavo

aarde.jpg

10 oktober dag van de duurzaamheid.

Beste leerlingen,
Tweemaal was astronaut André Kuipers in de ruimte en wel 204 dagen. Sinds zijn terugkeer deelt hij zijn ervaringen in boeken, lezingen, theatervoorstellingen en in de media. Weet je wat hij zegt?
“Als je recht naar de aarde kijkt, dan lijkt die aarde groot en majestueus. Maar kijk je erlangs, dan schrompelt ze ineen als een levende cel met fluorescerend membraan. Even blazen en de hele dampkring is weg, zo lijkt het wel. Ik kreeg daar een eng, akelig gevoel van. Niet voor mezelf, maar voor de planeet: wij mensen kunnen immers nergens anders leven. Om jonge mensen dat gevoel bij te brengen is er een gedragsverandering nodig, vanuit het besef dat we het met zijn allen (mensen, dieren, bomen en planten) op deze ene planeet moeten zien te redden. We zijn weliswaar onderdeel van iets veel groters- een zonnestelsel, een heelal-, maar hier op aarde zitten we allemaal in hetzelfde schuitje.”
Zet dit jou aan het denken? Vind jij dit interessant? Waar sta jij?
Op woensdag 10 oktober, de dag van de duurzaamheid, starten we op de Jozefmavo met aandacht voor duurzaamheid; voor beheersing van ons klimaat en wat daar voor nodig is.
We gaan leerlingen van de leerlingenraad vragen om met nog iemand anders uit de klas deel te nemen aan een film over klimaatbeheersing op woensdag 10 oktober, lokaal 2.11, 8.45 -10:45 uur.
Die film wordt ingeleid en nabesproken door mensen die aandacht vragen voor verbeteren van ons klimaat. In het mentorhalfuur kunnen onze leerlingen kort vertellen over wat ze gezien en besproken hebben.
Alle leerlingen van de Jozefmavo krijgen nog uitleg over de meters op de tv in de aula, zodat ze zelf kunnen volgen hoeveel energie wij met zonne-energie  besparen op school. Bij NGT wordt er nog gesproken over het belang van voldoende zuiver water. Bij natuurkunde lessen gaan we aandacht besteden aan het besparen van energie via zonnepanelen, gaan we zelf proefjes doen met kleine zonnepanelen.
Wie weet hebben jullie nog veel meer goede ideeën hoe we op school met elkaar kunnen werken aan duurzaamheid, want zoals André Kuipers zegt: “We moeten het met zijn allen hier op die ene planeet wel zien te redden.”

Met vriendelijke groet,
Meneer Kraus