Nieuws : Op de Jozefmavo geen energiedranken!
Op de Jozefmavo geen energiedranken!
Locatie: Jozefmavo

verboden voor energiedranken.png
Op de Jozefmavo geen energiedranken!

Op 2College Jozefmavo is het al enige jaren verboden om energiedranken te drinken. Dat geldt voor iedereen op school. Nu er in het nieuws weer aandacht aan wordt besteed, lijkt het mij goed om het waarom nog eens onder de aandacht te brengen.
Kinderartsen willen graag een verbod op energiedrankjes voor kinderen jonger dan 13 jaar en een maximum van één blikje voor jongeren tot 18 jaar. Te veel van deze drankjes zorgt volgens hen voor veel klachten bij kinderen en jongeren. Je kunt niet controleren hoeveel blikjes iemand op school zou drinken en dus een totaal verbod op deze drankjes.
Wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam als je een blikje energiedrank achteroverslaat? En welke (nadelige) gevolgen heeft dat?

Check het in deze video:
https://youtu.be/_Q3DXYT7kqk

Er zit helemaal niets in energiedrank wat jongeren nodig hebben, wil Jaap Seidell vooropstellen. Seidell is hoogleraar Voeding & Gezondheid aan de universiteit van Amsterdam. "Maar als je als 16-jarige een blikje drinkt, is het niet zo heel erg." Het gevaar zit volgens hem bij jongeren die grootverbruikers zijn, die elke dag wel meer dan één blikje drinken. "Er zitten stoffen zoals suikers en cafeïne. Die kunnen wel slecht zijn voor jongeren als ze er veel van binnenkrijgen." Ook zitten er oppeppende stoffen in als taurine en guarana in. Dat jongeren meer gevaar lopen dan volwassen komt omdat ze een lager lichaamsgewicht hebben. Daardoor krijgen ze sneller hogere concentraties van die stoffen in hun bloed.
Waarom is het slecht voor je?
Seidell kan nog wel even doorgaan met het opsommen van slechte dingen: "De suikers vullen niet en je blijft dus gewoon dooreten en -drinken zoals je normaal doet, waardoor het een extra dikmaker is. Door alle suiker heb je bovendien op latere leeftijd ook kans op diabetes type II. Het drankje is daarnaast zo zuur dat als je het veel drinkt, je last kan krijgen van tanderosie - je tanden lossen dan langzaam op."
Slecht slapen
Het drankje heeft ook indirect veel gevolgen voor jongeren. "Ze drinken het de hele dag door en kunnen dan 's nachts niet meer slapen. De volgende dag komen ze vermoeid op school en de enige manier waardoor ze dan weer alert worden, is het drinken van nieuwe energiedrank."
Sport
Als laatst wil Seidell nog een fabeltje uit de lucht halen. "De drankjes worden altijd geadverteerd met extreme sporten en idolen zoals Max Verstappen. Maar energiedrankjes zijn absoluut geen sportdrankjes. De drankjes zijn ontwikkeld om je hersenen een oppepper te geven, niet je spieren. Bij het sporten kan je beter gewoon water blijven drinken."
Water drinken is gezond en om die reden hangt er ook een watertapapparaat in de aula.
Meneer Kraus