​Blog 3: Peper

 
De Turken die rond 1100 in Anatolie, de streek waar nu de Turkse hoofdstad Ankara ligt, woonden, probeerden hun macht uit te breiden ten koste van het Oost Romeinse Rijk en de Arabische moslims. Hun naam veranderde in die tijd van Turken in Ottomanen.
 
VBlog3_1.jpganaf 1350 kregen de Ottomanen steeds meer macht in het Midden Oosten. Dit ging gepaard met oorlogen en net als nu verdwijnt de handel in gebieden waar wordt gevochten.
Het Midden Oosten was in die tijd erg belangrijk voor de handel in specerijen. Die specerijen werden via India, de Perzische golf en het Midden Oosten naar Europa vervoerd. Constantinopel was op deze route een belangrijke handelsplaats.


 
Blog3_2.jpgRond 1430 kregen de Turken een sultan (koning) die een geweldige generaal bleek te zijn Mehmet II. Volgens Mehmet hielden de inwoners van Constantinopel zich niet aan afspraken die hij met hen gemaakt had. Daarom besloot hij in 1453 om de stad aan te vallen. De stad werd veroverd en daarmee kwam er definitief een einde aan het Romeinse Rijk. De Hagia Sophia werd omgebouwd tot een moskee.
 
Voor en na de verovering van Constantinopel vluchtten veel christelijke geleerden naar West Europa. Ze gingen vooral naar Italië en namen op hun vlucht ook de boeken mee waarin alle kennis van het Romeinse Rijk stond. Toen konden de Italianen ook weer alles lezen over de wetenschap van de oudheid. De Italianen waren zo verrukt over alles wat ze lazen, dat ze op grote schaal probeerden om de kennis van de Oudheid weer in de praktijk te brengen. En daar bleef het niet bij. Ze wilden de wetenschap van de oudheid zelfs overtreffen! Daarmee begon een nieuwe periode in de Europese geschiedenis, de Renaissance (wedergeboorte), die de basis heeft gelegd voor onze moderne wereld.
 
Omdat de vraag naar specerijen groot was en het aanbod door de oorlogen in het Midden Oosten klein, werden de specerijen steeds duurder. Peper werd in die tijd bijna net zo duur als goud. Vandaar ons spreekwoord: peperduur. De Portugezen kwamen toen op het idee om zelf specerijen in Azië te gaan halen. Als dat zou lukken zouden ze schatrijk worden. Maar hoe kom je daar?
In uit het Arabische vertaalde boeken en boeken die via de geleerden uit Constantinopel in West Europa terecht waren gekomen, hadden ze gelezen, dat veel specerijen over zee naar het Midden Oosten werden vervoerd. Dus als je in oostelijke richting, naar de zee voorbij het Midden Oosten kon varen, dan kwam je vanzelf uit in het gebied waar de specerijen vandaan kwamen. Maar dan moest je om Afrika heen! Afrika lag tegenover Portugal maar niemand wist in die tijd hoe groot Afrika was. De Portugezen hebben er bijna 100 jaar over gedaan om de weg om Afrika te vinden. In 1498 lukte het Vasco Da Gama als eerste Europeaan om met zijn schip in India aan te komen.
Blog3_3.jpg
 
Lange tijd hadden het Portugezen het monopolie op de specerijenhandel. Dat veranderde na 1600 toen de Hollanders hun route te weten waren gekomen en de Portugezen uit Oost Azië verjoegen. Amsterdam werd nu het centrum van de specerijenhandel en daarmee begon in Nederland de Gouden Eeuw.
 
 Met dank aan de Turken en hun verovering van Costantinopel