Inleiding:

Zoals jullie weten, ga ik van Istanbul naar Tilburg fietsen voor een goed doel. Tegelijkertijd is deze fietstocht voor mij een mooie gelegenheid om na te denken wat ik na mijn pensionering ga doen. Maar voor ik met pensioen ga, wil ik graag nog één keer een geschiedenisproject met jullie maken om het af te leren.
Alle leerlingen die les van mij hebben gehad, weten dat ik graag verhalen vertel. Sommige leerlingen vonden dat saai, maar van de meeste leerlingen heb ik gehoord dat het interessant was, wat ik allemaal te vertellen had.
Ik heb Istanbul niet voor niets gekozen als startplaats van mijn reis. Vanuit Istanbul, dat in het meest oostelijke puntje van Europa ligt, rij ik dwars door Europa en daarmee dwars door de geschiedenis van Europa. Over die geschiedenis heb ik 10 blogs geschreven. Ik kan natuurlijk niet de hele geschiedenis van Europa vertellen en heb daarom keuzes moeten maken. Mijn keuzes verbinden het verleden met het heden waardoor ik hoop dat jullie, na het lezen van mijn blogs, in staat zijn om jullie eigen wereld beter te begrijpen.
Wil je tijdens mijn tocht op de hoogte blijven van de actuele gebeurtenissen, volg me dan op twitter.
 

Blog 1: Istanbul en de Turken.

 
Vandaag ben ik in Istanbul aangekomen. Istanbul is de tweede stad van Turkije en heeft momenteel meer dan 13 miljoen inwoners. Turkije is een oud land maar de Turken wonen er historisch gezien nog niet zo lang. Ook de naam Istanbul is nog niet zo oud. Pas in 1930 kreeg de stad zijn huidige naam. Voor die tijd heette Istanbul, Constantinopel.
 
Oorspronkelijk is Istanbul een Griekse stad die rond 650 v Chr. werd gesticht. In die tijd heette de stad Byzantium. Byzantium werd na Rome de grootste stad van het Romeinse Rijk met 500.000 inwoners. Het was een internationale handelsstad waar goederen en mensen vanuit het hele Verre Oosten (zijde uit China, specerijen uit de Molukken en India) naar toe kwamen. In 330 n. Chr. maakte keizer Constantijn, Byzantium, tot hoofdstad van het Romeinse Rijk en moesten alle inwoners van het Romeinse Rijk Christen worden. Om die reden veranderde de naam van de stad in Constantinopel. Door de rijkdom van de stad, konden de inwoners rond 650 n. Chr. een prachtige kathedraal bouwen, de Hagia Sophia.
 
Voor en na de val van het West Romeinse Rijk (467 n. Chr.) trokken steeds meer ruitervolken uit midden Siberië naar het westen. Het bekendste van deze ruitervolken zijn de Hunnen. Door hun opmars kwam er een einde aan het West Romeinse rijk. Een ander ruitervolk waren de Turken. De rijkdommen van het Oost Romeinse Rijk trok hen aan en vanaf de 9e eeuw hebben ze langzaam maar zeker het hele Oost Romeinse rijk veroverd en een enorm wereldrijk opgebouwd dat tot 1919 heeft bestaan. Ook grote delen van Europa waren door de Turken veroverd. Met name de Balkan is eeuwenlang in handen van de Turken geweest.
 
Blog1.png

 
De veroveringen van de Turken hebben een enorme invloed gehad op de geschiedenis van Europa. Ze zijn het begin geweest van vele oorlogen, die op hun beurt weer hebben geleid tot wantrouwen en soms haat tussen Christenen en Moslims. Maar daarover meer in het volgende blog.