Nieuws : Daarom Durendael! Aanmelden 6 en 8 maart
Daarom Durendael! Aanmelden 6 en 8 maart
Locatie: Durendael

Op dinsdag 6 en donderdag 8 maart kun je je aanmelden op Durendael. Bram, Gioya, Jamie, Danée, Kim, Thomas, Thijs, Isabelle, Faye en Renee gingen je voor. Zij vertellen hoe het eraan toe gaat in de brugklas. Lees hieronder over hun ervaringen.

Bram en Gioya (1 vmbo) over huiswerk maken
Bram: 'Tijdens het mentoruur krijg je hulp bij het plannen van je huiswerk, want dat is echt veel meer dan op de basisschool. Soms hebben we zelfs twee proefwerken op een dag. Maar als je goed meedoet in de les, heb je je huiswerk sneller af en houd je genoeg tijd over, bijvoorbeeld om te gaan sporten. Ik vind het over het algemeen wel te doen.’ Gioya: ‘Als ik iets niet snap, dan kan ik het meteen vragen aan de leraar in de les. En je kunt ook altijd bij je mentor terecht als je ergens mee zit. De meeste leerlingen en docenten hier zijn heel aardig.’


 Jamie, Danée en Kim (2-havo) over de vakken in de brugklas

Jamie:’ Mijn leukste vak is Engels. Maar wiskunde gaat ook wel. Geschiedenis en aardrijkskunde vind ik moeilijk, omdat het heel veel stof is en je lange stukken tekst moet lezen. Gelukkig krijg je hierbij wel hulp. De docent leert ons bijvoorbeeld hoe we een goede samenvatting kunnen maken, zodat je het verhaal beter onthoudt.’Danée: Frans vond ik een moeilijk vak, omdat ik dat nog nooit had gehad. De docent legt in de les uit hoe je het beste woordjes kunt leren. Kim: ‘Ook dbs (digitaal burgerschap) was voor mij een nieuw vak. Je leert dan onder andere om te gaan met social media.
 

Thomas, Thijs en Isabelle (2-vwo) over academische vaardigheden
Thomas: ‘In de vwo-brugklas begin je met het vak ‘academische vaardigheden’, waarin je je gaat voorbereiden op een wetenschappelijke vervolgopleiding. Je mag zelf onderzoek doen en leert hoe je informatie moet zoeken, wat goede bronnen zijn en hoe je een onderzoeksvraag moet formuleren.’ Thijs: ‘In de tweede klas doe je een literatuuronderzoek naar je eigen leefomgeving. Ik heb bijvoorbeeld de geschiedenis van het Staalbergven in Oisterwijk onderzocht. Je komt dan allerlei interessante dingen  te weten, bijvoorbeeld dat mannen en vrouwen vroeger apart moesten zwemmen.

Faye en Renee (1-tto) over Engels en wereldburgerschap

Renee: ‘Je leert op tto heel snel de Engelse taal spreken. Veel kinderen vinden het spannend om tto te gaan doen. En dat hoeft helemaal niet. Na een paar weken ben je al helemaal gewend om in het Engels te worden aangesproken. Ik vind het nu zelfs al raar als ik tussendoor een les Nederlands heb.’ Faye: ‘We leren ook veel over andere landen. Op de internationale avond ga je in groepjes een land presenteren in het Engels. Dan moet je alles uitzoeken over de taal en cultuur van dat land, de mensen die er wonen, bepaalde rituelen en gewoontes.’