Omhoog
Aanmelden
Cobbenhagen Company of Drama
 
 
Een filmscript schrijven is meer dan ‘gewoon een verhaal bedenken en dat in de goede lay-out zetten’. Het is belangrijk om je eerst af te vragen wanneer een filmscenario goed is. Wat maakt een verhaal interessant en waar moet je rekening mee houden wanneer je een filmscript schrijft?
 
 

Structuur
In de meeste films is een duidelijke structuur te zien die grofweg bestaat uit drie delen. Dit zijn de expositie, waarin de personages en hun problemen worden geïntroduceerd; de crisis, waarin de personages worstelen om hun problemen op te lossen, maar obstakels tegenkomen die hen hierin belemmeren; en de resolutie, waarin het probleem wordt opgelost. De overgang van de crisis naar de resolutie is de climax, waarin de hoofdpersoon zijn grootste uitdaging tot nu toe in de schoot geworpen krijgt. Deze structuur werd als eerste beschreven door Aristoteles en is tot op heden dé basisstructuur bij het schrijven van filmscenario’s.
brainstorm.jpg
Bepaal je doelgroep
Je schrijft je scenario voor een bepaalde doelgroep op wie de film gericht is. De toon van een zakelijke film is anders dan die van een romantische komedie en in een film voor kinderen komen andere thema’s aan bod dan in een verhaal dat is gericht op volwassen kijkers. Zorg ervoor dat je van tevoren bepaalt wat de doelgroep van je film is en houd deze doelgroep in je achterhoofd als je het scenario schrijft.
Een script is geen boek
Tenminste, niet in de zin dat je de gedachten en gevoelens van je personages kunt opschrijven. Een film is beeldend en daarom moeten alle gedachten en gevoelens worden uitgesproken of, liever nog, duidelijk worden gemaakt met beelden. In plaats van te schrijven ‘Dirk voelt het verdriet om zijn overleden vrouw weer naar boven komen’, kun je bijvoorbeeld Dirk laten zien die triest naar de foto van een vrouw zit te kijken. Op die manier is de boodschap voor de kijker duidelijk zonder dat deze voorgekauwd wordt. Dit soort dingen kan beter in beeld worden gebracht dan hardop worden gezegd, anders komt het gauw geforceerd over.
Schrijven.jpg
Personages
Een goed verhaal is essentieel, maar boeiende personages zijn minstens net zo belangrijk. Aangezien je in een film niet kunt beschrijven wat personages denken of voelen, moet elk personage een duidelijk karakter hebben. Uit de dingen die personages doen, moet blijken wat zij belangrijk vinden, wat hun relaties zijn met anderen en met welke problemen ze worstelen. Daarnaast is het belangrijk dat personages een ontwikkeling doormaken. Gedurende het verhaal moet er iets veranderen in hun manier van denken dat er uiteindelijk weer voor zorgt dat zij hun problemen kunnen oplossen.
Wat wel en wat niet
Slechts drie zaken horen thuis in een script: actie, dialoog en omgeving. Met actie wordt alles bedoeld dat de kijker op beeld ziet gebeuren. Dat is inclusief de geluiden die belangrijk zijn voor het verhaal. Dialoog is alle gesproken tekst in een film. De omgeving moet beschreven worden in termen van binnen of buiten, overdag of ’s avonds en de sfeer die een setting heeft. Hierbij moet niet al te veel in detail worden getreden tenzij bepaalde details relevant zijn voor het verhaal.
Bij het schrijven van een script moet met veel dingen rekening worden gehouden. Deze vijf tips kunnen je op weg helpen om jouw goede idee uit te werken tot een interessant verhaal – en van daaruit kun je weer gaan werken aan het verwerken van dit verhaal in een filmwaardig script!
Lijkt het jou ook leuk om films te maken? Wordt dan lid van Brief Candle Productions. Exclusief voor 2College Cobbenhagenlyceum scholieren. Kijk voor meer informatie op http://briefcandle.nl/
Door: Maddy Lanslots